Gratis software: de beste freeware-tips van februari

© PXimport

Gratis software: de beste freeware-tips van februari

Geplaatst: 24 februari 2021 - 07:02

Aangepast: 14 december 2022 - 10:39

Redactie ID.nl

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Bekijk de beste freeware-tips van 2021

Tip 01: Inzichtelijk

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Er zijn heel wat programma’s waarmee je van alles over je systeem te weten kunt komen, maar slechts weinige zijn zo overzichtelijk als Belarc Advisor.

Belarc Advisor analyseert in een minuutje allerlei aspecten van je pc en presenteert die in de vorm van een overzichtelijk html-bestand dat lokaal wordt bewaard.

Het programma geeft inzicht in verschillende componenten van de geïnstalleerde hardware, bijvoorbeeld processor, moederbord, geheugen, totale opslagcapaciteit en individuele schijfstations, aangesloten randapparaten en alles wat in en aan je netwerk hangt. Ook geeft het een overzicht van gebruikte usb-opslagapparaten gedurende de laatste 30 dagen.

Naast basisinformatie over de geïnstalleerde Windows-versie krijg je een overzicht van actieve en inactieve gebruikersaccounts, status van de antivirusbescherming en – heel nuttig – een lijst van eventueel ontbrekende beveiligingsupdates van onder andere Microsoft, Adobe, Apple en Java. Nu zullen die van Microsoft wel automatisch geïnstalleerd worden, maar zoiets als een iCloud-update wil een mens nog weleens (ten onrechte) uitstellen.

Tot slot geeft Belarc je een uitgebreide lijst van geïnstalleerde programma’s, hun locatie, of ze 32- of 64-bits zijn en – heel handig – wanneer je ze voor het laatst hebt gebruikt.

 

© PXimport

Tip 02: Lat

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Wie wat te meten heeft, kan daarvoor een liniaal gebruiken; op de pc is dat niet anders. Een hele aardige is A Ruler for Windows. Behalve dat je met dit digitale meetlatje afstanden in pixels zowel horizontaal als verticaal kunt meten, kun je voor nauwkeurig werk ook het te meten object uitvergroten. Naast het standaard houten liniaaltje kun je kiezen voor bijvoorbeeld metaal of plastic en er zijn aanvullende varianten beschikbaar als losse download.

Als dat alles was, dan zouden we niet te moeite nemen om erover te schrijven, maar A Ruler heeft nog een paar handigheidjes. Je kunt de liniaal met een toetsaanslag verdelen in twee (M) of drie gelijke delen (T) of in de verhouding van de gulden snede (G). Dat zijn handige functies bij het maken van een grafisch ontwerp.

Wie soms verdwaalt in lange lappen tekst of grote spreadsheets, kan A Ruler ook als leeslatje gebruiken door de afstandsmarkeringen te verwijderen (S).

 

© PXimport

Belarc Advisor analyseert in een minuutje allerlei aspecten van je pc

-

Tip 03: Slanke lijn

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Wie zo nu een dan een potje patience speelt zal zich weinig zorgen maken over de druk die andere open programma’s op het systeem leggen. Speel je liever zware games waarbij elk beetje extra power telt, dan is dat anders. Wil je tijdens het gamen een browser open hebben om even de laatste cheats, tips en trucs te zoeken, dan moet die het systeem liefst zo min mogelijk belasten. Opera GX is speciaal met dat idee gemaakt maar de browser is dusdanig fraai dat hij ook voor niet-gamers zeer de moeite waard is.

Gamers zullen kunnen waarderen dat je direct vanuit de browser geheugen- en processorgebruik kunt limiteren en dat je controle hebt over de gebruikte bandbreedte. Ook kun je in één oogopslag zien welke tabbladen het systeem het meest belasten en heb je direct toegang tot game-nieuws en Twitch.

Niet-gamers zullen kunnen smullen van het fraaie uiterlijk, van de souplesse van de browser en van de mogelijkheid om kleurgebruik en achtergrond geheel naar je hand te zetten. Ook handig zijn de ingebouwde adblocker, de gratis vpn-dienst en de mogelijkheid om via de zijbalk toepassingen als Twitter, WhatsApp en Instagram te gebruiken.

 

© PXimport

Tip 04: Vermaakscentrum

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Een gemiddelde kabelabonnee heeft al snel tientallen radio- en tv-kanalen om uit te kiezen. Met een uitgebreider contract zijn dat er zelfs honderden. Wie daartussen niet genoeg van zijn gading vindt, kan altijd nog uitwijken naar het enorme aanbod via internet door middel van ProgDVB.

ProgDVB biedt toegang tot een gigantisch aantal tv- en radiozenders en de nodige webcams van over de hele wereld. Niet alle zenders zijn gratis te bekijken of te beluisteren, maar verreweg de meeste wel en dat zorgt voor een aanbod waarin je in een mensenleven nauwelijks uitgezapt raakt. Nu draagt een flink deel van die kanalen namen die ons niets zeggen in talen die we niet spreken, maar kom je iets interessants tegen (bijvoorbeeld een zender van ver die Formule 1 of Nederlands voetbal uitzendt), dan kun je de zender makkelijk hernoemen en aan je favorieten toevoegen.

Naast het volgen van uitzendingen via iptv (tv via internet) kun je ProgDVB zoals de naam al doet vermoeden ook gebruiken in combinatie met een dvb-ontvanger (digitale tv via de ether) die aan een pc is gekoppeld.

 

© PXimport

Tip 05: Was getekend

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8.x, 10

Er zijn vele gratis fotobewerkers, maar goede gratis teken- en schilderprogramma’s zijn een stuk lastiger te vinden. In Japan – land van de populaire getekende stripverhalen in manga-stijl – vonden we het fraaie FireAlpaca en nee, je hoeft er geen Japans voor te leren want het programma is in het Engels.

Alhoewel FireAlpaca ooit is gestart als programma om manga te maken, is het uiteraard bruikbaar voor allerlei grafische stijlen, want het biedt een groot aantal uiteenlopende tekengereedschappen. Er zijn pennen, potloden en (markeer)stiften, penselen om kleuren door elkaar te mengen zoals waterverf, kwasten die patroontjes tekenen (zoals blaadjes) of waarmee je eenvoudig allerlei symmetrische figuren maakt enzovoort. Om je te helpen bij het tekenen, kun je daarnaast allerlei hulplijnen oproepen waaraan je wat je tekent ook kunt vastmaken. Al dit moois kun je bovendien toepassen op verschillende lagen die je op allerlei manieren met elkaar kunt mengen.

Behalve als tekenprogramma kan FireAlpaca ook heel goed dienst doen als programma om foto’s te retoucheren. Naast penselen biedt het namelijk ook de nodige filters en gereedschappen om niveaus en curven aan te passen.

 

© PXimport

Tip 06: Audiofiel

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Geluid is natuurlijk vooral bedoeld om naar te luisteren. Iedereen die weleens met een audiobewerker heeft gespeeld, weet dat je geluid ook kunt voorstellen als golfvorm. Dat is slechts één van de vele manieren waarop je visuele informatie over een audiobestand kunt vergaren. Sonic Visualiser kent er nog veel meer.

Naast de bekende golfvorm is er het spectrogram waarmee je de intensiteit van klanken kunt bekijken binnen bepaalde toonbereiken, zoals lage-, hoge- en middentonen. Wie bijvoorbeeld zelf muziek produceert op de pc kan deze informatie gebruiken om een meer evenwichtige mix te creëren.

Een andere handige weergave voor muzikanten is het melodisch bereik. Hierin koppelt het programma toonhoogtes die het in muziek herkent aan noten op een pianoklavier. Met deze informatie kun je dus in principe achterhalen wat er precies wordt gespeeld.

Wie oude lp’s of andere geluidsopnamen wil restaureren met een audiobewerker kan dat natuurlijk in zo’n programma uit de losse pols doen. Met Sonic Visualiser kun je dan eerst alle problemen in kaart brengen en van een aantekening voorzien alvorens het audiobestand te lijf te gaan.

De mogelijkheden zijn nog verder uit te breiden via allerlei plug-ins.

 

© PXimport

In Japan vonden we het fraaie FireAlpaca

-

Tip 07: Weg kwijt

Geschikt voor: Windows 95 en hoger

Net zoals we ons al sinds mensenheugenis graag schrik laten aanjagen met griezelverhalen, zo hebben mensen duizenden jaren geleden ook al manieren bedacht om te verdwalen zonder ver van huis te hoeven. Het doolhof stamt uit een ver verleden en we komen het nog altijd op veel plekken tegen, variërend van kermissen tot koninklijke tuinen.

Het beroemdste doolhof uit de oudheid is het door Daedalus ontworpen labyrint op Kreta dat door Homerus is beschreven. Dat de maker van een programma om zelf doolhoven te ontwerpen zijn product Daedalus noemde, is dan ook niet vreemd.

In Daedalus kun je je eigen puzzels maken in allerlei vormen in 2D of 3D, waarbij het programma vele functies biedt om ze op te lossen, om te zorgen dat ze kloppend zijn of om ze complexer te maken. Vind je dat nog niet ingewikkeld genoeg, dan kun je ze zelfs in nog meer dimensies maken.

In de doolhoven die je ontwerpt, kun je ook interactieve elementen aanbrengen, zoals objecten die gevonden of verplaatst moeten worden.

Daedalus bevat vele voorbeelden die alle mogelijkheden laten zien.

 

© PXimport

Tip 08: Schijfwijs

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Wie de Verkenner opent, ziet daar een keurig overzicht van alle aanwezige schijfpartities en netwerkschijven, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Alhoewel je in Windows veel meer informatie over bestanden kunt laten zien dan standaard wordt weergegeven, ontbreekt uitgebreide rapportage over bijvoorbeeld de grootte van een map. En dat is nu juist onontbeerlijke informatie voor wie zijn schijven een beetje schoon en slank wil houden.

Gelukkig bestaan er allerlei programmaatjes van derden die op dit gebied meer bieden. Een van de uitgebreidste is het professionele Disk Savvy. Het enige nadeel van de gratis versie hiervan is dat je maar 100.000 bestanden per opdracht kunt analyseren. Wie daar rekening mee houdt, vindt in dit programma de absolute top aan rapportagemogelijkheden.

In Disk Savvy kun je één of meer mappen, (gedeelde netwerk-)schijven, nas-stations of servers opgeven en per object kun je ook nog uitzonderingen toevoegen, zoals bepaalde bestandstypen. Na een razendsnelle analyse volgt een rapport met de grootte per map. Hierover kun je vervolgens weer allerlei specifieke statistieken opvragen (Classify), bijvoorbeeld op basis van extensie, aanmaakdatum enzovoort.

 

© PXimport

Tip 09: Schilderachtig

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

In de vroegere Sovjet-Unie kon je voor veel producten kiezen uit precies één merk, waar we in het Westen al sinds mensenheugenis gewend waren aan ‘voor elk wat wils’. Om wat keus te bieden als het om tekenen en schilderen gaat, vonden we dan ook naast het hierboven besproken FireAlpaca nog een uitstekend tekenprogramma genaamd MediBang Paint Pro. Ook deze software komt uit het land van de rijzende zon en ook deze is in eerste instantie gemaakt voor het creëren van stripverhalen in manga-stijl.

Tussen beide producten zijn duidelijke overeenkomsten. Allebei bieden ze een ruime collectie aan penselen, kennen ze de mogelijkheid om te werken met lagen en om deze op allerlei manieren te mengen. Ook hebben ze de nodige filters aan boord waarmee je desgewenst foto’s te lijf kunt.

Er zijn ook verschillen. MediBang is gekoppeld aan een actieve gemeenschap van tekenaars en dat betekent dat je vanuit het programma toegang hebt tot allerlei tutorials en ter inspiratie werk van anderen kunt bekijken. Na het maken van een gratis account kun je meedoen aan tekenwedstrijden en – nog interessanter – door anderen gemaakte penselen ophalen uit de cloud.

 

© PXimport

Tip 10: Polsslag

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Hierboven zagen we al dat we voor informatie over de schijfruimte die in beslag wordt genomen door mappen terecht kunnen bij Disk Savvy. De makers hiervan bieden nog een ander interessant product en dat is Disk Pulse.

Met Disk Pulse kun je in realtime alle activiteit op een of meer schijven of mappen in de gaten houden.

Waar in het aloude dos-tijdperk de computer alleen dingen deed als je een opdracht gaf, zijn Windows en allerlei applicaties nu voortdurend op de achtergrond bezig om een groot aantal processen uit te voeren, met allerlei schijf-activiteit tot gevolg. Disk Pulse brengt al die activiteit in kaart. Zo zagen we dat op ons systeem tot wel 2000 bestanden per minuut werden aangemaakt, verwijderd of gewijzigd. Zo veel informatie is natuurlijk lastig inhoudelijk te bekijken en daarom kun je op verzamelde gegevens allerlei filters loslaten, bijvoorbeeld voor bestandstype of soort wijziging.

Behalve dat je met Disk Pulse zou kunnen achterhalen of er zaken plaatsvinden die wellicht niet in de haak zijn, is het programma ook handig om bijvoorbeeld een downloadmap te bewaken.

 

© PXimport

Tip 11: Visueel

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Wie een programma wil maken, doet er verstandig aan de werking ervan eerst vast te leggen in een stroomschema. Wie een ingewikkeld proces moet beschrijven, kan daarvoor in plaats van woorden veel beter een diagram gebruiken. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van situaties waarin een plaatje meer zegt dan duizenden woorden. Een programma om dit soort plaatjes te maken is Freeplane.

Het maken van een diagram is simpelweg een kwestie van het plaatsen van objecten (zoals kaders met een tekst erin) en het aan elkaar koppelen ervan via lijnen of pijlen. En dat is nog maar het begin van de vele mogelijkheden. Elk object dat je maakt (een knoop geheten), kan een compleet schema op zich bevatten dat je met één muisklik kunt openen of sluiten. Behalve een titel kun je elk object ook voorzien van een uitgebreide omschrijving en kun je afbeeldingen, links en zelfs scripts toevoegen.

Omdat ook diagrammen snel kunnen ontaarden in een onoverzichtelijke kluwen van tekstblokjes, kun je bij elkaar behorende objecten snel van dezelfde vormgeving voorzien door middel van stijlen.

 

© PXimport

Tip 12: Geheugen

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS

Zoals mensen eigenschappen overdragen op hun nageslacht via genen, zo dragen opeenvolgende generaties binnen een cultuur ideeën en begrippen op elkaar over via iets dat ‘meme’ wordt genoemd, althans volgens sommige geleerden. Alhoewel er zeker een kern van waarheid lijkt te zitten in het meekrijgen van allerlei oer-begrippen vanuit vorige generaties, kennen we de meme toch vooral als plaatje dat via internet wordt verspreid en dat meestal probeert om met een combinatie van een bekend beeld en wat tekst een grap te maken of commentaar te leveren op een actuele gebeurtenis. Wie zelf dergelijke beelden wil maken, hoeft geen moeilijk grafisch programma te leren, maar kan terecht bij het simpele iMeme. Hierin vind je ruim honderd foto’s waaraan je je eigen tekstje kunt toevoegen om het eindresultaat vervolgens te delen via sociale media.

Wie in het aanbod aan standaardbeelden niet vindt wat hij zoekt, kan overigens ook gewoon zelfgemaakt of elders gevonden materiaal importeren.

 

© PXimport

Gevaarlijk?

 

© PXimport

Niet te snel klikken

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000