Helpdesk: Ask Toolbar verwijderen

Door: José Pauty | 07 april 2011 15:04

Apps & Software

Vraag van een lezer: Ik heb na het in gebruik nemen van Mozilla Firefox 4 als zoekmachine continu Ask.com boven in de werkbalk. Dit vind ik onprettig en ik wil graag weer Google hiervoor in de plaats. Ik gooi Ask.com ook regelmatig weg, maar hij komt steeds weer terug. Heb inmiddels alles wat maar te maken heeft met Ask.com van de computer verwijderd (tot in het register aan toe), maar toch raak ik dat rotding niet kwijt. Hebben jullie hier voor een grondige oplossing?

Ons antwoord: De Ask Toolbar wordt inderdaad bij héél veel free- en shareware ‘stiekem’ meegeïnstalleerd. Niet echt stiekem natuurlijk, in principe kan men deze toolbar tijdens zo’n installatieprocedure altijd uitvinken. Maar wie een keertje te snel op ‘volgende’ klikt (en daar rekenen de makers op), heeft ineens die nare werkbalk in z’n browser (lees: Internet Explorer en/of Firefox). Mogelijk is deze toolbar op deze manier op uw systeem gekomen.

In theorie zou de Ask Toolbar via het configuratiescherm te de-installeren moeten zijn (Start / Configuratiescherm / Een programma verwijderen, selecteer Ask Toolbar en klik op de knop Verwijderen). Maar áls het al lukt om de toolbar op deze manier te verwijderen, zijn daarmee ook nog niet alle verwijzingen naar Ask ongedaan gemaakt (zoals de homepage van uw browser). Het lastige van deze toolbar is verder dat er allerlei verschillende versies van in omloop zijn. Handige tooltjes als AutoClean Ask Remover en AutoClean Multi-Toolbar Remover lijken alleen op oudere versies van Ask Toolbar te werken. Probeer evengoed of ze werken, voor geval een oude Ask Toolbar op uw systeem belandt is. Een volgende stap kan een grondig de-installatieprogramma als RevoUninstaller zijn. Zo’n programma gaat veel grondiger te werk dan Windows’ ingebakken de-installatieroutine.

De Multi-Toolbar Remover verwijdert alleen oude versies van de Ask Toobar.

Nog geen succes?

Ook na het doorlopen van bovengenoemde stappen kan het zijn dat het nog steeds niet lukt om de toolbar te verwijderen. We kunnen dan proberen om verder in uw specifieke situatie te duiken. Vermeld onder in de reacties uw besturingssysteem (ook of het 32 of 64 bit is), de exacte versie van de browser(s) waarin de toolbar opduikt en de versie van de toolbar (dit laatste kunt u zien door aan de rechterkant van de Ask Toolbar te klikken op Opties / Info. In de pop-up die dan verschijnt, staat een lang versienummer.

Zoekmachine herstellen

Zoals gezegd is bij het verwijderen van de Ask Toolbar niet automatisch alles weer bij het oude. Om uw zoekmachine in Internet Explorer 8 te herstellen, klikt u rechts van de zoekbalk op het keuzemenu en kiest u Zoekmachines beheren. Selecteer uw favoriete zoekmachine en klik op Als standaardinvoegtoepassing installeren. Overbodige zoekmachines verwijdert u met de knop Verwijderen.

In Internet Explorer 9 klikt u aan de rechterzijde op het pictogram met het tandwiel en kiest u Invoegtoepassingen beheren / Zoekmachines. Selecteer uw favoriete zoekmachine en klik op Als standaardinvoegtoepassing installeren. Overbodige zoekmachines verwijdert u met de knop Verwijderen.

In Firefox 4 klikt u links van de zoekbalk op het keuzemenu en kiest u Zoekmachines beheren. Selecteer uw favoriete zoekmachine en klik net zolang op de knop Omhoog tot die zoekmachine bovenaan in het lijstje staat. Overbodige zoekmachines verwijdert u met de knop Verwijderen.

Homepage herstellen

Ga in Internet Explorer 8 naar Extra / Internetopties. Op het tabblad Algemeen tikt u in het invoerveld bij Startpagina het adres van uw favoriete homepage in. In Internet Explorer 9 heeft het menu Extra een pictogram met een tandwiel. Verder werkt het hetzelfde als in IE8.

In Firefox 4 klikt u linksboven op de oranje knop Firefox / Opties en ook daar tikt u op het tabblad Algemeen in het invoerveld bij Startpagina het adres van uw favoriete homepage in.