Gratis software: de beste freeware van mei 2018

Door: Peter Keizer | 15 mei 2018 14:44

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Thuisbioscoop

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nog niet zo heel lang geleden stonden de computerbladen vol met tips over hoe je het snelst de nieuwste films kon downloaden via BitTorrent. Maar het downloaden en branden van video’s behoort inmiddels tot het verleden. Downloaden is niet meer nodig dankzij diensten als Netflix en Amazon Prime Video, waarmee je films en series in hoge kwaliteit naar je woonkamer streamt. Maar niet iedere (legale) film staat op Netflix of Amazon. Soms moet je toch nog gebruikmaken van BitTorrent om trailers, alternatieve animatiefilms of docu’s te kijken. Met Soda Player hoef je niet te wachten terwijl je download binnendruppelt. Deze videospeler kan BitTorrent-bestanden meteen afspelen terwijl de film wordt binnengehaald. Soda Player ondersteunt alle formaten en codecs, en heeft een ingebouwde proxy server om je privacy te garanderen. Daarnaast kan automatisch ondertiteling worden toegevoegd, en kun je de film via een Chromecast of Apple TV meteen op je tv bekijken. Het programma werkt ontzettend eenvoudig. Je gaat naar een torrent-site, zoekt de juiste video, kopieert de magnet-torrent-link (vaak aangegeven met een magneetje) en plakt die in Soda Player. Klik vervolgens op Open en Soda Player begint meteen met streamen. Onderaan in beeld kun je eenvoudig de juiste ondertiteling selecteren.

Tip 01 Soda Player streamt niet alleen BitTorrent-bestanden, maar speelt ook lokaal opgeslagen video’s.

Tip 02: Blik op de wereld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

EarthTime is een erg handige tool als je veel vrienden of familie in het buitenland hebt. Het laat een actuele wereldkaart zien met informatie over meer dan 120.000 steden. Je ziet meteen waar het avond is en waar dag, hoe laat het is op verschillende plekken en of je vriend(in) lekker kan gaan zwemmen of beter een paraplu mee kan nemen. Voor die laatste optie moet je je wel eerst gratis registreren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, vind je onder je account bij het tabblad API keys, een API-code. Kopieer de code, en klik vervolgens in EarthTime op Edit / Options. Open het tabblad Weather en plak de code in het vak naast API key. Na een aantal minuten kan de weerinformatie worden binnengehaald. Je kunt met het programma zelfs live zien waar de wolken hangen, maar dan moet je wel betalen (16,76 euro). Wil je een tijd afspreken met iemand in het buitenland: met de functie Edit / Alarms, kun je gemakkelijk een tijd instellen waarop je gewaarschuwd wilt worden.

Tip 03: Gamebibliotheek

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Steam, Uplay, Origin … bijna elke uitgever heeft tegenwoordig z’n eigen platform voor de distributie van games. Superhandig dat je de spellen gewoon online kunt kopen natuurlijk. Maar als je meerdere platformen op je pc hebt staan, wordt het er niet echt overzichtelijker op. Playnite verzamelt al je games en toont ze in één overzichtelijke bibliotheek. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, hoef je alleen maar aan te geven van welke platforms je gebruikmaakt en of Playnite alleen de geïnstalleerde of alle games moet weergeven. Vervolgens verzamelt de software zelf alle spellen en informatie (zoals afbeeldingen, samenvatting en genre). Vervolgens kun je de collectie filteren op bijvoorbeeld platform of uitgever, om het zoeken gemakkelijker te maken. Playnite kan de games zelf installeren en updaten. Het enige dat het programma niet kan, is in de winkel van de uitgevers kijken. Wil je bijvoorbeeld een spel uit de Steam-winkel kopen, dan moet je dus toch nog Steam gebruiken.

Tip 03 Door de covers krijg je een mooi overzicht van je gamecollectie.

Tip 04: Anoniem surfen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We worden constant in de gaten gehouden. Adverteerders die ons surfgedrag meten, websites die onze gegevens opslaan, sociale media die contactgegevens pikken. Geen wonder dat steeds meer mensen verlangen naar anonimiteit. Naar een wereld waarin je niet steeds op je tellen hoeft te letten of over je schouder hoeft te kijken. Tails is een besturingssysteem dat gebouwd is met dat doel: het zorgt ervoor dat je volledig anoniem blijft op het internet. Geen blokkades, geen cookies, geen trackers. Je kunt vrij over het web dwalen zonder een spoor achter te laten. Het op Linux gebaseerde systeem is zo ontworpen dat het volledig vanaf een usb-stick of dvd kan draaien. Handig als je bijvoorbeeld achter een computer zit in een internetcafé en niet wilt dat anderen kunnen meekijken. Door je gegevens te versleutelen en geen gebruik te maken van de harde schijf van de pc waar je achter zit, zorgt het systeem ervoor dat je geen sporen achterlaat. De installatie van Tails is niet heel eenvoudig, maar gelukkig is er een handleiding.

Tip 04 Tails zorgt ervoor dat je anoniem blijft. Lees eerst wel even de documentatie om er zeker van te zijn dat je het goed gebruikt.

Tip 05: Nep-telefoon

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Met NoxPlayer tover je een complete Android-telefoon of -tablet op je pc. Met de software kun je (vrijwel) alles doen wat je ook op een Android-toestel zou doen, zoals apps downloaden via de Play Store, spellen spelen of Facebook checken. De emulator is vooral bedoeld voor mensen die graag mobiele games spelen, maar dat liever op een groot scherm met behulp van een toetsenbord en muis of joystick doen. Maar NoxPlayer is ook heel handig als je zelf een app hebt gemaakt en wilt controleren of alles goed werkt. Het gebruik van de emulator is even wennen. Muis en toetsenbord werken gewoon. Voor allerlei functies (zoals teruggaan naar het hoofdscherm, het geluid instellen of instellen van de gps) zijn er knoppen aan de zijkant geplaatst. Swipen doe je door de linkermuisknop in te houden en met de muis te vegen. Het beeld van Noxplayer past zich automatisch aan naar tablet- of telefoon-formaat, afhankelijk van de app. En als je wilt opscheppen over je skills bij het gamen, dan kun je ook het beeld van de emulator opnemen. Noxplayer maakt dan zelf een video aan, die je naar je vrienden kunt sturen.

Tip 05 Net als veel Android-telefoons komt ook NoxPlayer met ‘bloatware’; apps met reclame. Die kun je gewoon negeren.

Tip 06: boven, links, B, A

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zolang er games zijn, bestaan er manieren om vals te spelen. Vrijwel iedere game bevat codes, geheime routes of bugs, die ervoor zorgen dat je net iets sneller de winst binnenhaalt of zonder enige schade door een level heen komt. De cheats werden meestal ingebouwd door de ontwikkelaar, om het testen van de game wat gemakkelijker te maken. Een beroemde cheat is de Konami code, een bepaalde volgorde waarin je de knoppen van de joystick moest indrukken om in vrijwel ieder spel van Konami extra levens of mogelijkheden te krijgen. Voor iedere diehard gamer is er nu de CheatBook Database, een enorme collectie van 24.000 cheats voor games van de Nintendo 64 tot de PlayStation 4. De database is gemakkelijk te doorzoeken door in het zoekvenster de naam van het spel te typen. In de CheatBook Database zijn overigens niet alleen cheats te vinden, maar ook tips en handleidingen.

Tip 06 Simpel en helder: links staan de spellen, en rechts alle manieren om vals te spelen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: de beste freeware van mei 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.