15 handige tools voor videobewerking

Door: Richard Veenstra | 14 oktober 2014 09:10

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Videobewerking hoeft niet duur te zijn, er zijn talloze goede programma's voor zowel de pc als voor de Mac te vinden die gratis zijn of niet zo veel kosten. In dit overzicht lees je welke programma's het beste geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Niet alleen de desktop of laptop krijgt aandacht, in de lijst staan ook wat apps voor je smartphone of tablet. Lees ook: Video's downloaden op je smartphone.

01 VSDC Free Video Editor

Geschikt voor: Windows

Prijs: Gratis

In tegenstelling tot Adobe Premiere Pro of Final Cut X van Apple kost deze bewerker je helemaal niets. Het programma heeft een aardige collectie codecs aan boord, ook formaten als mp4 en flv worden ondersteund. Onderin vind je een non-lineaire tijdlijn waar je videofragmenten of audiobestanden naar toe kunt slepen. Je hebt de beschikking over een aantal video-effecten, de meeste zijn echter niet heel hoogwaardig. Leuk is dat het programma met een aantal instellingen komt voor bekende apparaten, zodat je je zelfgemaakte video gemakkelijk kunt opslaan in het formaat van bijvoorbeeld je iPhone, Archos-speler of Xbox.

VSDC Video Editor is gratis, maar ziet er wel een beetje rommelig uit.

02 GoPro Studio

Geschikt voor: Windows, Mac

Prijs: Gratis

GoPro Studio is gemaakt als software voor je GoPro-camera, het importeren van gemaakte filmpjes is dan ook een fluitje van een cent. Niet alleen films van je GoPro-camera kun je overigens toevoegen, het programma is eigenlijk een normale videobewerker. In de software vind je verschillende sjablonen van professionele GoPro-promotiefilms. Zo kun je zien hoe de film is gemaakt en de filmclips vervangen door je eigen films. Verander de muziek en speel je clip langzamer of sneller af door in de software de instellingen te veranderen.

GoPro Studio heeft een aantal professionele sjablonen aan boord.

03 EditShare Lightworks Free

Geschikt voor: Windows, Mac, Linux

Prijs: Gratis

Lightworks is een mooi vormgegeven bewerker die door veel professionals wordt gebruikt. Van het programma is een gratis versie beschikbaar voor zowel Windows, Linux als Mac, al is de Mac-versie officieel nog in bèta-modus. Naast professionele effecten en tekstopties biedt het programma ondersteuning voor een tweede beeldscherm. Met de gratis versie kun je alleen exporteren naar het web-formaat MPEG4 met een maximale resolutie van 720p, maar verder heb je bijna alle functionaliteit van de grote broer. Voor de Pro-versie betaal je 215 euro.

Lightworks Free is de gratis versie van het professionele pakket Lightworks Pro.

04 AVIAddXSubs

Geschikt voor: Windows

Prijs: Gratis

Als je geen complete bewerker nodig hebt, maar snel even ondertiteling aan een video wilt toevoegen, kies dan voor het programma AVIAddXSubs. Je hebt de ondertiteling in de vorm van een srt-bestand nodig en met het programma voeg je deze toe aan elk type video-bestand. Wil je de ondertitels in het zogenoemde XSUB-formaat aan je video toevoegen, dan kan dit alleen met een avi-bestand. Het programma is gratis en alleen voor pc beschikbaar, lees wel even de installatie-instructies op de downloadpagina voor gebruik.

AVIAddXSubs voegt ondertiteling toe aan je video's.