Helpdesk: doorwerken op een andere pc

Door: Edmond Varwijk | 21 april 2010 14:25

Apps & Software

Vraag van een lezer: Ik heb boven in mijn huis een desktop en beneden een laptop staan. Beide computers zijn aangesloten op een draadloze adsl-verbinding. Mede gezien mijn leeftijd - ik ben tachtig - loop ik de trap niet meer zo gemakkelijk op en af. Daarom zou het gemakkelijk zijn als ik, zoals ik dat vroeger in mijn praktijk deed, op een van beide computers kan werken. Om het duidelijker te stellen: als ik boven ben wil ik meteen na het opstarten zien wat ik beneden heb gedaan om verder te kunnen werken, en omgekeerd. Is dat tegenwoordig wat eenvoudiger te realiseren dan destijds of moet ik nog steeds ‘lijntjes’ aan elkaar en aan de computers knopen?

Ons antwoord: Als ik het goed begrijp hebt u een adsl-verbinding en een draadloos netwerk dat beide computers met internet en met elkaar verbindt. Die computers, een desktop en een notebook, staan respectievelijk ‘boven’ en ‘beneden’ en ze hebben verschillende taken. Omdat u niet zo gemakkelijk meer naar boven loopt maar wel graag wilt weten wat u op de computer daar hebt gedaan, wilt u dat ook vanaf ‘beneden’ kunnen zien. Helaas vertelt u niet welk besturingssysteem en welke versie u op uw de desktop en het notebook hebt staan. Gaat het om Windows XP Home Edition, Windows XP Professional, Windows Vista of mogelijk zelfs Linux? Om beneden te zien wat er op de andere computer – de desktop - is gebeurd en vanaf dat punt ook verder te kunnen werken, lijkt ‘remote desktop’ de meest voor de hand liggende methode. Daarmee kunt u vanaf het notebook beneden de desktopcomputer boven ‘op afstand’ overnemen. U ziet zo wat er op de desktop staat en kunt hem gewoon gebruiken, met alle geïnstalleerde programma’s die erop staan.

Om een andere computer op afstand over te kunnen nemen, moet op de computer waar vanaf dat gebeurt XP Professional, Vista Professional of Vista Ultimate staan. Op afstand besturen doet u via Start / Alle Programma’s / Bureau-accessoires / Verbinding met Extern Bureaublad. Wel moet u eerst op de computer die u gaat overnemen, in uw geval het notebook, ‘Gebruikers mogen een externe verbinding met deze computer maken’ inschakelen. Dat doet u door met rechts op Deze Computer te klikken en dan ‘Verbindingen van buitenaf’ te selecteren. Op de over te nemen computer, in uw geval de desktopcomputer boven, moet zijn ingesteld dat gebruikers inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Via Extern bureaublad kunt u van op afstand op een andere computer werken.

Wanneer de versies van Windows die u gebruikt niet over de ‘remote desktop’-functie beschikken, kunt u overwegen VNC te gebruiken. Dit programma moet op beide computers apart worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Dat lijkt wellicht wat lastig, maar bij vragen of problemen kunt u terecht op ons online forum. U vindt VNC op www.realvnc.com/products/free/4.1/index.html. Selecteer de gratis versie.

Voordat u al deze stappen gaat uitvoeren, is het echter verstandig om een voor de hand liggende vraag te beantwoorden: is één computer niet voldoende? Mogelijk kunt u de activiteiten die nu nog op de desktopcomputer boven plaatsvinden, overhevelen naar uw notebook. Als het u alleen om data gaat die u vanaf beide computers wilt kunnen gebruiken, zou u kunnen overwegen om die data op een netwerkschijf te zetten. Hoewel u aangeeft al op leeftijd te zijn, kunt u volgens mij nog prima met die nieuwe techniek uit de voeten.

0 Reactie(s) op: Helpdesk: doorwerken op een andere pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.