© PXimport

Handige apps voor de vakantie

Geplaatst: 6 juli 2019 - 05:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Daar sta je dan midden in Irak, met een doosje medicijnen tegen die ontstoken voet. Onleesbare bijsluiter. En eh, waarom lopen hier toch zoveel gewapende militairen om je heen? Is het eigenlijk wel zo safe op jouw vakantiebestemming?

Toegegeven: met name die veiligheidsvraag had je jezelf moeten stellen alvorens je die last-minute van €150 voor 10 dagen Bagdad boekte. En misschien had je de reputatie van die Congolese charter ook even moeten checken. Maar goed, je staat nu eenmaal daar op je vakantiebestemming. Met ontstoken voet. Als het een beetje meezit is in ieder geval de merknaam van je pillen of de werkzame stof erin wel leesbaar of met handen en voeten (eentje dan) aan de apotheker te ontfutselen. Maar hoe het dan verder zit met dingen als bijwerkingen, dosering enzovoort? Daarvoor komt de app FK prima van pas. Dit Farmaceutisch Kompas is gratis en een onmisbare hulp op reis in geval van nood. Zoek op de naam van het medicijn of de werkzame stof erin. Vervolgens lees je wat het precies is, hoe je het in moet nemen en met welke dosering (als dat niet duidelijk is aangegeven door een behandelend arts) en wat de bijwerkingen zijn. Mag je bijvoorbeeld wel of niet autorijden? Voor vertrek altijd installeren, de app wordt goed bijgehouden qua inhoud en komt ook gewoon thuis best van pas.

Lees bijsluiters van medicijnen op vakantie gewoon in het Nederlands

© PXimport

Check de veiligheid

Een andere erg praktische app is Reisapp BZ. Voer simpelweg het land van je (vakantie)bestemming in en zie in één oogopslag of het daar safe is. En of er eventueel gebieden zijn die je om wat voor reden ook beter kunt mijden. Ook eventuele veiligheidsrisico's rondom actuele evenementen worden vermeld. Net als info over verkeersveiligheid, gezondheid en meer. Desgewenst kun je je ook aanmelden bij de informatieservice van de plaatselijke Nederlandse ambassade. Heeft in Torremolinos niet zo heel veel praktisch nut, in een land als Ukraïne weer wel, zeker als je daar aan de oostkant vertoeft. Samen met deze app is het ook verstandig om de eveneens kosteloze app GGD reist mee te installeren op je smartphone en (of) tablet. Hierin vind je allerlei tips en aanbevelingen betreffende je gezondheid in het land van je vakantiebestemming. Zijn er specifieke ziekten? Moet je je voor vertrek vaccineren? Dat soort dingen. Al dit soort apps moet je eigenlijk (ruim) voor vertrek raadplegen. Met name het vaccinatiegebeuren kost tijd, soms moeten er meerdere injecties gehaald worden verdeeld over een paar weken of maanden alvorens een en ander goede bescherming biedt. Laat je zelf dus niet verrassen en breng je gezondheid niet nodeloos in gevaar. Je zult zeker niet de eerste zijn die met een vage exotische ziekte onder de leden thuiskomt. Triest als die met een prikje voor vertrek te vermijden was geweest.

Doorzoek je app store

Doorzoek zeker ook de app store van jouw mobiel even op de land-, streek- en/of plaatsnaam van jouw vakantiebestemming. Grote kans dat je daarmee apps vindt bomvol handige toeristische informatie over die bestemming. Of een OV-app voor aldaar. Anno 2019 is je smartphone echt inzetbaar als raadgever, terugvallen op mogelijk onbetrouwbare lokale diensten is steeds vaker onnodig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten