Groepen maken in Windows 8

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 28 september 2013 09:00

Apps & Software

Wanneer je Windows 8 net hebt geïnstalleerd, ziet het startscherm er heerlijk overzichtelijk uit. Dat verandert naarmate je meer apps installeert en het startscherm een warboel aan pictogrammen wordt. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Je kunt het startscherm namelijk indelen in groepen.

Nieuwe groep maken

Het maken en indelen van groepen in het startscherm van Windows 8 is niet ingewikkeld, al zeggen we er wel direct bij dat het intuïtiever werkt op een tablet, dan op je desktop. Je eerste neiging zal waarschijnlijk zijn om het ene pictogram bovenop het andere pictogram te slepen, zoals dat in iOS van Apple werkt, maar zo werkt dat niet in dit startscherm.

Wat je moet doen, is klikken op een pictogram, de muisknop ingedrukt houden en het pictogram slepen naar een lege ruimte tussen twee groepen met pictogrammen. Je ziet dan een lange verticale lijn verschijnen, waarmee wordt aangegeven dat, als je de muis loslaat, er een nieuwe groep wordt gemaakt. Wanneer je eenmaal een nieuwe groep hebt gemaakt, kun je heel eenvoudig andere pictogrammen daarin slepen.

Sleep een pictogram naar een leeg gedeelte tussen twee groepen om een nieuwe groep te maken.

Groep een naam geven

Het is fijn dat je zaken nu in groepen kunt zetten, maar zonder titel wordt het er alsnog niet heel overzichtelijk op. Maar of je nu links of rechts op de groep klikt, het lijkt alsof je geen enkele naam kunt toevoegen. Dat komt omdat je daar eerst voor zult moeten uitzoomen.

Op een tablet werkt dit dus heel eenvoudig door een knijpbeweging te maken, maar op de desktop moet je rechtsonder klikken op een minteken en dat werkt wat knullig. Eenmaal uitgezoomd klik je met de rechtermuisknop op een groep en vervolgens op Naam aan groep geven onderin, waarna je een naam kunt typen.

Je kunt nu ook heel eenvoudig een hele groep verplaatsen, door deze te slepen naar de gewenste plek (zolang je uitgezoomd blijft heeft de bewerking betrekking op de gehele groep. Je verwijdert een groep overigens door alle pictogrammen eruit vandaan te slepen.

Wanneer je uitzoomt kun je je groep een naam geven.

0 Reactie(s) op: Groepen maken in Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.