HeliosPaint 1.4.2

Door: evi-maquoi | 24 februari 2010 09:20

Review

Gebruikt u Paint wel eens? Vindt u dat de mogelijkheden eigenlijk iets te beperkt zijn? Dan moet u HeliosPaint eens proberen. Dit gratis Paint-alternatief werkt niet enkel op Windows maar ook op Mac OS X, Linux en Unix.

Wie ooit gewerkt heeft met het bureauaccessoire Paint kan ook onmiddellijk aan de slag met HeliosPaint. De interface ziet er nagenoeg identiek uit. Ook de gereedschappen van beide pakketten lijken erg sterk op elkaar. HeliosPaint beschikt bijvoorbeeld ook over de standaardgereedschappen potlood, lijn, penseel, emmer, spray, gum, veelhoek en pipet. Toch heeft HeliosPaint enkele kleine extraatjes die het mogelijk maken om méér te doen dan met Paint. Wanneer u het programma start kunt u bijvoorbeeld zelf uw kleurenset instellen.

Het zelf instellen van de kleurenset kan u heel wat tijd besparen.

Details

In Paint kunt u bijvoorbeeld rechte of kromme lijnen tekenen, in HeliosPaint is het eveneens mogelijk om stippellijnen of pijlen te tekenen. Zelfs de dikte van de lijn kunt u volledig zelf instellen. Wanneer u voor het gereedschap penseel kiest kunt u ook de vorm van de punt (cirkel, vierkant of ruit) selecteren en de doezelaar instellen. Indien u wilt sprayen kunt u de dichtheid instellen van 1 tot 20 procent. Ook de tekstfunctie is uitgebreid. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tekst uit te lijnen, de spatiëring in te stellen of woorden te roteren. Daarnaast beschikt HeliosPaint ook nog over een lijstje handige effecten. Omzetten naar zwart-wit of sepia, het contrast aanpassen, vervagen, verscherpen, kleurenfilters gebruiken, kleuren inverteren, het kan allemaal. Werkt u met een grote afbeelding? Dan komt de navigator van pas om snel en efficiënt te zoomen. Klaar? U kunt uw bestand opslaan in meer dan tien verschillende bestandsformaten waaronder jpg, tif, bmp, gif, png, psd enzovoorts. Het is zelfs mogelijk om uw bestand te exporteren naar pdf-formaat.

HeliosPaint biedt veel meer mogelijkheden dan Paint.

Conclusie

HeliosPaint maakt het verschil door kleine details. Aanpassingen die misschien pietluttig lijken bieden plots veel meer mogelijkheden. Het is geen uitgebreid teken- of fotobewerkingspakket maar wie regelmatig met Paint werkt moet dit alternatief zeker eens uitproberen. Het programma is simpel in gebruik, maar biedt meer mogelijkheden dan u wellicht op het eerste zicht denkt!

HeliosPaint 1.4.2

Freeware

Taal Engels

Medium 1,3 MB download

OS Windows 98/2000/XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Pentium II, 256 MB RAM, 10 MB harde-schijfruimte, Java Runtime Environment 5.0

Maker HeliosPaint

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zelf kleurenstalen instellen

Veel meer mogelijkheden dan Paint

Exporteren naar pdf

Voor verschillende besturingssystemen

Minpunten

Niet Nederlandstalig

0 Reactie(s) op: HeliosPaint 1.4.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.