Hasleo Backup Suite - Schijven back-uppen en klonen

Door: Toon van Daele | 27 november 2021 12:03

Review

Back-ups maken blijft de beste manier om dataverlies te voorkomen. Hasleo Backup Suite is een nieuwe applicatie waarmee je complete partities of schijven kunt back-uppen, klonen en terugzetten. Er is ook een optie voor het creëren van een opstartbaar herstelmedium.

Hasleo Backup Suite

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.tiny.cc/hasleobu
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Zinvolle back-upopties
  • Creatie noodherstelmedium
  • Minpunten
  • Geen selectief bestandsherstel

Hasleo Backup Suite is van dezelfde makers als onder meer Easy UEFI en WinToUSB. Wij testten hier de 2.0 bèta-versie uit (64 bit). De tool blijkt zeer overzichtelijk: vanuit een verticale knoppenbalk kies je voor back-uppen, klonen of herstellen. Verder is er nog een Tools-sectie, waarin vooral de optie om een noodherstelmedium te selecteren interessant is. Immers, geeft je Windows er de brui aan, dan kun je je systeem nog met dit bootmedium opstarten en je back-up terugzetten.

Back-uppen en klonen

Laten we met back-ups beginnen. In tegenstelling tot sommige andere back-uptools kun je hier alleen complete schijven of partities back-uppen – geen afzonderlijke bestanden dus. Er zijn twee basisopties: een systeemback-up en een schijf/partitie-back-up. Vrijwel het enige verschil is dat bij de eerste de systeempartities al standaard zijn geselecteerd.

Verder kun je bij beide de compressiegraad en back-upfrequentie instellen, evenals 256bit-encryptie inschakelen en aangeven dat je de image-bestanden tot een specifieke grootte wilt beperken. Sector-per-sector back-ups zijn ook mogelijk en je kunt kiezen tussen een volledige, incrementele of differentiële back-up. Handig is nog dat je voor en na de back-up commando’s of scripts kunt laten uitvoeren en je via e-mail op de hoogte kunt laten brengen van je back-upoperaties. Een fysieke schijf (of partities hiervan) klonen naar een andere schijf is ook mogelijk. Zo’n migratiescenario is bijvoorbeeld interessant als je een grotere schijf hebt aangeschaft.

Schijven of partities back-uppen of klonen: een kwestie van enkele muisklikken.

Herstel

Een back-up is natuurlijk alleen maar zinvol als je de gegevens in een noodgeval kunt terugzetten. De suite houdt hiervoor een chronologisch overzicht van je back-ups bij. Je hoeft de gewenste back-up alleen te selecteren, indien van toepassing de juiste versie aan te duiden en de back-up vervolgens naar de originele of een andere locatie (lees: partitie of schijf) terug te zetten. Helaas ontbreekt in de suite de mogelijkheid om een back-upimage als een virtueel station te koppelen, waardoor selectief bestandsherstel (vooralsnog) niet mogelijk is.

Conclusie

Hasleo Backup Suite is een relatief nieuw product dat ons wel weet te bekoren. Je kunt schijven en partities zowel back-uppen als klonen en alle belangrijke back-upopties zijn beschikbaar, tot automatische mailnotificaties toe. Het grootste manco is wel het ontbreken van de mogelijkheid tot het terugzetten van individuele bestanden. Hopelijk verschijnt deze functie in de eerstvolgende versie.

Complete schijven en partities terugzetten kan. Individuele bestanden helaas niet.

0 Reactie(s) op: Hasleo Backup Suite - Schijven back-uppen en klonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.