Gratis Telegraaf door gat in betaalmuur

Door: uhro-van-der-pluijm | 05 april 2011 16:24

Nieuws

De betaalmuur die De Telegraaf om haar online krant heeft gebouwd, blijkt lek. De artikelen worden niet beschermd als iemand de url handmatig invoert.

De betaalmuur van De Telegraaf doet haar werk niet goed. Bezoekers van de website kunnen artikelen in de digitale versie van het dagblad lezen zonder abonnement of eenmalige betaling. Zij moeten dan de originele afbeelding openen in hun browser. Dat meldt een tipgever die anoniem wil blijven.

Artikel zoeken via broncode

In de digitale versie van De Telegraaf krijgt ieder artikel een eigen nummer in de url. De pagina's zijn wel afgeschermd door het inlogmechanisme van de krant, de afbeelding niet.

Advertenties in de digitale editie van het dagblad zijn niet beschermd door de betaalmuur. Door zo’n advertentie te openen is de structuur in de url van de artikelen eenvoudig te ontdekken. Uit JavaScript op de website blijkt dat die bij artikelen iets anders is. Het deel 'image_' moet verwijderd uit de directorynaam 'image_article' worden en het achtervoegsel '_large' bij een afbeelding moet gewijzigd worden in '_orig'.

Automatisch met JavaScript

Een korte blik op de bron van de webpagina waar de krantenpagina wordt getoond openbaart de nummers van de beschermde artikelen. Als het juiste nummer bij een artikel gevonden is, is het mogelijk om deze te lezen zonder eerst in te loggen.

Onze tipgever laat weten dat het gratis lezen van artikelen in De Telegraaf ook eenvoudiger kan. Met behulp van een bookmarklet met een eenvoudige JavaScript code is het volgens hem mogelijk om artikelen te lezen zonder in de broncode van de pagina te duiken. Webwereld kan zijn manier niet reproduceren maar onze tipgever laat weten dat het probleem desalniettemin niet is gedicht.

Bij De Telegraaf was vanmiddag niemand aanwezig voor een reactie. Wel is de bug in de betaalmuur van het dagblad inmiddels een week geleden gemeld aan de krant.

Niet de eerste krant

De Telegraaf is niet de enige krant met een zwakke betaalmuur. Zo waren de iPad-versies van NRC Handelsblad, nrc.next, het Reformatorisch Dagblad èn De Telegraaf eenvoudig zonder te betalen te lezen door onbeveiligde opslag. De betaalmuur van de New York Times is te omzeilen door de URL te wijzigen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Gratis Telegraaf door gat in betaalmuur

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.