Help, ik draai nog Windows XP! Wat nu?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 08 april 2014 08:30

Apps & Software

Op 8 april 2014 is het zover, dan beëindigt Microsoft officieel de ondersteuning voor Windows XP. Geen probleem als je al bent overgestapt op Vista, 7 of 8, maar wat als je dat niet hebt gedaan. Het gevaar van XP blijven draaien moet niet worden onderschat en we leggen je hier uit waarom.

De risico's

Wanneer Microsoft stopt het met bieden van ondersteuning, dan betekent dit niet (alleen) dat je het bedrijf niet meer kunt benaderen voor problemen met het besturingssysteem. Het betekent vooral dat Microsoft geen patches meer maakt voor beveiligingsproblemen die opduiken binnen het besturingssysteem. Lekken zullen dus niet meer worden gedicht. Dat weet Microsoft, dat weet jij, maar dat weten hackers ook. Na 8 april hebben ze dus vrij spel, omdat Microsoft problemen niet meer zal verhelpen.

Zo'n vogelvrije situatie, daar wil je je niet in bevinden. Her en der duiken nu bedrijven op die beweren dat ze (tegen flinke betaling) XP veilig kunnen maken, maar dat is niet mogelijk. Ze kunnen hoogstens wat pleisters plakken, maar de wond zal niet meer helen.

Zodra de ondersteuning voor XP stopt, is je besturingssysteem een schietschijf voor hackers.

Zorgvuldige softwarekeuze

Het enige advies dat we écht kunnen geven is: stap nú over, die kosten zijn veel lager dan het leed dat je voor de kiezen krijgt wanneer je computer ten prooi is gevallen aan hackers of een virus. Kun je nou écht niet overstappen, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde software, zorg er dan voor dat je weet welke software je installeert. Internet Explorer is bijvoorbeeld geen verstandige keuze, de laatste versie die XP ondersteunt is IE 8.

Chrome blijft Windows ondersteunen tot ten minste april 2015 en Mozilla heeft nog niet aangekondigd te zullen stoppen met de ondersteuning van Windows XP voor Firefox. Outlook Express kun je beter niet meer gebruiken. Vind je de dienst fijn, stap dan over op Outlook.com.

Gebruik geen Internet Explorer meer, maar stap over op een browser die langer ondersteuning biedt.

Ga offline

Ben je van plan om nog heel veel online actief te zijn op je XP-machine, dan benadrukken we nogmaals hoe onverstandig het is om XP te blijven gebruiken. Gaat het echter om de software die er op draait en is internet daarvoor geen vereiste? Trek dan gewoon de ethernetkabel eruit, zodat de computer niet meer verbonden is met internet. In dat geval maakt het niet meer uit hoe oud het besturingssysteem is, als er niemand van buitenaf toegang heeft (en je dus ook geen onbekende geheugendragers in je pc steekt), loop je geen enkel risico.

Trek de netwerkkabel uit het systeem, dan heb je ook niets te vrezen van hackers.

8 Reactie(s) op: Help, ik draai nog Windows XP! Wat nu?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2014 09:50 Anoniem
  En weer wordt deze riedel voor de 71239652e keer herhaald. Ik hoop dat we er nu eindelijke vanaf zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 april 2014 11:14 Anoniem
  Bedankt XP, als jarenlang goed en betrouwbaar OS. Je opvolgers hebben het me soms een stuk moeilijker gemaakt, maar Win 7 heeft je toch uiteindelijk goed afgelost :) Maar nu is echt de tijd gekomen om afscheid te nemen……………..Windows 8.1 zal zich vanaf vandaag echt moeten bewijzen, om de reputatie van XP te kunnen evenaren…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 08:08 Anoniem
  Gewoon de overstap maken naar Ubuntu 12.04 (Linux). Het is gratis en werkt super (deze maand komt de nieuwe versie uit 14.04) Niet zeker over Ubuntu. maak dat een opstart cd/dvd van Ubuntu aan. Vanaf de cd kun je dit besturingssysteem draaien, zonder wijzigingen aan te brengen (testen).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 11:17 Anoniem
  Ja hoor, daar gaan we weer….allemaal bangmakerij. Mensen, laat je toch niets wijsmaken. Een besturingssysteem bevat per definitie vele honderden of duizenden mogelijke lekken. Microsoft heeft de afgelopen jaren vele duizenden patches voor Windows XP uitgebracht. En al die tijd was het dus ook niet veilig (genoeg). Een willekeurige hacker is helemaal niet geïnteresseerd in jouw simpele computertje. Bovendien kun je jezelf behoorlijk goed beveiligen:
  -zorg dat je verbinding met Internet goed geconfigureerd is. Verdiep je eens in de mogelijkheden om je router goed te beveiligen en dicht te timmeren. Dan komt er niemand bij je binnen.
  -Zorg voor een goed antivirusprogramma en regelmatige updates daarvan.
  -Scan je computer regelmatig op virussen en malware.
  -En het allerbelangrijkste: Je bent zelf de zwakke schakel in het geheel. Doe geen domme dingen op Internet, download geen verdachte software, bezoek geen dubieuze websites.
  Dan heb je nog jarenlang plezier van je oude Windows XP-computertje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 13:01 C!T-George
  Hoe verder .. kijk even naar het artikel van Koen Vervloesem:
  http://computertotaal.nl/apps-software/einde-windows-xp-tijdperk-overstappen-op-linux-62694
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 13:15 C!T-George
  Hoe verder … kijk even naar het artikel van Kassa:
  http://kassa.vara.nl/actueel/dossiers/artikel/dossier/4789928/?tx_varakassanews[dossier]=1404&cHash;=d3a9b3929a7422faf95d81e8b3478140
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2014 17:28 Anoniem
  Voor diegene die van PC's iets af weten (zijn diegene die oa. EMET kennen) die hebben nog jarenlang plezier van XP. Zelfs nog een artikel een tijdje terug gelezen dat experts in Engeland er weinig gevaar inzien indien XP met verstand gebruikt wordt.

  Ook nog ene leuke tip is om de 'user agent' (dient voor identificatie om zo pagina's juist te kunnen weergeven) van de browser zoals FireFox te veranderen. Zelf heb ik ook NoScript draaien en door te user agent nu te veranderen zend ik het signaal uit dat ik met linux werk. Dus zou ik nu langs een malwaresite gaan en er wacht daar een exploitkit voor een Xpgebruiker dan zal ik hier daar weinig last van ondervinden omdat ik de stempel van Linux draai. Deze stappen en dan de gratis Firewall van Comodo en een AV met MalwareBytes op de achtergrond kan al heel wat problemen voorkomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2015 13:45 Anoniem
  Als je de netwerkkabel eruit haalt hoe doe je dat met printen bij een netwerkje met meerdere computers
  Via USB gaat niet

  Gr. Jack
  info@elsanonderhoud.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.