Gratis Windows-programma's draaien met ReactOS

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juli 2017 07:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Software toevoegen

Vanuit de softwarecatalogus installeer je eenvoudig een programma. Ga op de naam van de toepassing staan en kies bovenin de werkbalk voor Install. Het besturingssysteem downloadt het installatiebestand vanaf internet en zet vervolgens de installatie in gang. Afhankelijk van welk programma je hebt gekozen, verschijnt er een wizard. Neem hierin alle stappen door en rond de installatieprocedure af. Geïnstalleerde programma’s vind je na afloop terug via Start / Programma’s. Je gebruikt de software op dezelfde wijze zoals je wellicht eerder in Windows gewend was.

Tip 08 ReactOS plukt het gewenste installatiebestand van internet en voert vervolgens de installatie uit.

Tip 09: Eigen software

Lang niet alle programma’s zijn in de geïntegreerde softwarecatalogus van ReactOS te vinden. Mis je bepaalde software, dan probeer je de installatie aan de hand van een exe-bestand zelf uit te voeren. Dat lukt jammer genoeg niet altijd, maar heel vaak gaat de installatie wel goed. Probeer het gewoon eens uit! Installeer eerst een browser in ReactOS. Via de softwarecatalogus zijn bijvoorbeeld de programma’s Firefox en Opera beschikbaar. Vervolgens download je vanaf internet het exe-bestand van een programma. Dubbelklik op het exe-bestand om de installatie uit te voeren. Je merkt snel genoeg of het besturingssysteem de software accepteert. Ga naar Start / Programma’s en klik op de naam van de toepassing om de werking te testen.

Tip 09 Je voegt onder voorbehoud ook eigen programma’s toe aan dit besturingssysteem.
Met een exe-bestand kun je eigen Windows-software in ReactOS proberen te installeren

Beveiligingssoftware?

Het is natuurlijk een groot voordeel dat ReactOS Windows-programma’s kan draaien, maar helaas is er ook een keerzijde. Het besturingssysteem is hierdoor namelijk ook vatbaar voor malware die cybercriminelen oorspronkelijk voor Windows hebben ontwikkeld. In de geïntegreerde softwarecatalogus is er helaas geen beveiligingspakket aanwezig. Verder gaat de installatie van eigen antivirussoftware in de praktijk helaas moeilijk, omdat ReactOS daarmee niet goed samenwerkt. Wees dan ook bewust van de eventuele risico’s. Surf niet naar onbetrouwbare websites en open geen onbekende e-mailbijlagen. Verstandig is bovendien om ReactOS niet op je hoofd-pc te installeren. Gebruik hiervoor liever een afgedankte desktop en laptop.

Tip 10: Programma wissen

In de praktijk werkt helaas niet ieder programma even goed met ReactOS samen. Software die niet goed functioneert, wil je natuurlijk direct weer verwijderen. Ga hiervoor naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en open het onderdeel Add/Remove Programs. Onder Installed klik je vervolgens op Applications. Weet je zeker dat je iets wilt weggooien? Klik op de naam van het programma en kies in de werkbalk voor Uninstall. Afhankelijk van de gekozen software neem je de resterende stappen door om alle programmabestanden definitief te verwijderen.

Tip 10 Kom je erachter dat een programma niet goed werkt, dan verwijder je het simpel uit ReactOS.

Tip 11: Achtergrond

Zoals je merkt, oogt ReactOS in eerste instantie nogal saai. Een andere achtergrond maakt al een heleboel verschil. Gebruik eventueel eerst een browser om wat fraaie afbeeldingen op te slaan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook foto’s uit je Facebook-profiel downloaden. Navigeer naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en kies voor Beeldscherm. In eerste instantie is er alleen een standaardachtergrond van ReactOS beschikbaar. Die kun je natuurlijk gebruiken, maar het staat je ook vrij om een eigen afbeelding te kiezen. In dat laatste geval zoek je via Bladeren de juiste bestandslocatie op. Heb je afbeeldingen gedownload met Firefox, dan blader je achtereenvolgens naar My Computer / Local Disk (C:) / Documents and Settings / Administrator / Mijn Documenten / Downloads om de beelden te vinden. Dubbelklik op het fotobestand en bevestig met Toepassen. Neem eventueel de andere tabbladen door om onder andere schermbeveiliging en een ander thema in te stellen.

Tip 11 Met een andere achtergrond oogt de interface al een stuk aangenamer.

Tip 12: Energiebeheer

Het is ronduit irritant wanneer het scherm om de haverklap automatisch uitschakelt. Standaard doet ReactOS dat namelijk al na twintig minuten van inactiviteit. Gelukkig pas je de energie-instellingen naar eigen inzicht aan. Open binnen het Configuratiescherm het onderdeel Energie opties. Neem de instellingen onder Settings for power scheme even door. Wil je liever niet dat ReactOS het scherm automatisch uitschakelt, dan selecteer je hier Nooit. Gebruik je een laptop en wil je dat de accu zo lang mogelijk meegaat? In dat geval kun je natuurlijk het beste zoveel mogelijk energie besparen. ReactOS heeft hiervoor een prima energiebeheerschema in huis. Selecteer bij Energie schema’s de optie Portable/Laptop. Het scherm, de schijven en het systeem worden dan na een korte periode van inactiviteit automatisch uitgeschakeld. Maak een keuze en bevestig als laatste met Toepassen.

Tip 12 Kies een energiebeheerschema dat het beste past bij je wensen.

Tip 13: Gebruikersaccounts

Misschien bevalt ReactOS wel zó goed dat meerdere gezinsleden het willen gebruiken. In dat geval is het zinvol om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Ieder gezinslid beschikt daarmee over een eigen interface. Dubbelklik binnen het Configuratiescherm op User Accounts. Je ziet welke accounts er momenteel beschikbaar zijn. Diegene die het besturingssysteem heeft geïnstalleerd, is normaal gesproken de administrator. Via Add voeg je eenvoudig een extra account toe. Vul de gevraagde gegevens in, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord. Wil je graag dat de gebruiker na het inloggen het standaardwachtwoord wijzigt? Zet dan een vinkje voor User must change the password upon first logon. Wanneer je liever niet hebt dat de gebruiker het wachtwoord wijzigt, vink je de optie User cannot change the password aan. Bevestig met OK.

Tip 13 Je gebruikt ReactOS eventueel samen met andere gezinsleden.

Tip 14: Bureaubladpictogram

ReactOS ondersteunt het gebruik van bureaubladpictogrammen, maar het kost wel wat moeite om ze toe te voegen. Open op het bureaublad My Computer en blader naar Local Disk (C:) / Program Files. Open de map van het programma waarvan je een snelkoppeling wilt maken. Probeer vervolgens het uitvoerbare bestand te vinden. Meestal eindigt de bestandsnaam op .exe, bijvoorbeeld firefox.exe. Klik met de rechtermuisknop op dit bestand en kies voor Create Link. De snelkoppeling staat nu onderaan de huidige map. Je sleept dit pictogram met ingedrukte muisknop vanuit de verkenner naar het bureaublad. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op het bureaubladpictogram en kies voor Rename. Je wijzigt de naam van de snelkoppeling door de toevoeging .exe weg te halen.

Tip 14 Met een beetje moeite voeg je een snelkoppeling aan het bureaublad toe.

0 Reactie(s) op: Gratis Windows-programma's draaien met ReactOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.