Haal alle troep van je pc met deze gratis programma's

© PXimport

Haal alle troep van je pc met deze gratis programma's

Geplaatst: 26 juni 2014 - 05:44

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Het is zomer, en dus staat ons leven een paar weken in het teken van voetbal, barbecueën, en het opschonen van de pc. Okay, misschien is dat laatste niet voor iedereen. Toch is het een goed moment om je pc eens grondig op te schonen. Bijvoorbeeld met deze gratis programma's.

CCleaner Free

De legendarische CCleaner haalt alle zooi die zich heeft opgehoopt van je PC af, waaronder tijdelijke internetbestanden, systeemgeheugendumps, logbestanden, enzovoorts.

Zodra CCleaner geïnstalleerd is, klik op Analyze en laat het programma zijn werk doen. Als de analyse klaar is (en je akkoord gaat met alles wat het programma wil verwijderen), klik op de knop Run Cleaner en vervolgens op OK. Je zult ervan versteld staan hoeveel rommel CCleaner weg kan halen. Op mijn PC verwijderde het programma bijna 1,6 GB aan onnodige bestanden.

 

© PXimport

PC Decrapifier

Als je in de afgelopen maanden een nieuwe computer gekocht hebt, of nooit de moeite genomen hebt om alle crapware te verwijderen die in de fabriek op je PC voorgeïnstalleerd heeft, probeer dan eens PC Decrapifier.

Dit desktopprogramma analyseert je PC op onnodige programma's en biedt aan om ze in bulk te verwijderen. Je kunt het ook gebruiken om programma's die je niet meer wilt met slechts een paar klikken te verwijderen.

 

© PXimport

DropIt

Als je de voorjaarsschoonmaak echt serieus wilt nemen, kun je DropIt gebruiken om te automatiseren hoe specifieke bestanden op je PC georganiseerd worden. Stel dat je alle PNG bestanden op je bureaublad die kleiner dan 1 MB zijn naar een map in je Afbeeldingen bibliotheek wilt verplaatsen met de naam Small Photos.

Je kunt een regel instellen waarmee dat gebeurt, en vervolgens kun je DropIt je bureaublad op de achtergrond in de gaten laten houden om bestanden automatisch te verplaatsen.

Het nadeel is dat je je eigen regels moet aanmaken voordat DropIt iets doet, maar het programma heeft een goede handleiding waarmee je meteen aan de slag kunt. Klik gewoon met de rechtermuisknop op het DropIt icoon op je bureaublad en selecteer Guide.

 

© PXimport

Je schijfruimte beheren

De grote schoonmaak is ook een geweldige gelegenheid om een nieuwe ingebouwde schijfbeheerfunctie van Windows 8.1 te gebruiken. De vernieuwde PC Settings app geeft precies weer hoeveel ruimte je Documents, Downloads, Music, Pictures, en Video mappen in beslag nemen, waardoor je duidelijk kunt zien waar al je gigabytes naartoe gaan. Dit is een geweldige tool om te beslissen of het tijd is om je foto- of videocollectie op een externe harde schijf te zetten.

Ten slotte, neem de tijd om een volledige scan te draaien met een beveiligingstool zoals Malware Bytes Anti-Malware Free om achtergebleven malware van je systeem af te halen. Zelfs als je al een antivirusprogramma hebt, is het een goed idee om zo nu en dan een anti-malware app zoals Malware Bytes te draaien om je tegen nieuwere kwetsbaarheden, Trojaanse paarden, en andere kwaadaardige software te beschermen,

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten