Gratis typecursus met Klavaro

Door: Toon van Daele | 26 augustus 2020 06:02

How To

Klavaro is een programma dat je beter leert typen. Het is een gratis opensource-tool met een uitgebreid aanbod aan typeoefeningen en dat netjes je vorderingen bijhoudt. Neem alvast plaats achter je toetsenbord, want we vertellen je hoe je met deze gratis typecursus aan de slag gaat.

Het aanbod aan typcursussen op de markt is groot en divers, maar Klavaro is helemaal gratis, is opensource, draait op Windows en Linux (met een ‘port’ voor macOS), laat je vlot de toetsenbordindeling aanpassen en je kan tevens eigen teksten gebruiken.

Op de site van Klavaro vind je onder meer het exe-bestand voor een installatie op Windows aantreft (wij gebruikten versie 3.09). De installatie vergt slechts enkele muisklikken. Wanneer je Klavaro vervolgens opstart, duiken twee vensters op: een ‘dos-venster’ met enkele logs (dat je verder mag negeren) en het eigenlijke programmavenster.

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat het toetsenbord en de taal goed zijn ingesteld. Dat doet je vanuit het hoofdmenu. Bij Taal selecteer je vermoedelijk Nederlands (nl) waarna je eventueel het programma even herstart. Vervolgens kies je het gewenste toetsenbord. Voor België is dat België en azerty, voor Nederland kies je hier (aangepast) en selecteer je in de toetsenbordeditor vervolgens USA en qwerty.

Als het moet, kun je afzonderlijke toetsen nog herdefiniëren door die in te drukken en een ander teken in te tikken. Tenslotte tik je (bijvoorbeeld) Nederland in bij Opslaan als of bij Opslaan en gebruiken.

Leren typen

Je doet er goed aan eerst de 7 stapjes uit rubriek 0 – Inleiding door te nemen. Wie kiest voor de optimale aanpak, voert bij voorkeur alle oefeningen in volgorde uit, van 1 – Basiscursus via 2 – Flexibiliteit en 3 – Snelheid tot 4 – Vloeiendheid.

Bij elk onderdeel kun je zelf de voorgestelde oefening of tekst wijzigen. Bij de basiscursus doe je dat door het Les-nummer te selecteren en bij de andere onderdelen druk je hiervoor op de knop Lesinformatie. Bij elke oefening kun je bovendien uit een aantal verschillende lettertypes, -groottes en -stijlen kiezen en ook het kleurenschema (licht en donker) aanpassen.

Ook handig: bij Snelheid en Vloeiendheid kun je via de knop Andere teksten ook eigen oefenmateriaal invoeren, hetzij via het klembord hetzij vanuit een tekstbestand. Heb je een oefening voltooid, dan krijg je daarvan een (statistische) beoordeling en wat commentaar.

Resultaten

Klavaro gooit je resultaten niet weg; je kunt je vorderingen opnieuw bekijken door bij een oefening op Voortgang te klikken. Hier selecteer je dan de gewenste cursus en vaardigheid, zoals Snelheid of Nauwkeurigheid.

Bij de cursus Vloeiendheid vind je tevens Score (0-10) terug, want in deze cursus kun je je scores laten bijhouden, zowel lokaal als online. Daarvoor druk je op de knop Top 10 en kies je linksboven Externe scores,waarna je (voor de gewenste taal) de knop Verversen indrukt en op de knop Deelnemen om je lokale scores te publiceren, mocht je dat willen. Tikken maar!

0 Reactie(s) op: Gratis typecursus met Klavaro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.