Grondig en pijnloos de-installeren

Door: robbin-ooijevaar | 15 maart 2012 12:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een programma verwijderen lijkt eenvoudig, maar kan eindigen in een probleemsituatie. Een de-installatieprocedure mislukt, er blijven allerlei resten achter of u krijgt vreemde foutmeldingen. Het kan zelfs voorkomen dat u bepaalde software niet kunt installeren vanwege resten van een ander programma. In deze cursus leest u hoe u programma's grondig verwijdert en wat u kunt doen als het een keer mislukt.

Voordat u begint

Om problemen te voorkomen is een waarschuwing op zijn plaats. Sommige handelingen in dit artikel zijn niet uit te voeren zonder voorkennis en brengen enig risico met zich mee. Het gaat hier vooral om programma's die het register onder handen nemen. Deze stappen markeren we met een rode kop. Dit houdt niet in dat u de overige stappen gedachteloos mag uitvoeren. Software de-installeren en bestanden verwijderen - al dan niet met speciale hulpprogramma's - is nooit zonder risico's. Zorg altijd voor een goede back-up van uw computer voordat u drastische stappen onderneemt. Kijk voor het aanpakken van een back-up naar het artikel Altijd een back-up. In dit artikel gebruiken we een test-pc met Windows 7 Home Premium aan boord. De besproken handelingen zijn ook uit te voeren als u een andere Windows-versie gebruikt, de stappen kunnen dan iets afwijken.

1. Configuratiescherm-methode

De eenvoudigste manier om een programma van uw computer te verwijderen is via het configuratiescherm. Dit is tevens de meest beperkte weg, dat is niet erg als de procedure vlekkeloos verloopt. Kies in uw configuratiescherm voor Een programma verwijderen om de lijst met aanwezige software op te vragen. Belangrijke kolommen zijn Naam, Uitgever en Geïnstalleerd op. Door op een kolom te klikken, wordt de lijst met geïnstalleerde software gesorteerd. Sorteren op naam of installatiedatum is bijvoorbeeld handig als u snel een bepaald programma zoekt of wanneer u wilt weten wat u vorige week geïnstalleerd hebt. Door een programma aan te klikken, krijgt u boven in beeld maximaal drie knoppen te zien: Verwijderen, Wijzigen en Herstellen. Door op een programma te dubbelklikken, wordt de de-installatieprocedure gestart. Deze procedure is afkomstig van de makers van het programma. Windows geeft u de mogelijkheid om één programma gelijktijdig te de-installeren.

Probeer bij voorkeur de standaard de-installatieprocedure om een programma te verwijderen.

2. Beter overzicht

Voor wie de mogelijkheden en informatie van het configuratiescherm te beperkt vindt, is er MyUninstaller. MyUninstaller is sneller en geeft betere overzichten en uitgebreidere sorteermogelijkheden dan de standaard de-installatieopties in het configuratiescherm. Rechtsklik op een programma dat u wilt verwijderen en kies Uninstall selected software. Hiermee voert u een standaard de-installatieprocedure uit. Een andere handige (maar geavanceerde!) functie die u aantreft in het rechtermuisknopmenu is Delete selected entry. Hiermee wordt het programma niet verwijderd, maar verdwijnt het wel uit de lijst met geïnstalleerde programma's. Deze optie gebruikt u alleen als u een programma op een andere manier van uw systeem hebt gehaald, maar het programma nog steeds voorkomt in de lijst geïnstalleerde software. Met de toetscombinatie Ctrl+F kunt u snel zoeken binnen de lijst met geïnstalleerde software.

MyUninstaller is de volwassen broer van het standaard softwareoverzicht van Windows.

3. Batch verwijdering

De standaard de-installatieprocedure van Windows staat niet toe dat u meerdere programma's gelijktijdig verwijdert. U dient steeds te wachten tot een verwijderproces is afgerond, alvorens u een nieuwe de-installatieprocedure mag inzetten. Absolute Uninstaller doet hier niet moeilijk over. Start Absolute Uninstaller en wacht even tot het programma al uw software in kaart heeft gebracht. Vreemd genoeg kan het voorkomen dat sommige programma's ontbreken, we hebben de oorzaak hiervan nog niet ontdekt. De programma's die ontbreken kunt u later natuurlijk nog via het Configuratiescherm van Windows opsporen en verwijderen.

Klik in Absolute Uninstaller op de knop Batch verwijdering en vink alle programma's aan die u wilt verwijderen. Gebruik Verwijder aangevinkte programma's om de geselecteerde software te verwijderen. Het is meestal beter om programma's één voor één te verwijderen in plaats van gelijktijdig. Als twee de-installatieprocedures niet naast elkaar functioneren, wordt hier nadrukkelijk melding van gemaakt en kunt u alsnog even wachten tot het andere proces is afgerond. De batch-functie van Absolute Uninstaller is ideaal om bijvoorbeeld een freeware-experimenteeravondje ongedaan te maken of uw computer snel te ontdoen van een hoop programma's die u niet meer gebruikt.

Absolute Uninstaller zet de de-installatieprocedure van meerdere programma's gelijktijdig in gang via Batch verwijdering.

4. Restjes verwijderen

Revo Uninstaller is een van onze favorieten als het gaat om grondig de-installeren. Revo Uninstaller gaat verder dan de standaard de-installatieprocedure en spoort verstopte programmaresten op. Dubbelklik in Revo Uninstaller op een programma dat u wilt verwijderen. Er verschijnt een dialoogvenster waarmee u de manier van verwijderen kunt bepalen. Kies voor Gemiddeld (aanbevolen) of Gevorderd. Revo Uninstaller probeert de standaard de-installatieprocedure uit te voeren. Voor en na dit proces voert Revo Uninstaller een analyse uit. Hierbij wordt onder andere gezocht naar bestandsresten en achtergebleven registeraanpassingen. Revo Uninstaller heeft een goede wizard die u stap voor stap begeleidt en alle resten van een programma verwijdert. Een programma verwijderen met Revo Uninstaller duurt langer dan de standaard de-installatieprocedure, maar het is dan ook veel grondiger.

Revo Uninstaller analyseert uw bestanden en het register om programma's grondig te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Grondig en pijnloos de-installeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.