Haal verloren foto's en documenten eenvoudig terug

Door: Robbert Brus | 03 april 2015 08:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je zit rustig te werken en gooit per ongeluk een belangrijk bestand weg. Meestal kun je het nog uit de prullenmand vissen, maar soms is het bestand echt weg ... toch? In veel gevallen kunnen de bestanden gelukkig nog hersteld worden.

1 Hoe werkt een schijf?

Voor we aan de slag gaan, leggen we even uit hoe een harde schijf werkt. Een heel sprekende manier, is door de harde schijf te vergelijken met een boek. Er zijn een hoop pagina's (bestanden) en er is een inhoudsopgave. De computer kijkt alleen naar de inhoudsopgave, waar informatie over de locatie van de pagina's staat. Zodra je een pagina (bestand) weggooit, verwijder je eigenlijk alleen de verwijzing in de inhouds-opgave. Zolang er geen nieuwe inhoud op de verwijderde pagina in de plaats wordt gezet, zal de pagina gewoon blijven bestaan. Lees ook: Welke SSD-schijf moet ik kopen?

2 Niets overschrijven

De eerste regel bij dataverlies is dat je de harde schijf zo min mogelijk gebruikt. Gebruik zo min mogelijk bestanden, ga de schijf niet formatteren en sla geen nieuwe bestanden op. Wanneer je dit wel doet, is de kans namelijk groot dat de computer de verwijderde gegevens overschrijft. Download en installeer ook niet zomaar herstelsoftware als het probleem zich op de schijf met het besturingssysteem voordoet. Download op een andere computer een portabele versie van de herstelsoftware (zie stap 4) naar een usb-stick, en start de software vanaf de usb-stick.

3 Kapotte schijf

We gaan eerst aan de slag met een harde schijf. Maakt deze rare geluiden? Is hij kapot door waterschade of blikseminslag? Koppel de schijf dan direct los als de gegevens je lief zijn. Schroef hem nooit zelf open. Hoewel het op internet veel wordt gesuggereerd, is het vrijwel zeker dat je de gegevens definitief verliest. Hoe meer je een kapotte schijf laat werken, hoe groter de kans wordt dat je gegevens onherstelbaar verloren gaan. Laat de schijf door een gespecialiseerd bedrijf controleren, zij proberen in een cleanroom (stofvrij lab) de schijf voor je op te lappen.

4 Gegevens herstellen

Maakt de schijf geen rare geluiden, maar heb je per ongeluk gegevens verwijderd? Dan gaan we aan de slag met herstelsoftware. Het klinkt misschien betuttelend, maar kijk eerst even in de prullenbak, wellicht vind je je verloren bestanden daar nog terug. Download op een ander systeem de portabele versie van Recuva. Pak het zip-bestand uit en kopieer de inhoud van het archief naar een usb-stick. Start op het systeem in nood het bestand recuva.exe vanaf de usb-stick.

1 Reactie(s) op: Haal verloren foto's en documenten eenvoudig terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 januari 2016 02:29 Anoniem
  Deze domkop is alles kwijt omdat ik windows 7 wilde terugzetten. Nu maak ik wel backups hahaha.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.