Gratis software: de beste freeware van mei 2018

© PXimport

Gratis software: de beste freeware van mei 2018

Geplaatst: 15 mei 2018 - 10:44

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Peter Keizer

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Thuisbioscoop

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nog niet zo heel lang geleden stonden de computerbladen vol met tips over hoe je het snelst de nieuwste films kon downloaden via BitTorrent. Maar het downloaden en branden van video’s behoort inmiddels tot het verleden. Downloaden is niet meer nodig dankzij diensten als Netflix en Amazon Prime Video, waarmee je films en series in hoge kwaliteit naar je woonkamer streamt. Maar niet iedere (legale) film staat op Netflix of Amazon. Soms moet je toch nog gebruikmaken van BitTorrent om trailers, alternatieve animatiefilms of docu’s te kijken. Met Soda Player hoef je niet te wachten terwijl je download binnendruppelt. Deze videospeler kan BitTorrent-bestanden meteen afspelen terwijl de film wordt binnengehaald. Soda Player ondersteunt alle formaten en codecs, en heeft een ingebouwde proxy server om je privacy te garanderen. Daarnaast kan automatisch ondertiteling worden toegevoegd, en kun je de film via een Chromecast of Apple TV meteen op je tv bekijken. Het programma werkt ontzettend eenvoudig. Je gaat naar een torrent-site, zoekt de juiste video, kopieert de magnet-torrent-link (vaak aangegeven met een magneetje) en plakt die in Soda Player. Klik vervolgens op Open en Soda Player begint meteen met streamen. Onderaan in beeld kun je eenvoudig de juiste ondertiteling selecteren.

Tip 01 Soda Player streamt niet alleen BitTorrent-bestanden, maar speelt ook lokaal opgeslagen video’s.

© PXimport

Tip 02: Blik op de wereld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

EarthTime is een erg handige tool als je veel vrienden of familie in het buitenland hebt. Het laat een actuele wereldkaart zien met informatie over meer dan 120.000 steden. Je ziet meteen waar het avond is en waar dag, hoe laat het is op verschillende plekken en of je vriend(in) lekker kan gaan zwemmen of beter een paraplu mee kan nemen. Voor die laatste optie moet je je wel eerst gratis registreren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, vind je onder je account bij het tabblad API keys, een API-code. Kopieer de code, en klik vervolgens in EarthTime op Edit / Options. Open het tabblad Weather en plak de code in het vak naast API key. Na een aantal minuten kan de weerinformatie worden binnengehaald. Je kunt met het programma zelfs live zien waar de wolken hangen, maar dan moet je wel betalen (16,76 euro). Wil je een tijd afspreken met iemand in het buitenland: met de functie Edit / Alarms, kun je gemakkelijk een tijd instellen waarop je gewaarschuwd wilt worden.

Tip 03: Gamebibliotheek

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Steam, Uplay, Origin … bijna elke uitgever heeft tegenwoordig z’n eigen platform voor de distributie van games. Superhandig dat je de spellen gewoon online kunt kopen natuurlijk. Maar als je meerdere platformen op je pc hebt staan, wordt het er niet echt overzichtelijker op. Playnite verzamelt al je games en toont ze in één overzichtelijke bibliotheek. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, hoef je alleen maar aan te geven van welke platforms je gebruikmaakt en of Playnite alleen de geïnstalleerde of alle games moet weergeven. Vervolgens verzamelt de software zelf alle spellen en informatie (zoals afbeeldingen, samenvatting en genre). Vervolgens kun je de collectie filteren op bijvoorbeeld platform of uitgever, om het zoeken gemakkelijker te maken. Playnite kan de games zelf installeren en updaten. Het enige dat het programma niet kan, is in de winkel van de uitgevers kijken. Wil je bijvoorbeeld een spel uit de Steam-winkel kopen, dan moet je dus toch nog Steam gebruiken.

Tip 03 Door de covers krijg je een mooi overzicht van je gamecollectie.

© PXimport

Tip 04: Anoniem surfen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We worden constant in de gaten gehouden. Adverteerders die ons surfgedrag meten, websites die onze gegevens opslaan, sociale media die contactgegevens pikken. Geen wonder dat steeds meer mensen verlangen naar anonimiteit. Naar een wereld waarin je niet steeds op je tellen hoeft te letten of over je schouder hoeft te kijken. Tails is een besturingssysteem dat gebouwd is met dat doel: het zorgt ervoor dat je volledig anoniem blijft op het internet. Geen blokkades, geen cookies, geen trackers. Je kunt vrij over het web dwalen zonder een spoor achter te laten. Het op Linux gebaseerde systeem is zo ontworpen dat het volledig vanaf een usb-stick of dvd kan draaien. Handig als je bijvoorbeeld achter een computer zit in een internetcafé en niet wilt dat anderen kunnen meekijken. Door je gegevens te versleutelen en geen gebruik te maken van de harde schijf van de pc waar je achter zit, zorgt het systeem ervoor dat je geen sporen achterlaat. De installatie van Tails is niet heel eenvoudig, maar gelukkig is er een handleiding.

Tip 04 Tails zorgt ervoor dat je anoniem blijft. Lees eerst wel even de documentatie om er zeker van te zijn dat je het goed gebruikt.

© PXimport

Tip 05: Nep-telefoon

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Met NoxPlayer tover je een complete Android-telefoon of -tablet op je pc. Met de software kun je (vrijwel) alles doen wat je ook op een Android-toestel zou doen, zoals apps downloaden via de Play Store, spellen spelen of Facebook checken. De emulator is vooral bedoeld voor mensen die graag mobiele games spelen, maar dat liever op een groot scherm met behulp van een toetsenbord en muis of joystick doen. Maar NoxPlayer is ook heel handig als je zelf een app hebt gemaakt en wilt controleren of alles goed werkt. Het gebruik van de emulator is even wennen. Muis en toetsenbord werken gewoon. Voor allerlei functies (zoals teruggaan naar het hoofdscherm, het geluid instellen of instellen van de gps) zijn er knoppen aan de zijkant geplaatst. Swipen doe je door de linkermuisknop in te houden en met de muis te vegen. Het beeld van Noxplayer past zich automatisch aan naar tablet- of telefoon-formaat, afhankelijk van de app. En als je wilt opscheppen over je skills bij het gamen, dan kun je ook het beeld van de emulator opnemen. Noxplayer maakt dan zelf een video aan, die je naar je vrienden kunt sturen.

Tip 05 Net als veel Android-telefoons komt ook NoxPlayer met ‘bloatware’; apps met reclame. Die kun je gewoon negeren.

© PXimport

Tip 06: boven, links, B, A

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zolang er games zijn, bestaan er manieren om vals te spelen. Vrijwel iedere game bevat codes, geheime routes of bugs, die ervoor zorgen dat je net iets sneller de winst binnenhaalt of zonder enige schade door een level heen komt. De cheats werden meestal ingebouwd door de ontwikkelaar, om het testen van de game wat gemakkelijker te maken. Een beroemde cheat is de Konami code, een bepaalde volgorde waarin je de knoppen van de joystick moest indrukken om in vrijwel ieder spel van Konami extra levens of mogelijkheden te krijgen. Voor iedere diehard gamer is er nu de CheatBook Database, een enorme collectie van 24.000 cheats voor games van de Nintendo 64 tot de PlayStation 4. De database is gemakkelijk te doorzoeken door in het zoekvenster de naam van het spel te typen. In de CheatBook Database zijn overigens niet alleen cheats te vinden, maar ook tips en handleidingen.

Tip 06 Simpel en helder: links staan de spellen, en rechts alle manieren om vals te spelen.

© PXimport

Tip 07: Sneltoetsen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als er zinnen of woorden zijn die je vaak typt, dan is QuickTextPaste misschien handig. In het programma kun je sneltoetsen koppelen aan tekst. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie van toetsen aan je naam toewijzen, zoals bijvoorbeeld: LinkerWindows-toets+F. In plaats van dat je nu steeds je naam onder een mail, brief of formulier moet typen, hoef je slechts op twee toetsen te drukken. Welke combinatie van toetsen wordt gebruikt, mag je helemaal zelf weten. QuickTextPaste werkt heel simpel: in het kader Tekst toevoegen typ je de tekst die je wilt toewijzen aan een sneltoets. Daarna kies je onder het vak Menu tekst een toetscombinatie. Naast dat het een heel nuttig programma is dat je veel tijd kan besparen, is QuickTextPaste ook nog eens heel klein: nog geen halve MB. Je hoeft QuickTextPaste ook niet te installeren, het werkt meteen. Onder Instellingen kun je aanvinken dat het programma meteen met Windows wordt opgestart en geef je aan of het back-ups moet maken van je sneltoetscombinaties.

Tip 08: Terug in de tijd

Geschikt voor: Chrome

Is het je weleens overkomen dat een website zomaar verdwenen bleek? Met internetarchief Wayback Machine kun je terug in de tijd reizen en die verdwenen site gewoon weer bekijken. Dat kan door het webadres in te vullen op deze website. Maar er is ook een meer gebruiksvriendelijke manier: een Chrome-plug-in. Na installatie verschijnt er een klein knopje naast de adresbalk van je browser. Klik je op de knop, dan kun je de website die je op dat moment bezoekt toevoegen aan het archief, of juist pagina’s uit het verleden bekijken. Ga maar eens naar www.nu.nl en klik in de plug-in op First Version. Je krijgt dan een geel met blauwe site te zien, die bijna pijn doet aan je ogen. Wayback Machine legt bij alle websites momenten vast. Boven in de browser zie je een tijdbalk waarin je andere vastgelegde momenten kunt kiezen. Zo kun je bij Nu.nl zien dat in maart 2003 de aanval op Bagdad groot nieuws was.

Tip 09: Gemakkelijk posten

Geschikt voor: Chrome

Het bijhouden van al je socialmedia-kanalen kan een flinke klus zijn. Even een foto op Instagram plaatsen, een verhaal op LinkedIn delen, hetzelfde stuk op Twitter zetten en ook nog even je Facebook-volgers op de hoogte stellen? Als je niet oppast wordt het zo een dagtaak. Dlvr.it maakt het een stuk eenvoudiger. Heb je een eigen site? Je kunt de rss-feed van je website toevoegen aan dlvr.it, en aangeven wanneer je artikelen moeten worden gedeeld en met welke sociale media. Maar je kunt ook tijdens het browsen meteen een site of foto delen. Na de installatie van de plug-in druk je in de site op de rechtermuisknop en kiest Add page to dlvr.it (of Add photo als het om een foto gaat). Je krijgt dan meteen een kader voorgeschoteld waarin je kunt instellen op welke sociale media je het bericht wilt delen (je kunt er meerdere selecteren) en wanneer het moet worden geplaatst. Dlvr.it is gratis als je niet meer dan drie sociale media platforms gebruikt, en niet meer dan tien verhalen per dag deelt. Wil je meer doen, dan betaal je 10 dollar per maand.

Tip 09 Posten op Facebook, LinkedIn, Twitter én Instagram gaat een stuk sneller met dlvr.it.

© PXimport

Tip 10: Hulp op afstand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen met een beetje verstand van computers wordt door de familie al snel getorpedeerd tot de persoonlijke helpdesk. Zodra een pc begint tegen te sputteren, word je opgebeld met de vraag of je misschien even wilt kijken. Met CloudBerry Remote Assistant kan dat gemakkelijk vanachter je eigen bureau. Het programma zorgt ervoor dat je iedere pc op afstand kunt bekijken of overnemen. Het enige wat je vader, moeder, oom of tante daarvoor hoeft te doen is de software op zijn of haar pc installeren. Zodra CloudBerry is gestart, vraagt het of je een pc wilt overnemen, of dat jouw pc overgenomen moet worden. Als het familielid in nood voor de tweede kiest, krijgt hij of zij een identificatienummer en pincode op het scherm te zien. Als jij dan op jouw pc die code in CloudBerry intikt, wordt meteen de versleutelde verbinding tot stand gebracht. Het werkt ontzettend eenvoudig en snel. Als je toegang hebt tot de andere pc, kun je met de persoon aan de andere kant chatten via een venster of praten via de microfoon.

Tip 11: Rust voor je ogen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Het blauwe licht van je monitor kan je flink in de problemen brengen. Het brengt je biologische klok in de war en heeft een negatief effect op de stofwisseling. Dus tenzij je er iets aan doet, zit je na een paar avonden doorwerken met flinke wallen onder je ogen. Daarnaast: van te lang naar een monitor kijken krijg je knallende koppijn. F.lux doet daar iets aan. Het past automatisch de kleuren en helderheid van je scherm aan aan het moment van de dag. Zodra de zon ondergaat, maakt f.lux automatisch je scherm warmer en minder fel. ’s Ochtends schroeft het programma de helderheid weer op, en past het zich aan aan het zonlicht. Het enige dat je hoeft te doen is na installatie je postcode invoeren in het programma. F.lux neemt het daarna over en past de kleuren automatisch aan.

Tip 11 F.lux kent ook een aantal effecten, zoals Movie Mode, dat voor meer details en betere schaduwen moet zorgen bij films.

© PXimport

Tip 12: Gemakkelijk delen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS, Chrome

Droplr is een erg handige tool om dingen mee te delen. Dat kan van alles zijn: links en afbeeldingen, screenshots en ook schermopnames. Je hoeft ze alleen maar naar het programma te slepen, en Droplr uploadt meteen het bestand en hangt er een korte link aan. Die link kun je eenvoudig delen met vrienden, collega’s of je volgers op Twitter, om de ontvangers zo toegang te geven tot jouw item. De objecten die je deelt, kun je onderbrengen in ‘boards’. Stel je hebt allemaal ontwerpen van een fiets die je wilt delen met je vrienden. Je zet alle afbeeldingen en video’s in een board, waarna je de complete collectie in één keer deelt met een link. Simpel en overzichtelijk. Heb je een screenshot of afbeelding opgeslagen, dan kun je er binnen Droplr gemakkelijk op schrijven of tekenen. Met de gratis versie van Droplr gelden er een aantal beperkingen. Je kunt 25 bestanden delen, maximaal 5 boards maken en een schermopname maken van 30 seconden. Wil je meer, dan betaal je minimaal 5,99 dollar per maand.

Tip 12 Droplr is beschikbaar als apart programma of als plug-in voor Chrome.

© PXimport

Gevaarlijk?

Laat je niet direct afschrikken door waarschuwingen van je beveiligingssoftware.

© PXimport

Niet te snel klikken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000