6 gratis tools om productiviteit te verhogen

© PXimport

6 gratis tools om productiviteit te verhogen

Geplaatst: 9 april 2015 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 15:41

Robbin Ooijevaar

We bespreken zes superhandige tools die niet op je pc mogen ontbreken. Waarom niet? Nou, ze zijn niet alleen gratis, ze verhogen ook nog eens je productiviteit. Snel aan de slag dus!

Tip 01: Schrijf maar op!

Microsoft Office, en dan voornamelijk Word, wordt nog steeds gezien als een van de basisvereisten van een pc of laptop. Vaak wordt vergeten dat je Word ook kosteloos online kunt gebruiken via www.onedrive.com en dat er goede alternatieven zijn. Write is een pareltje als het gaat om teksten produceren. Write is minimalistisch, de focus ligt op het creatieve schrijven. Hierbij probeert Write je te ondersteunen met onder andere woordsuggesties tijdens het typen. Dit principe van 'automatisch aanvullen' is bekend van smartphones. Wie de tijd neemt om met Write te werken, zal merken dat de voorgestelde suggesties handig zijn om snel teksten te schrijven en dat de minimalistische vormgeving een positieve invloed heeft op je concentratie.

 

© PXimport

Tip 01 Write is een minimalistische tekstverwerker met weinig afleiding, maar wel handige functies om sneller te schrijven.

Tip 02: Digitale broekzak

De dienst Pocket is een grote toegevoegde waarde voor iedereen die regelmatig artikelen leest op internet. Ook als je meer (en rustiger!) wilt lezen dan je nu al doet, biedt Pocket uitkomst. Pocket is een soort broekzak waar je van alles in kunt stoppen. We hebben het dan over leuke artikelen, filmpjes en handige websites. Om Pocket ten volle te benutten, heb je Google Chrome nodig met de Pocket-uitbreiding (extensie). Tijdens het surfen druk je op de pocket-knop waarna de website in je digitale broekzak belandt. Je kunt de informatie altijd teruglezen via getpocket.com, maar ook via de app voor je smartphone, tablet en zelfs op sommige e-readers. Het is aan te raden om Pocket niet halfslachtig uit te proberen, maar direct te installeren op je tablet en/of smartphone. Zo leer je snel de meerwaarde van de dienst kennen. Je kunt artikelen (en andere content) snel bewaren en lezen op het moment (en op het apparaat) dat jou uitkomt. Klaar met lezen? Archiveer het! Het artikel wordt bewaard en je 'nog te lezen lijst' heeft weer een item minder.

 

© PXimport

Tip 02 Pocket is een soort digitale broekzak waar je tijdens het surfen veel dingen in kunt bewaren om later terug te lezen/kijken.

Tip 03: Bestanden vesturen

Dukto is een bestandskoerier binnen je eigen netwerk. Het programma maakt het mogelijk om snel bestanden te versturen tussen computers, smartphones en/of tablets zonder dat je hiervoor technische netwerkinstellingen hoeft te kennen. Ook het delen van mappen is niet nodig. Dukto is er voor Windows, Mac, Linux, iOS (iPhone en iPad) en Android. Zodra je Dukto op minimaal twee plekken start, kun je bestanden van het ene apparaat naar het andere versturen. Dukto werkt veilig, het versturen wordt begrensd door het aanwezig zijn op hetzelfde (draadloze) netwerk. Zodra je Dukto afsluit, kun je geen bestanden meer versturen of ontvangen. Dit bevordert de veiligheid, omdat hierdoor op bijvoorbeeld openbare netwerken geen bestanden gedeeld, en dus mogelijk ook onderschept, kunnen worden.

Tip 04: Scherm overnemen

TeamViewer blijft onovertroffen als het gaat om het op afstand overnemen van een andere computer. Je kunt op deze manier via internet iemand met een computerprobleem helpen of samen een project sneller doorspreken, omdat je allebei hetzelfde voor je neus hebt staan.

Minder bekend is de mogelijkheid om je eigen computers overal bereikbaar te maken. Zo kun je vanaf de keukentafel bij het systeem in de studeerkamer of op afstand de pc van de kinderen updaten. Deze optie hoef je maar een keer in te stellen via Verbinding / Toegang zonder toezicht instellen.

 

© PXimport

Tip 04 Gebruik TeamViewer om iemand op afstand te helpen, je computers centraal te beheren of om samen te werken.

Tip 05: Direct gevonden

Hoewel de zoekfunctie in Windows 8.1 verbeterd is ten opzichte van de voorgaande Windows-versies, is er nog steeds een gebrek aan een snelle zoekmachine voor bestanden. Everything biedt deze optie wel. Het programma maakt gebruik van de NTFS-techniek die gebruikt wordt door de meeste SSD's, harde schijven en externe opslagmedia. Hierdoor zijn er geen trage databasebestanden nodig. Everything zoekt niet in bestanden, maar is ideaal om een bestand op te duikelen waarvan je (een gedeelte van) de bestandsnaam kent. Start Everything op en typ (een gedeelte van) de bestandsnaam. Het bestand wordt vrijwel direct gevonden, waarna je het kunt openen of bewerken.

 

© PXimport

Tip 05 Everything zoekt bestanden op je harde schijf of SSD en toont de zoekresultaten nog voordat je met je ogen kunt knipperen.

Tip 06: Koning der lijstjes

Iedereen maakt lijstjes, bijvoorbeeld voor je boodschappen, films die je wilt kijken of dingen die gedaan moeten worden voor een verbouwing of (school)project. Wunderlist bundelt dit soort lijstjes op één centrale plek. De lijstjes zijn intuïtief aan te maken en te beheren. Dit kan via de website www.wunderlist.com en op alle denkbare apparaten die je gebruikt. Er is een app voor Windows 8.1, een programma voor eerdere Windows-versies en apps voor alle bekende smartphones en tablets. Je hebt het meeste profijt van Wunderlist als je het installeert op al je apparaten, want dan grijp je nooit mis. Je hoeft Wunderlist maar één keer in te stellen om ermee te werken. Synchroniseren tussen al je apparaten gaat automatisch.

 

© PXimport

Tip 06 Wunderlist maakt je lijstjes beschikbaar op al je computers en apparaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten