Haal verloren data terug met Pandora Recovery

Door: ignace-de-groot | 05 juli 2013 14:32

Review

Het zal je maar overkomen: je verwijdert per ongeluk een aantal bestanden of je (her)formatteert de verkeerde partitie. Zolang er nog geen data is overschreven, is er nog een kans om alles terug te halen. Pandora Recovery biedt je precies die kans.

De installatie van het programma zelf is rechttoe rechtaan. Let er echter wel op dat je geen ongewenste extra’s installeert. Standaard start Pandora Recovery in wizardmodus op, iets wat je achteraf nog kan aanpassen.

Drie herstelmogelijkheden: de Deep Surface Scan is er voor het zwaardere werk!

Wanneer je de wizard bevestigd hebt dat de gezochte data zich echt niet meer in de Windows-prullenbak bevinden, dien je de logische schijf aan te duiden waar die gegevens zich laatst bevonden. Pandora Recovery ondersteunt zowel FAT(32)- als (al dan niet met EFS versleutelde) NTFS-partities.

In een volgende stap geef je dan de gewenste herstelmethode aan. Er zijn drie mogelijkheden: je krijgt de schijfinhoud in de vorm van een Verkenner te zien (waarbij standaard alleen de verwijderde bestanden zichtbaar worden), je zoekt gericht naar bestanden op basis van naam, grootte of datum, of je laat een zogeheten ‘Deep Surface Scan’ uitvoeren.

Speurneus

Zo’n grondige scan is uiteraard arbeidsintensiever en voer je het best pas uit als de overige opties niets opleveren. Met name wanneer je naar data zoekt op een geformatteerde schijf of met een beschadigde FAT, zal deze scanmethode normaliter een beter resultaat opleveren. Houd er wel rekening mee dat via deze methode alleen succesvol naar afbeeldingen, mp3-, pdf-, zip- en Office-bestanden kan speuren.

Een wondermiddel is het natuurlijk niet: overschreven data is hoe dan ook niet meer geheel terug te halen.

Met wat geluk toont Pandora Recovery je dan even later de ‘verdwenen’ bestanden. Blijken die items roodgekleurd, dan hoef je alvast geen integraal herstel te verwachten. Dit houdt immers in dat die data intussen (deels) overschreven zijn. Handig is ook dat je van bepaalde bestandstypes (zoals png en jpg) een voorbeeldweergave te zien krijgt.

Wij deden enkele tests en zagen dat het goed was. Pandora Recovery slaagde er bijvoorbeeld in alle (niet overschreven) fotobestanden netjes terug te halen, zelfs toen we die bewust eerst hadden gefragmenteerd. Althans op een NTFS-partitie, want fragmentering op een FAT-partitie bleek ook voor dit programma duidelijk een stap te ver.

Pandora Recovery 2.2.1

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk en overzichtelijk (inclusief wizard)

Verschillende herstelmodi

Voorbeeldweergave en ‘overschrijfindicatie’

Minpunten

Ongevraagde software bij installatie

SCORE 8/10

0 Reactie(s) op: Haal verloren data terug met Pandora Recovery

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.