Handleidingen maken in Windows 10 met Stappenbeschrijving

Door: Ronald Smit | 12 maart 2019 06:11

phising mail typen bureau
How To

Windows 10 heeft een handig tooltje aan boord waarmee je een serie handelingen vast kan legen in de vorm van een serie screenshots met begeleidende tekst: Stappenbeschrijving. Ideaal voor het uitleggen van een probleem of bug aan een helpdesk, maar vooral ook om je eigen mini-workshop mee te maken om dingen te onthouden.

Soms loop je tijdens het gebruik van een programma of Windows zelf tegen een probleem of bug aan. En als het moeilijk is om uit te leggen hoe dat probleem ontstond heb je er een extra probleem bij. In zo'n geval zou een automatisch gegenereerd stappenplan best van pas komen. Ook in een ander scenario trouwens. Want als je slechts heel af en toe een bepaalde meer complexe handeling moet uitvoeren in Windows of een programma, dan vergeet je vaak hoe het ook alweer precies moest. Om de welbekende 'hoe zat dat ook alweer?'-vraag te voorkomen is hier een mini-workshopje voor eigen gebruik eveneens zeer praktisch. Het aardige is dat Windows 10 een tamelijk onbekend tooltje aan boord heeft dat perfect geschikt is als hulpmiddel bij dit soort zaken. Het heet Stappenbeschrijving en je vindt het in 't menu Start onder Accessoires. Eenmaal gestart manifesteert de tool zich als een smal horizontaal georiënteerd venstertje met daarin prominent aanwezig de knop Opname starten.

Het hoofdvenster van Stappenbeschrijving in Windows 10

Opnemen

Om een stappenplan te genereren klik je op de knop Opname starten. Doe vervolgens je ding en klik na afloop op Opname stoppen. In ons voorbeeld voegen we de homepage van Computer Totaal toe aan de favorieten van Firefox. Ofwel: start firefox en breng een bezoekje aan www.computertotaal.nl. Klik op de knop met de drie puntjes achter het adres en kies in het geopende contextmenu de optie Bladwijzer voor deze pagina maken en vervolgens op Gereed. Aan het eind van deze actie klik je dan op Opname Stoppen in het venster Stappenbeschrijving. Je ziet nu in het venstertje van deze tool alle uitgevoerde stappen in de vorm van screenshots met begeleidende tekst. Bedenk overigens dat echt élke actie - inclusief bijvoorbeeld het groter of kleiner slepen van een venster - wordt vastgelegd. Plan je opname dus goed om onnodige 'ruis' in de vorm van 'zinloze' stappen te voorkomen. Om een stappenplan te bewaren klik je op Opslaan. Blader naar een map en geef het bestand een naam. Het geheel wordt bewaard als zipje.

Het opgenomen geheel in Stappenbeschrijving van Windows 10

Van Internet Explorer naar PDF

Dubbelklik op het zipbestand en daarna dubbelklik je op het in de zip aanwezige MHTML-bestand. Standaard opent dit in het antieke Internet Explorer. Browsers als Firefox en zelfs het Microsoft-eigen Edge kunnen er niet mee overweg. Eventueel kun je het zipje unzippen en vervolgens met de rechter muisknop op het MHTML-bestand klikken. Klik in het contextmenu dan op Openen met. Je ziet dat bijvoorbeeld Word dit bestandstype ook kan openen. Nadeel van Word is dat de screenshots afgesneden worden weergegeven. Die zul je dus handmatig stuk voor stuk passend moeten slepen. Niet handig, zeker niet als het om een flinke hoeveelheid screenshots gaat. Praktischer is het om de zaak rechtstreeks vanuit Internet Explorer naar een universeel PDF-bestand om te zetten. Dat gaat als volgt: klik in de browser op het tandwieltje rechtsboven en daarna in het geopende menu onder Afdrukken op Afdrukken. Kies als printer voor Microsoft Print to PDF en klik op Afdrukken. Bewaar het PDF-bestand voorzien van een pakkende naam, in ons voorbeeld Favoriet toevoegen aan Firefox. Vanaf nu kun je je stappenplan in elk programma dat met PDF's overweg kan openen, zoals bijvoorbeeld het gratis Adobe Reader.

Het stappenplan in Adobe Reader voor Windows 10

0 Reactie(s) op: Handleidingen maken in Windows 10 met Stappenbeschrijving

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.