Handige toetscombinaties

Door: Martin Gijzemijter | 31 augustus 2011 14:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een toetsenbord is uiteraard voornamelijk een invoerapparaat, onmisbaar voor het typen van e-mails, Word-documenten, enzovoort. Daarnaast is het toetsenbord echter ook een heel handig hulpmiddel om sneller door Windows en de daarop geïnstalleerde programma's te navigeren. Wij zetten de handigste sneltoetsen voor u op een rij.

1. Windows-sneltoetsen

1. Algemene systeemshortcuts

Het is uiteraard onmogelijk om in dit artikel alle sneltoetsen te bespreken, daarvoor bestaan er simpelweg te veel. We vissen er dan ook de juweeltjes uit, waar u daadwerkelijk iets aan hebt en die u mogelijk vaak zult gebruiken. Wanneer u veel vensters open hebt, en direct het bureaublad tevoorschijn wilt toveren, drukt u op de Windows-toets+D. Wilt u iets zoeken op de computer, dan drukt u op de toetscombinatie Windows-toets+F. Het kan ook zijn dat u naar computers in het netwerk wilt zoeken, dan geldt dezelfde toetscombinatie, maar voegt u daar nog de Ctrl aan toe. Moet u snel even weg, en wilt u de pc op slot zetten, druk dan op de Windows-toets+L, waarna de pc direct wordt vergrendeld (hetgeen u met uw accountwachtwoord weer op kunt heffen). Een van de handigste sneltoetsen in Windows is van oudsher de multitask-shortcut. Door de toetscombinatie Alt+Tab in te drukken, kunt u snel overspringen naar een ander venster dat u open hebt staan. Houdt u de Alt-toets ingedrukt en drukt u herhaaldelijk op de tab-toetsen, dan bladert u visueel door de openstaande vensters heen. Wilt u snel een venster sluiten, druk dan op Alt+F4. Kijkt u in een willekeurig venster naar de taak- of adresbalk, dan ziet u dat bepaalde letters onderstreept zijn. Als u de Alt-toets ingedrukt houdt en één van de onderstreepte letters indrukt, verschijnt het bijbehorende menu.

Een zeer efficiënte shortcut in Windows is de functie multitasken.

2. Mappen en tekstprogramma's

Verderop in dit artikel bespreken we een aantal handige sneltoetsen uit veelgebruikte programma's, maar er zijn ook programmaoverstijgende sneltoetsen die voor vrijwel alle programma's hetzelfde werken. Een mooi voorbeeld daarvan is de toetscombinatie Ctrl+A, waarmee u bijvoorbeeld in tekstprogramma's alle beschikbare tekst selecteert. Wanneer u iets hebt geselecteerd, kunt u dat kopiëren met de toetscombinatie Ctrl+C, of knippen met Ctrl+X en vervolgens plakken met Ctrl+V (dat is dus een stuk sneller dan klikken met de muis op Bewerken / Kopiëren, enzovoort). De toetscombinatie Ctrl+F stelt u in staat om een document of programma te doorzoeken. Met Ctrl+N maakt u een nieuw document of opent u een nieuw venster. Wilt u een nieuw bestand openen, dan drukt u daarvoor op Ctrl+O, voor printen drukt u op Ctrl+P en wilt u een bestand opslaan, dan drukt u op Ctrl+S. Tot slot een toetscombinatie die al vele carrières gered heeft: Ctrl+Z. Met deze snelkoppeling kunt u de laatste handeling (en afhankelijk van het programma ook die daarvoor) ongedaan maken. Met Ctrl+Y voert u de ongedaan gemaakte handeling meestal weer opnieuw uit.

De opties Kopiëren, Knippen en Plakken zijn ook op te roepen met een toetscombinatie.

3. Mappen en bestanden

Een groot deel van uw activiteiten in Windows heeft doorgaans te maken met bestanden en mappen, of dat nu in de Windows Verkenner is, of bij het bladeren in Word. Daar heeft Windows gelukkig ook een uitgebreid aantal sneltoetsen voor. Drukt u op F2 terwijl u een bestand of map geselecteerd hebt, dan kunt u deze hernoemen. F3 opent de zoekoptie, vaak gelijk aan de eerder beschreven functie Ctrl+F. Door de Shift-toets in te drukken terwijl u een bestand verwijdert, slaat u de prullenbak over en verwijdert u het document permanent. F5 is de algemene toets voor vernieuwen. Dit werkt niet alleen in programma's waarin u door bestanden en mappen bladert, maar bijvoorbeeld ook in Internet Explorer en Firefox. Wanneer u een bestand of map selecteert en u drukt op Shift+F10, dan verschijnt het contextmenu (dat u normaal krijgt als u rechtsklikt op het bestand of de map).

De toetscombinatie Shift+F10 laat u het contextmenu van een bestand of map oproepen.

0 Reactie(s) op: Handige toetscombinaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.