HDDScan - Schijfstethoscoop

Door: Toon van Daele | 05 juli 2018 13:29

Review

Je schijf is wellicht het kostbaarste onderdeel van je computer. Niet qua prijs, maar wel om wat er allemaal op staat. Back-ups blijven dus aanbevolen, maar een sporadische check met een ‘stethoscoop’ is zeker ook zinvol, zoals met de portable tool HDDScan.

HDDScan

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.hddscan.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Opdrachtregel-ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
 • Voor diverse types opslagmedia
 • Minpunten
 • Zeer weinig (technische) feedback

Nagenoeg alle moderne schijven ondersteunen S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology), wat ervoor zorgt dat ze hun (gezondheids)status kunnen rapporteren. Je moet dan wel de moeite nemen zo’n rapport op te vragen. Dat is precies wat HDDScan voor je doet, en bovendien krijg je er nog een aantal zinvolle tests en tools bovenop.

Smart

Het hoofdvenster van HDDScan bestaat uit drie delen: Smart, Tests en Tools. Heb je meerdere schijven op je pc aangesloten, dan dien je wel eerst de gewenste schijf te selecteren. De kans is overigens klein dat je schijf niet wordt herkend, want de tool kan met uiteenlopende types overweg: pata, sata, scsi/sas, usb, raid, ssd enzovoort.

Zoals je kunt verwachten, levert de Smart-rubriek je een S.M.A.R.T.-rapport van je schijf op. Behoorlijk technische informatie, maar zolang alle items vergezeld gaan van een groen bolletje, kun je ervan uitgaan dat de schijf gezond is. Dit rapport kun je trouwens afdrukken of bewaren; handig om met een later rapport te vergelijken.

HDDScan kan met nagenoeg elk schijftype overweg.

Tests

De rubriek Tests bevat enkele schijfoperaties die erop gericht zijn de betrouwbaarheid van de geselecteerde schijf te controleren. Er is een verificatietest (die data leest zonder transfer naar de host), een eenvoudige lineaire leestest en een leestest in ‘butterfly mode’ (een synthetische random-test). Je kunt bij deze tests desgewenst zelf aangeven op welke sector die moet beginnen, hoeveel sectoren moeten worden gecheckt en wat de grootte van het leesblok is. Je hoeft zo’n test maar aan te klikken om die in detail grafisch voorgesteld te zien, of om die al dan niet tijdelijk te onderbreken. Vanuit dit venster kun je trouwens ook een testrapport opvragen. Let op: tussen de tests tref je ook een destructieve wis-test aan: niet gebruiken dus op een schijf waarvan je de data nog wilt recupereren!

Tools

In de afdeling Tools tref je nog een paar extra handigheden aan, waaronder een overzicht van de eigenschappen die je schijf (niet) ondersteunt, behoorlijk geavanceerde controlemechanismen (genre Power Management en Spindle Control), een aantal zelftests (voorzien vanuit de schijfcontroller) evenals een temperatuurmonitor.
HDDScan biedt ook een interface naar een aantal schijftechnische tweaks.

Conclusie

HDDScan is een krachtig hulpmiddel om de betrouwbaarheid en prestaties van je schijven te controleren. Gezien de techniciteit en de minimalistische feedback zal deze tool vooral de wat gevorderde gebruikers weten aan te spreken.

1 Reactie(s) op: HDDScan - Schijfstethoscoop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juli 2018 21:24 Kasander1
  Voor de mensen die niet door geleerd hebben, data recupereren betekend in dit geval data (her)gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.