4 onmisbare tools voor je thuisnetwerk

Door: ignace-de-groot | 22 augustus 2016 09:14

How To

We hebben je in eerdere artikelen al wat tools aangereikt die je als thuissysteembeheerder kunnen helpen. Hieronder hebben we nog vier uiteenlopende programma’s verzameld die vroeg of laat zeker ook van pas zullen komen.

Angry IP Scanner

Angry IP Scanner profileert zichzelf weliswaar als een internet-monitoringtool, maar wijzelf gebruiken dit tooltje geregeld wanneer we niet precies weten welk IP-adres een bepaald apparaat heeft of wanneer we snel willen uitvissen welke apparaten zoal actief zijn binnen een bepaald IP-bereik. Deze Java-applicatie is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux en kan ook zonder installatie opereren. Houd er wel rekening mee dat sommige beveiligingstools de download als verdacht markeren, maar die waarschuwing mag je gerust negeren. De werking is eenvoudig: je bepaalt eerst het gewenste IP-bereik en even later verschijnen de gevraagde adressen, en zie je welke systemen actief zijn (inclusief hostnaam). Lees ook: Inzicht in je thuisnetwerk met Spiceworks.

DiskCheckUp

Een klassieke harde schijf is nog zowat het enige mechanische onderdeel in een computer en dus per definitie aan slijtage onderhevig. Nagenoeg alle schijven hebben echter een zekere intelligentie ingebouwd, die gebruik maakt van allerlei sensoren om je op naderend onheil te attenderen. Deze functie luister naar de naam S.M.A.R.T (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology). Met de gratis tool DiskCheckUp kun je die informatie van de aangesloten schijven opvragen. Het is tevens mogelijk je te laten waarschuwen wanneer een bepaalde drempelwaarde, evenals een instelbare schijftemperatuur, overschreden wordt. Dat kan via een pop-upvenster en in principe ook via e-mail. In principe, want tijdens onze tests bleek de mailfunctie niet goed te functioneren.

PaperCut NG

Vind je dat sommige gebruikers al te gretig gebruik maken van je gedeelde (netwerk)printer of houd je het aantal afdrukken graag in het oog uit ecologische overwegingen? Installeer dan PaperCut NG. Deze tool wordt vaak in bedrijfsomgevingen ingezet, maar je kunt die ook voor je thuisnetwerk gebruiken (gratis tot vijf gebruikers). De tool installeert een webserver en vanuit een overzichtelijke interface kun je niet alleen alle afdrukken monitoren, maar ook beperkingen opleggen aan specifieke gebruikers.

PaperCut NG maakt een uitgekiend afdrukbeheer mogelijk.

Supremo

Met het gratis Supremo kun je op elk moment je eigen pc overnemen of eventueel ook die van een andere netwerkgebruiker. In dit geval zorg je er wel voor dat je de tool als een service in Windows installeert. Je vult tevens een wachtwoord in. Vervolgens neem je vanaf een ander systeem de computer over, met behulp van het portabele Supremo en na het invullen van je wachtwoord. Overigens kun je Supremo ook gebruiken voor hulp op afstand, waarbij iemand jou zijn ID en bijhorende wachtwoord doorgeeft. In dit geval hoeft Supremo niet als een service te worden geïnstalleerd.

0 Reactie(s) op: 4 onmisbare tools voor je thuisnetwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.