Gratis software: de beste freeware-tips van maart 2018

Door: Peter Keizer | 09 maart 2018 15:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Gevonden!

Geschikt voor: Chrome

Soms zoek je de contactgegevens van iemand op internet, maar zijn ze met geen mogelijkheid te vinden. Bedrijven verstoppen de mailadressen van hun medewerkers steeds vaker diep in de website. Begrijpelijk misschien, omdat het risico op spam groter wordt als je gemakkelijk te vinden bent. Maar het maakt het wel lastiger om contact met iemand te leggen. De plug-in Snov.io is in die gevallen ideaal. Nadat de extensie is geïnstalleerd in Chrome en je een gratis account hebt aangemaakt, kun je op iedere website Snov.io de opdracht geven om te zoeken naar mailadressen. Stel, je zoekt e-mailadressen van mensen bij Computer!Totaal. Je gaat naar Linkedin.com, zoekt op Computer!Totaal, en klikt in Sov.io op Find and Save. Vervolgens stelt het programma een lijst samen met alle gevonden adressen. Maar de extensie werkt ook op ieder andere willekeurige website. Sov.io is gratis zolang je je beperkt tot 100 mailadressen per maand.

Tip 01 Snov.io geeft alle gevonden adressen in een handig lijstje weer. Maar het werkt alleen als iemand ook echt zijn mailadres online heeft gezet.

Tip 02: Handige reparatiekit

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je Windows gebruikt loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Programma’s die niet meer werken, vervelende pop-ups van per ongeluk geïnstalleerde malware, updates die niet meer willen installeren etc. Voor bijna elk probleem is een oplossing te vinden. Maar vaak is het vinden van die oplossing een enorme zoektocht. Het programma Windows Repair Toolbox heeft alle mogelijke oplossingen verzamelt in een overzicht. Erg aantrekkelijk ziet het er niet uit, maar het werkt wel heel handig. Stel een programma crasht: met een druk op de knop AppCrash krijg je meteen een overzicht van alle programma’s die onverwacht zijn gestopt en een analyse van wat er mis is gegaan. Last van ongewenste binnendringers? Klik op HitmanPro en het gelijknamige programma wordt gedownload en geopend, waarna het op zoek gaat naar malware.

Tip 03: Slimme lampjes

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Wie bedacht heeft dat de Shift-toets en de CapsLock zo dicht bij elkaar op een toetsenbord moeten worden geplaatst, had er vast geen rekening mee gehouden dat mensen vaak niet naar hun handen kijken als ze met een computer bezig zijn. Zit je iets te enthousiast te gamen, of tik je er flink op los in een tekstverwerker, dan gebeurt het regelmatig dat je per onGELUK OP DE CAPS LOck drukt. Veel fabrikanten plaatsen een lampje in de CapsLock-toets om aan te geven wanneer de functie actief is. Maar die valt niet echt op als je constant naar het scherm kijkt en niet naar beneden. Keyboard Lights is een simpel programmaatje dat die ergernis verhelpt. De software van Vovsoft laat in een klein venstertje op je bureaublad zien of de CapsLock, NumLock of ScrollLock actief is. Overzichtelijk en handig.

Tip 03 Leuker kunnen we het niet maken, maar wel gemakkelijker, moet Vovsoft hebben gedacht.

Tip 04: Veilig internetten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Maak je weleens gebruik van een gratis hotspot in de trein, de snackbar of het koffietentje op de hoek, dan is het verstandig om een vpn te installeren. Kwaadwillenden liggen soms op de loer om via de open internetverbinding, die tegenwoordig in vrijwel alle winkels en restaurants wordt aangeboden, je wachtwoorden of persoonlijke gegevens te stelen. Door een vpn te gebruiken wordt het netwerkverkeer versleuteld en omgeleid. Op die manier zijn je data en identiteit veilig. Er zijn veel vpn-diensten, maar een goede gratis optie is Windscribe. De dienst kan als aparte applicatie worden geïnstalleerd, maar werkt ook als plug-in bij Chrome, Firefox of Opera. Na installatie kies je een server in bijvoorbeeld Amerika, Canada, Engeland, Spanje of Japan en kun je aan de slag. Met de gratis versie kun je 10 GB per maand via de vpn verbruiken. Voor meer moet je betalen.

Tip 05: Beknopt startmenu

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er is veel verbeterd aan Windows 10 dankzij de grote herfstupdate (Fall Creators Update). Maar helaas ziet het startmenu er standaard nog steeds uit als een reclamefolder. Je kunt diep in de instellingen van het besturingssysteem duiken om allerlei aanpassingen te maken. Maar met Classic Shell kun je het menu ook terugbrengen naar hoe het eruit zag in de tijd van Windows 2000, XP en 7. Simpel en helder met één of twee kolommen die duidelijk al je programma’s laten zien. Tijdens de installatie geeft het programma je ook opties om Verkenner en Internet Explorer aan te passen, maar die mogelijkheden kun je gewoon overslaan. Na de installatie kun je meteen het uiterlijk van je startmenu kiezen: in de stijl van Windows XP of 7. Vervolgens kun je het menu nog meer naar je smaak instellen met sneltoetsen of ‘skins’ (een kleurenstijl). Wil je toch even het originele menu zien van Windows 10? Dat kan door op Shift te drukken en met de linkermuisknop op de startknop te klikken.

Tip 05 Met de knop Show all settings krijg je nog meer mogelijkheden, zoals het aanpassen van de lettergrootte.

Tip 06: Allesspeler

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Kodi is onmisbaar voor elk entertainmentsysteem. Het programma begon ooit als XBMC, een mediaspeler voor de eerste Xbox en werd in één klap ontzettend populair. Kodi, zoals het systeem later werd genoemd, is inmiddels voor vrijwel elk platform beschikbaar en is de meest veelzijdige en gebruiksvriendelijke manier om media via je computer af te spelen. Met de mediaspeler kun je heel gemakkelijk je eigen muziek, films en foto’s vanaf een externe harde schijf, nas of pc op je televisie toveren. Maar het programma kan ook overweg met bijvoorbeeld Spotify, YouTube, podcasts en Nederland 24. De installatie wijst zichzelf en het toevoegen van nieuwe functies is niet moeilijk. Via zogenoemde add-ons kun je nog veel meer functies toevoegen, bijvoorbeeld programma’s om illegaal films en series te streamen. Hoe dat werkt, kun je hier lezen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: de beste freeware-tips van maart 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.