Gratis Windows-programma's draaien met ReactOS

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juli 2017 07:01

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Veel programma’s werken alleen maar onder Windows. Lastig, want misschien zit je helemaal niet op Microsofts duurbetaalde besturingssysteem te wachten. Je kunt gratis Windows-programma's draaien met ReactOS. Probeer het eens gratis uit!

Tip 01: Wat is ReactOS?

ReactOS is een opensource-project dat nog in een vroege testfase verkeert. De makers zijn dus nog volop bezig om dit gratis besturingssysteem te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld vreemde foutmeldingen tegenkomen of stuiten op een niet-werkende functie. Ondanks dat het project nog verre van af is, is er evengoed genoeg reden om met ReactOS aan de slag te gaan. Je kunt er namelijk Windows-programma’s mee installeren, zodat je hiervoor dus niet meer afhankelijk bent van Microsofts producten. Besef wel dat (nog) niet ieder programma compatibel is met ReactOS. Het is echt een kwestie van uitproberen! We merken dat vooral lichtgewicht tooltjes als een zonnetje werken, zoals het downloadprogramma GrabIt en de brandtool ImgBurn. Gunstig is dat ReactOS lage systeemeisen heeft. Het project vereist slechts 96 MB ram en 500 MB vrije schijfruimte. Kortom, pak je oude computer erbij en neem de resterende tips in dit artikel door.

Tip 01 De makers van ReactOS beloven op hun website dat je Windows-programma’s kunt installeren.
ReactOS is een opensource-project dat nog in een vroege testfase verkeert

Tip 02: Installatieschijf

De meeste besturingssystemen kun je vanaf een usb-stick, cd of dvd installeren. De makers adviseren om voor ReactOS geen usb-stick te gebruiken, omdat de usb-ondersteuning nog niet optimaal is. Je installeert dit besturingssysteem om die reden het beste vanaf een optische schijf. Doe alvast een lege cd of dvd in de computer waarmee je dadelijk de installatieschijf gaat branden. Surf vervolgens naar www.reactos.org/download en klik op Download BootCD. De beheerders van ReactOS vragen om een vrijwillige donatie. Zie je daar vanaf, dan sla je via No, thanks. Let’s proceed with the download! deze stap over. Bewaar het zip-bestand op je huidige pc. Je gebruikt het contextmenu onder de rechtermuisknop om het zip-archief uit te pakken. Je hoeft het iso-image alleen nog maar op de schijf te branden. Dat kan met elk willekeurig brandprogramma. Onder Windows klik je met de rechtermuisknop op het iso-bestand, waarna je kiest voor Schijfkopiebestand branden / Branden.

Tip 02 Brand het iso-image van ReactOS op een lege cd of dvd.

Tip 03: Opstarten wijzigen

Stop de installatie-cd van ReactOS nu in de computer waarop je de installatie wilt uitvoeren. Het is nu zaak om de pc vanaf deze schijf op te starten. Je regelt dat in het instellingenmenu van de computer. Dit noemt men ook wel het bios of de uefi. Herstart de computer en druk op een specifieke sneltoets om het instellingenmenu te openen. Vaak is dat F2 of Delete. Zoek vervolgens de opstartinstellingen of het bootmenu op. Belangrijk is dat je de opstartvolgorde wijzigt, waarbij je de cd/dvd-drive (tijdelijk) als eerste vermeldt. Sluit het instellingenmenu af en start de pc nu vanaf de optische schijf op.

Tip 03 Geef in het bios of de uefi aan dat je het systeem vanaf een optische schijf wilt opstarten.

Tip 04: Installatie starten

Het is nu tijd om de installatie van ReactOS uit te voeren. Kies in het blauwe scherm voor Dutch (Netherlands) om de standaardtaal voor het besturingssysteem in te stellen. Druk tweemaal op Enter. Er verschijnt netjes een waarschuwing dat het besturingssysteem nog in een vroege ontwikkelingsfase verkeert, zodat mogelijk niet alle functies correct werken. Druk wederom op Enter. Er komen nu enkele instellingen tevoorschijn. Je past hier bijvoorbeeld de resolutie van het scherm en de toetsenbordindeling aan. Als je besluit om iets te wijzigen, keer je met Escape weer terug naar het voorgaande scherm. Selecteer Accepteren van apparaatinstellingen, waarna je bevestigt met Enter. Bepaal nu op welke schijfpartitie je ReactOS wilt installeren. Selecteer de gewenste partitie en druk op Enter. Het besturingssysteem gaat de partitie nu formatteren. Via Formatteer partitie als FAT bestandssysteem (snel) hoef je daar niet lang op te wachten. Bevestig driemaal met Enter zonder iets te wijzigen. Je hoeft nu alleen nog maar de zogeheten bootloader te installeren. Kies als laatste voor Op vaste schijf installeren (MBR en VBR), waarna je nog eenmaal bevestigt met Enter.

Tip 04 In het installatiemenu pas je zo nodig de resolutie en de toetsenbordindeling aan.

Tip 05: ReactOS opstarten

Na afloop van de installatie start je ReactOS voor de eerste keer op. Haal de installatieschijf uit de computer en voer een herstart uit. Houd er rekening mee dat je het systeem vanaf de reguliere harde schijf start. Pas dus zo nodig het instellingenmenu (bios of uefi) van de computer nog even aan. Je neemt eerst alle stappen van de configuratiewizard door. Klik driemaal op Volgende zonder iets te wijzigen. Je vult in de komende stappen een naam, computernaam en wachtwoord in. Verder controleer je de datum en tijd, waarna je voor het gemak kiest voor Typical Settings. ReactOS stelt met deze functie automatisch de netwerkinstellingen in. Voor thuisgebruik selecteer je in het volgende venster No, this computer will be part of a workgroup. Nadat je klikt op OK, voert ReactOS de wijzigingen door. Na even wachten voert het systeem automatisch een herstart uit.

Tip 05 In het configuratiemenu geef je een computernaam en wachtwoord op.

Tip 06: Eerste gebruik

Je hebt nu volwaardige toegang tot ReactOS. Het besturingssysteem gaat op eigen houtje op zoek naar geschikte stuurprogramma’s voor aangesloten hardware. Zodra ReactOS een nieuwe driver ontdekt, verschijnt er automatisch een pop-upvenster. Selecteer de optie Installeer de driver automatisch en bekijk of het lukt om het stuurprogramma direct te installeren. Helaas gaat dat nogal eens mis, waarbij je als alternatief de driver zo nodig handmatig kunt installeren. Gelukkig werkt de belangrijkste randapparatuur probleemloos in ReactOS – denk aan een muis, toetsenbord en speakers. Wanneer je Windows gewend bent, kost het nauwelijks moeite om aan de gebruikersomgeving van ReactOS te wennen. Linksonder gebruik je de startknop om geïnstalleerde programma’s en het Configuratiescherm te openen. Op het bureaublad vind je verder een prullenbak (Recycle Bin) en verkenner (My Computer). Rechtsonder bevinden zich enkele systeempictogrammen voor de toetsenbordindeling, het volumeniveau en de netwerkverbinding. Overigens gebruikt ReactOS de talen Engels en Nederlands door elkaar. Helaas valt daar momenteel niets aan te doen.

Tip 06 De ouderwetse vormgeving van ReactOS roept nostalgische Windows-herinneringen op.

Tip 07: Software zoeken

ReactOS bevat van zichzelf nauwelijks voorgeïnstalleerde toepassingen. Hoog tijd om zelf eens wat bruikbare programma’s toe te voegen. Hiervoor gebruik je de ingebouwde softwarecatalogus. Gunstig, want je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar bruikbare installatiebestanden. Essentiële zaken als een browser, mediaspeler en fotobewerker voeg je namelijk rechtstreeks toe. Ga achtereenvolgens naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en dubbelklik op het pictogram Add/Remove Programs. De catalogus verschijnt in beeld. Neem de rubrieken onder Available for Installation even door. Zo vind je onder de categorie Internet & Network bijvoorbeeld de browser Firefox en het downloadprogramma µTorrent. Andere bekende tooltjes die je binnen deze catalogus tegenkomt, zijn onder meer Mozilla Thunderbird, Winamp, VLC media player, Media Player Classic Home Cinema, GIMP, Steam, Microsoft Word Viewer en CCleaner. Kortom, voor iedereen wat wils!

Tip 07 De softwarecatalogus bevat tientallen bekende en onbekende programma’s.
Dankzij de ingebouwde softwarecatalogus voeg je eenvoudig programma’s toe

Geheime browser

Het is even zoeken, maar in ReactOS is er standaard al een browser aanwezig. Het betreft een sterk verouderde versie van Internet Explorer. Het programma geeft veel moderne websites helaas niet correct weer. Wil je het evengoed even uitproberen? Op het bureaublad klik je op My Computer, waarna je bladert naar Local Disk (C:) / Program Files / Internet Explorer. Dubbelklik op iexplore.exe om deze eenvoudige browser te gebruiken. Via File / Properties stel je een startpagina in. Verder sla je eventueel favoriete webpagina’s op.

ReactOS bevat een sterk verouderde versie van Internet Explorer.

0 Reactie(s) op: Gratis Windows-programma's draaien met ReactOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.