Gratis software: de beste freeware van januari 2018

Door: Redactie Computer!Totaal | 23 januari 2018 13:54

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Moderne mediaspeler

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nu 4K-films langzaamaan ingeburgerd raken, wordt het tijd om een nieuwe mediaspeler te kiezen. Eentje die niet alleen 4K probleemloos afspeelt, maar zelfs met 5K raad weet. 5KPlayer kan alle bestandsformaten aan en speelt zelfs dvd’s en blu-rays af. Het programma werkt snel en heeft een overzichtelijk menu. Videobestanden kunnen met één druk op de knop worden toegevoegd en afgespeeld. Ook is het eenvoudig om een ondertiteling toe te voegen en andere talen te kiezen. Films kun je via Airplay zelfs naar je iPhone, iPad of Apple TV sturen. Handig, als je smartphone of tablet bijvoorbeeld geen 4K ondersteunt, en je de film toch liever op een groot scherm kijkt. Met het programma kun je ook video’s van YouTube downloaden, maar daarvoor moet je je wel eerst (gratis) registreren.

Tip 02: Gemakkelijk overstappen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

AnyTrans wordt vaak gebruikt als alternatief voor iTunes. Het werkt eenvoudig en bevrijdt je van de restricties die de software van Apple je oplegt bij het beheren van je muziek. Wie alle functies wil gebruiken, moet echter in de buidel tasten. Dat geldt niet voor het nieuwe onderdeel van AnyTrans: iOS Mover. Met dit programma kun je alle bestanden van je Android gratis overzetten naar een iPhone. Ideaal voor overstappers dus. Het programma biedt meer mogelijkheden dan Apples eigen overstapprogramma Move to iOS. Met AnyTrans kun je bijvoorbeeld ook je gesprekshistorie, specifieke muzieknummers, e-books en documenten van Android naar iOS sturen. Video- en muziekbestanden die niet door de iPhone worden ondersteund, worden automatisch door de software geconverteerd naar een formaat wat wel ondersteund wordt.

Tip 02 AnyTrans biedt je meer vrijheid bij het overzetten van data naar je iPhone of iPad.

Tip 03: For your eyes only

Geschikt voor: Chrome en Firefox

Het wordt steeds eenvoudiger om digitale berichten te onderscheppen. Publieke wifi-verbindingen worden regelmatig afgeluisterd, accounts steeds vaker gehackt. Het is verstandig om je daartegen te beschermen. Een van de manieren om dat te doen is door het versleutelen van je mailberichten. Het gebruik van encryptie is echter niet altijd even eenvoudig. Mailvelope biedt gelukkig hulp. Deze extensie kun je gemakkelijk toevoegen aan Gmail, Yahoo of Outlook. Voor de versleuteling gebruikt het programma OpenPGP. Dat betekent dat je een privé-code en een publieke code – sleutels genoemd – krijgt. De publieke code moet je delen met je ontvangers. Onder Opties vind je de mogelijkheid om een sleutel aan te maken. Klik op het icoontje dat nu standaard verschijnt bij het opstellen van een mail en de editor van Mailvelope opent. Schrijf vervolgens je mail, tik op Versleutelen, en het bericht wordt omgezet in code. Alleen de ontvangers waarmee je publieke sleutels hebt uitgewisseld, kunnen het bericht lezen.

Tip 04: Nostalgisch gamen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nintendo heeft onlangs de SNES Classic Mini uitgebracht, een kopie van de populairste spelcomputer van de jaren negentig. Het is nu een kleiner kastje met natuurlijk moderne aansluitingen. De spelcomputer is bijzonder gewild en daardoor amper verkrijgbaar (met z’n 100 euro ook overigens best prijzig). Er is gelukkig ook een andere manier om bijvoorbeeld de meer dan 30 jaar oude Mario weer in huis te halen: met RetroArch, een emulator voor de pc. Ga naar deze website, kies links voor nightly/windows, en selecteer de map x86. Download het laatste installatieprogramma, in ons geval RetroArch-2017-10-[19]-x86-setup.exe (kies voor de nieuwste datum (dag) tussen de vierkante haken), installeer en open het en klik op Load Core. Klik vervolgens op Download Core en dubbelklik in de lijst op SNES / Super Famicom (Snes9x). Ga terug naar het hoofdmenu en klik op Load Content en kies een rom. Roms zijn spellen die verpakt zijn in een bepaald bestandsformaat, en kun je veelal online te vinden, bijvoorbeeld via emuparadise.me of romsmania.com. Het spel kun je vervolgens op een groot scherm spelen. Om helemaal recht te doen aan het nostalgische gevoel, kun je voor zo’n 10 euro per stuk ook SNES-controllers met een usb-aansluiting kopen.

Tip 04 Het is even stoeien met de menu’s, maar met RetroArch speel je in no time weer jouw favoriete SNES-spellen.

Tip 05: Opruimen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Mogelijk heb je terabytes aan ruimte op je computer, maar zelfs met die enorme ruimte is het zo nu en dan verstandig af en toe op te ruimen. Je besturingssysteem wordt er namelijk niet sneller op als zich het door allerlei ‘rommel’ een weg moet banen. Met dupeGuru is je najaarsschoonmaak een fluitje van een cent. Het programma speurt alle dubbele bestanden en mappen op, waaronder foto’s en muziek. Zelfs als die duplicaten niet dezelfde naam hebben. Na de installatie druk je op + om een locatie toe te voegen, daarna op Onderzoeken en dupeGuru gaat voor je aan het werk. Na een paar minuten speuren krijg je een handig overzicht te zien van alle gevonden duplicaten die je vervolgens kunt verwijderen of verplaatsen.

2 Reactie(s) op: Gratis software: de beste freeware van januari 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 januari 2018 21:28 Kasander1
  Of je gebruikt gewoon Linux (Mint of Ubuntu). Alle programma's gratis. Geen proef-software of proef-periodes. Gewoon helemaal en gratis!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2018 10:17 hadamen
  Op de site van dupeGuru staat dat het program niet geschikt is voor W10. Zijn er alternatieven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.