Gratis video’s monteren met Kdenlive

© PXimport

Gratis video’s monteren met Kdenlive

Geplaatst: 27 september 2020 - 05:27

Aangepast: 25 november 2022 - 10:34

Maikel Dijkhuizen

Gratis videobewerkers met uitgebreide gereedschappen en een gebruiksvriendelijke werkomgeving liggen helaas niet voor het oprapen. Het veelzijdige Kdenlive is dé uitzondering op de regel. Je kunt er je zelfgemaakte video’s in importeren en daarvan een kant-en-klare film in een hoge kwaliteit creëren.

Tip 01: Kdenlive starten

Kdenlive ondersteunt meerdere besturingssystemen, zoals Windows, macOS en diverse Linux-distributies. In dit artikel gaan we aan de slag met de Windows-editie. Surf naar www.kdenlive.org en klik aan de rechterkant op de blauwe downloadknop met het huidige versienummer. Op het moment van schrijven is dat Kdenlive 20.04.1. Via Install 20.04.1 haal je het installatiebestand binnen. Je voert het exe-bestand uit, waarna je driemaal op Next en Install klikt om de installatie te voltooien. Het programma nestelt zich in het startmenu van Windows. Open Kdenlive en merk op dat er direct een Nederlandstalige gebruikersomgeving voor je klaarstaat. Kijk vrijblijvend even rond en maak alvast kennis met de navigatiestructuur van dit uitgebreide programma.

Tip 01 Na de installatie kom je direct in de Nederlandstalige gebruikersomgeving terecht.

© PXimport

Tip 02: Videoproject openen

Bij het opstarten van Kdenlive heeft het programma al op eigen houtje een videoproject voor je aangemaakt. Je vindt de kenmerken hiervan in de titelbalk van het programma. Zo bedraagt de resolutie van het project 1080p (1920 × 1080 pixels) en is de framerate 25 beelden per seconde. Deze instellingen zijn voor algemeen gebruik prima, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het gebruikte bronmateriaal. Geef het videoproject via Bestand / Opslaan als een relevante bestandsnaam. Kies hierbij de gewenste opslaglocatie en bevestig met Opslaan. Wil je liever andere projectinstellingen, bijvoorbeeld een hogere of juist lagere resolutie? Geen probleem, want je kunt als alternatief een nieuw project met zelfgekozen eigenschappen openen. Klik daarvoor bovenaan op Nieuw om de projectinstellingen te openen. Kies nu de gewenste resolutie en framerate. Zo kun je bijvoorbeeld de instellingen voor een haarscherpe 4K-film (3840 × 2160 pixels) vastleggen. Besef wel dat het bronmateriaal in dat geval ook 4K dient te ondersteunen. Je keuze is dus afhankelijk van de filmprestaties van de smartphone of videocamera. Sla tot slot het document op.

Tip 02 Pas zo nodig de resolutie en framerate van het videoproject aan.

© PXimport

Tip 03: Video’s importeren

Je kunt eigen video’s aan het programma toevoegen, waaruit je naderhand kunt bepalen welke fragmenten je voor de film wilt gebruiken. Kdenlive ondersteunt allerlei video-indelingen, zodat je probleemloos filmpjes in onder meer avi-, wmv-, mkv-, mp4- en mov-formaat kunt toevoegen. Mediaclips verzamel je aan de linkerkant binnen het deelvenster Projectopslag. Om te voorkomen dat er een haast oneindige lijst met video’s, foto’s en muziek binnen het Projectopslag-venster ontstaat, maak je bij voorbaat verschillende mediamappen aan. Klik op Project / Map aanmaken en typ als mapnaam Video’s. Bevestig daarna met Enter. Creëer op dezelfde wijze de mappen Foto’s en Muziek. Ga nu eigen video’s toevoegen. Klik in het Projectopslag-venster op Video’s om deze map te selecteren en navigeer naar Project / Clip of map toevoegen. Er verschijnt een nieuw venster waarin je de fragmenten kunt selecteren. Blader eerst naar de juiste locatie. Houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en klik de gewenste videobestanden aan om ze te selecteren. Je kunt ook de volledige inhoud van de map aanwijzen. Klik hiervoor een willekeurig videobestand aan en druk op de sneltoets Ctrl+A. Bevestig met OK.

Tip 03 Selecteer de videobestanden die je voor de film wilt gebruiken.

© PXimport

Kdenlive ondersteunt de meeste videoformaten waardoor je eenvoudig clips aan je film toevoegt

-

Tip 04: Foto’s en muziek

Je voegt net zo gemakkelijk foto’s en muziek aan het Projectopslag-venster toe. Die kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een stilstaand beeld in de film wilt monteren of leuke achtergrondmuziek wenst. Klik op Foto’s en navigeer naar Project / Clip of map toevoegen. Blader naar de map met muziek en voeg bijvoorbeeld meerdere mp3’tjes of flac-bestanden toe. Klik op OK. Voor het toevoegen van afbeeldingen bewandel je dezelfde route, met het verschil dat je binnen het Projectopslag-venster eerst de map Foto’s selecteert. Foto’s hebben over het algemeen een hogere resolutie dan video’s. Mogelijk stelt Kdenlive na het toevoegen van bijvoorbeeld jpg-bestanden voor om de resolutie van het huidige videoproject te verhogen. Ga daar niet mee akkoord. Met de standaardresolutie maak je de film geschikt voor nagenoeg alle (mobiele) schermen en televisies.

Tip 04 Naast videofragmenten kun je ook eigen foto’s en muziek in de film opnemen.

© PXimport

Tip 05: Fragmenten afspelen

Voordat je besluit om een fragment wel of niet in de film te gebruiken, is het fijn wanneer je de bewuste video of foto kunt bekijken. Dat doe je rechtstreeks in Kdenlive. Afhankelijk van de grootte van de monitor komt het Projectopslag-venster aan de linkerkant wellicht wat ongelukkig uit. Gelukkig pas je de grootte van dit deelvenster gemakkelijk aan. Beweeg met de cursor naar de scheidslijn tussen het Projectopslag- en Effect/compositiestack-venster. Zie je een dubbele pijl? Houd de linkermuisknop nu ingedrukt en maak het Projectopslag-venster zo nodig breder. Doe datzelfde met de scheidslijn tussen het Projectopslag-venster en de tijdbalk onderaan. Op die manier wijzig je naar eigen wens de indeling van de gebruikersomgeving. Belangrijk is om zo voldoende ruimte voor de inhoud van de mappen Video’s, Foto’s en Muziek te creëren. Wil je een fragment bekijken? Klik op een bestand om een voorbeeldweergave te openen. Bij een video of muziek klik je onder de voorbeeldweergave op de knop Afspelen.

Tip 05 Je kunt op ieder moment een voorbeeldweergave van een fragment bekijken.

© PXimport

Tip 06: Tijdlijn gebruiken

Nadat je alle benodigde mediabestanden hebt verzameld, kan de montage beginnen. De tijdlijn aan de onderzijde van het programma is hierin leidend. Sleep een videofragment met ingedrukte muisknop naar de tijdlijn. Laat de muisknop vervolgens los. Zoals je merkt, is er nu een video- en audiospoor op de tijdlijn zichtbaar. Het audiospoor bevat het achtergrondgeluid van de bewuste video. Voeg naar eigen inzicht meerdere videoclips aan de tijdlijn toe. De eerste contouren van de film breng je op die manier in beeld. Om een voorproefje van de film af te spelen, klik je linksonder in de voorbeeldweergave op het tabblad Project Monitor en gebruik je de knop Afspelen. Is het tabblad Project Monitor afwezig? Schakel de functie dan eerst in via Beeld / Project Monitor.

Tip 06 Vul de tijdlijn met videofragmenten en bekijk alvast een voorproefje van je film.

© PXimport

In- en uitzoomen

Met de schuifregelaar rechts onder de tijdlijn kun je gemakkelijk in- en uitzoomen.

© PXimport

Tip 07: Clips inkorten

Misschien wil je niet de volledige clip in de film gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er een saaie passage in voorkomt. Geen probleem, want dit deel kun je gemakkelijk schrappen. Klik boven de tijdlijn op de knop met het schaartje. De kunst is om van het gedeelte dat je wilt schrappen een afzonderlijke clip te maken. Die kun je naderhand namelijk gemakkelijk weggooien. Gebruik zo nodig de voorbeeldweergave om de exacte tijdspanne te bepalen. Schuif hiervan zo nodig de begin- en eindtijd op. Klik nu binnen de tijdlijn op het exacte tijdsmoment. Wil je een deel aan het begin of einde van de videoclip schrappen? Dan hoef je slechts eenmaal te klikken om er een los videofragment van te maken. Als je een gedeelte in het midden van de videoclip wilt weggooien, klik je tweemaal. Probeer met het knipgereedschap het ongewenste gedeelte zo nauwkeurig mogelijk te isoleren. Gebruik zo nodig de sneltoets Ctrl+Z om knipfouten te herstellen. Je hoeft de clip nu alleen nog maar te verwijderen. Klik boven de tijdlijn op de knop met de muisaanwijzer om het selectiegereedschap te activeren. Je klikt daarna met de rechtermuisknop op het ongewenste fragment en kiest ten slotte voor Verwijder geselecteerd item. Er ontstaat nu een gat op de tijdlijn. Versleep naar eigen inzicht met de resterende videoclips om dit gat op te vullen.

Tip 07 Een (geknipte) videoclip verwijder je eenvoudig van de tijdlijn.

© PXimport

Alternatieve inkortmethode

Kort op de tijdlijn eenvoudig de speelduur van een videoclip in.

© PXimport

Tip 08: Overgangen

Als je meerdere videoclips lukraak achter elkaar plakt, resulteert dat in nogal abrupte overgangen. Voor de kijker is het prettiger wanneer een nieuw fragment iets subtieler wordt ingeleid. Dat doe je door middel van overgangen. In tegenstelling tot andere videobewerkers valt het gebruik van overgangen in Kdenlive helaas niet mee. Neem om die reden even de tijd om deze functie onder de knie te krijgen. Een voorwaarde is om beide videosporen op de tijdlijn te gebruiken, namelijk V1 en V2. Voeg naar eigen inzicht videoclips toe en laat ze gedeeltelijk met elkaar overlappen. In het deelvenster Composities zijn er diverse overgangen beschikbaar, waaronder Vegen. Hiermee gaat het beeld langzaam over in een nieuwe videoclip. Zie je het Composities-venster nergens staan? Navigeer dan eerst naar Beeld / Composities om dit tabblad aan de gebruikersinterface toe te voegen. Zoek onderaan de overgang Vegen op en sleep dit item naar de tijdbalk. De overgang heeft een paarse markering. De kunst is om aan de hand van deze paarse markering beide videoclips op de tijdlijn voldoende te laten overlappen. Met ingedrukte muisknop rek je de overgang eventueel uit, mits je op de rand van de paarse markering gaat staan. Speel hier net zolang mee totdat er een soepele overgang ontstaat. Je controleert het (tussentijdse) resultaat eenvoudig in de voorbeeldweergave.

Tip 08 Het toevoegen van vloeiende overgangen tussen clips is in Kdenlive een pittig karweitje.

© PXimport

Tip 09: Opties overgang

Welke overgang je ook kiest, er is altijd een aantal instelmogelijkheden beschikbaar. Klik binnen de tijdlijn op de zojuist toegevoegde overgang Vegen. Als het goed is, komen nu binnen het deelvenster Effect/compositiestack de instellingen van deze overgang tevoorschijn. Is dat niet het geval? Ga dan eerst naar Beeld / Effect/compositiestack. Via de balk Zachtheid stel je de intensiteit van de overgang in. Klik verder op Veegmethode om een ander overgangstype te selecteren. Er is volop keuze, waarbij je met een beetje geduld echt fraaie overgangen kunt realiseren! Tot slot (de)activeer je naar eigen inzicht de opties Omkeren en Terugdraaien.

Tip 09 Het is de moeite waard om de overgangsinstellingen even goed onder de loep te nemen.

© PXimport

Het toevoegen van overgangen tussen videoclips valt in Kdenlive niet bepaald mee

-

Tip 10: Effecten

Kdenlive heeft talloze effecten in huis die je op een videoclip kunt loslaten. Hiermee pas je bijvoorbeeld het contrast of de helderheid aan. Voor extra intense kleuren kun je bovendien verzadiging toevoegen. Klik op het tabblad Effecten voor een overzicht van alle mogelijkheden. Als dit deelvenster niet beschikbaar is, klik je eerst op Beeld / Effecten. Vouw het onderdeel Kleur open. Kan de videoclip wel wat contrast gebruiken? Klik op Contrast en sleep dit item met ingedrukte muisknop naar het beoogde videofragment op de tijdlijn. Klik deze videoclip vervolgens aan. Binnen het deelvenster Effect/compositiestack wijzig je naar eigen inzicht het contrast. Het resultaat is direct binnen de voorbeeldweergave te zien. Op soortgelijke wijze voeg je de items Helderheid en Verzadiging aan een videoclip toe. Gebruik wederom de functies binnen het deelvenster Effect/compositiestack om de intensiteit aan te passen. Overigens kun je probleemloos meerdere effecten naar een videoclip slepen. Naast de drie besproken effecten heeft Kdenlive nog veel meer interessante snufjes in petto. Probeer ze gerust allemaal uit!

Tip 10 Er staan allerlei effecten voor je klaar om videoclips te verfraaien.

© PXimport

Tip 11: Titelclip maken

Wellicht wil je de film graag inleiden met een titelclip, bijvoorbeeld een fraaie foto met de titel van de film. Kdenlive bevat weliswaar enkele templates om een titelclip op te maken, maar helaas ogen die nogal oubollig. Daarom kun je beter zelf aan de slag. Open via Project / Titel-clip toevoegen het ontwerpvenster. Gebruik linksboven het poppetje met het plusteken om op de harde schijf een foto te selecteren. Sleep vervolgens de foto met ingedrukte muisknop eenvoudig naar de gewenste plek. Het staat je vrij om meerdere foto’s binnen de titelclip te gebruiken. Verander bovenaan de waarden achter W en H om het formaat van de geselecteerde foto aan te passen. Je kunt hiervoor ook het zoomgereedschap aan de rechterkant gebruiken. Wanneer de foto(’s) de volledige titelclip bedekken, heeft het weinig zin om de zwarte achtergrondkleur te veranderen. Zie je nog wel zwart? Open dan in het rechterdeelvenster het tabblad Achtergrond en zoek een ander kleurtje uit. Bevestig met OK. Uiteraard mag een passende tekst bij een titelclip niet ontbreken. Klik links bovenaan op de T-knop met het plusteken. Klik daarna binnen het ontwerpvenster op de plek waar je tekst wilt toevoegen. Via het deelvenster rechts pas je onder meer het lettertype, de lettergrootte en de kleur aan.

Tip 11 Begin je film met een zelfontworpen titelclip.

© PXimport

Tip 12: Titelclip toevoegen

Een titelclip is standaard vijf seconden in beeld. Zie je dat liever anders, dan stel je achter Tijdsduur een andere waarde in. Als je tevreden bent met het resultaat, klik je linksboven op het diskettepictogram. Bevestig met Ja en geef de titelclip een relevante naam. Via Opslaan / OK keer je terug naar het hoofdvenster van Kdenlive. De titelclip belandt automatisch in het Projectopslag-venster. Creëer zo nodig aan het begin van de tijdbalk ruimte op de tijdlijn en sleep de zojuist aangemaakte titelclip naar het begin van de tijdlijn. Je kunt de speelduur naderhand nog aanpassen door de rand van de clip met ingedrukte muisknop uit te rekken of juist te verkleinen.

Tip 12 Vanuit het Projectopslag-venster sleep je de titelclip naar de tijdlijn.

© PXimport

Tip 13: Liedje toevoegen

Bij videoclips zit altijd geluid. Helaas is de kwaliteit hiervan niet altijd even goed. Zo hoor je bij opnames buitenshuis vaak een harde ruis, doordat er wind in de microfoon blaast. Gelukkig bevat Kdenlive een functie om zulke storende achtergrondgeluiden te verdringen. Bovendien kun je ook een mooie soundtrack aan de film toevoegen. Voor laatstgenoemde functie heb je wel een extra audiospoor nodig. Ga achtereenvolgens naar Tijdbalk / Tracks / Track invoegen. Geef vervolgens optioneel een tracknaam op en bevestig met OK. Merk op dat er onderaan een audiospoor met als naam A3 is bijgekomen. Sleep nu een geschikt audiobestand vanuit het deelvenster Projectopslag naar het onderste audiospoor om een soundtrack te integreren. Vanzelfsprekend hoor je nu het liedje en het achtergrondgeluid van de videoclip door elkaar. Om het achtergrondgeluid te dempen, klik je aan het begin van het juiste spoor op het pictogram met het luidsprekertje.

Tip 13 Voor het toevoegen van een soundtrack gebruik je in Kdenlive een extra audiospoor.

© PXimport

Kdenlive bevat een functie om storende achtergrondgeluiden te verdringen

-

Achtergrondmuziek zoeken

Via de webdienst Free Music Archive kom je eenvoudig rechtenvrije audiobestanden op het spoor.

© PXimport

Tip 14: Audio mixen

Misschien wil je zowel het achtergrondgeluid van de videoclip als een soundtrack laten horen. Hierbij is het belangrijk dat het volume van ieder audiospoor tot elkaar in verhouding staat. Navigeer naar Beeld / Audiomixer om het volumeniveau van audiosporen te wijzigen. Maak het deelvenster Audiomixer zo nodig iets breder, zodat alle sporen in beeld verschijnen. De werking is eenvoudig. Speel de voorbeeldweergave af en gebruik de schuifknoppen naast de grafiek om het volumeniveau aan te passen. Je merkt direct het verschil. Probeer tussen het achtergrondgeluid en de soundtrack een juiste balans te vinden. Je kunt ook nog geluid over het rechter- en linkerkanaal verdelen. Gebruik hiervoor bovenaan de cirkelvormige schuifknoppen.

Tip 14 Bij meerdere audiosporen doe je voor een correcte volumebalans een beroep op de audiomixer.

© PXimport

Probeer de juiste balans tussen het achtergrondgeluid en de soundtrack te vinden

-

Tip 15: Diashow integreren

Wie weet heb je naast video’s ook prachtige foto’s tot je beschikking. In dat geval is het zinvol om een diashow binnen de film te integreren. Klik op Project / Voeg een dia-show clip toe en bedenk eventueel een relevante naam. Achter Map wijs je op de computer de bestandslocatie met de foto’s aan. Gebruik hiervoor het mappictogram en bevestig met Map selecteren. Geef bij Afbeeldingstype het juiste fotoformaat op. In veruit de meeste gevallen is dat jpg. Standaard staat de framelengte van iedere afbeelding op vijf seconden, maar die kun je eventueel aanpassen. Vink voor een fraaie overgang tussen de beelden de opties Oplossen en Vegen aan.

Onderaan bevinden zich alle bestandsnamen van gevonden kiekjes. Klik op OK om de diashow aan te maken. Deze komt vervolgens in het Projectopslag-venster beschikbaar. Sleep de diashow ten slotte naar de tijdlijn.

Tip 15 Creëer een diashow en voeg hem toe aan je film.

© PXimport

Tip 16: Film exporteren

Zodra je de montage hebt afgerond, sla je het project als videobestand op. Je kunt er vervolgens mee doen wat je wilt. Upload het bestand bijvoorbeeld naar een clouddienst en deel de link met bekenden. Je kunt de video ook op Facebook of een ander sociaal platform publiceren. Klik daarvoor bovenaan in de werkbalk op Renderen (omzetten). Beslis allereerst in welk videoformaat je de film wilt bewaren. De mp4-container in combinatie met de h.264-codec liggen voor de hand. Dit gangbare videoformaat kun je tenslotte op veruit de meeste (mobiele) apparaten afspelen. Bij specifieke video-eisen kun je ook voor een andere indeling kiezen. Maak een keuze en bepaal achter Output bestand in welke map op de computer je de film wilt bewaren. Gebruik hiervoor het mappictogram, bedenk een geschikte bestandsnaam en bevestig met Opslaan. Via de schuifregelaar stel je de gewenste kwaliteit in. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter doorgaans het uiteindelijke videobestand. Bovendien duurt het renderen langer. Via Render naar bestand maak je het videobestand aan. Houd er dus rekening mee dat dit karwei veel tijd in beslag neemt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000