Helpdesk: Firewall verplicht?

Door: Edmond Varwijk | 07 juli 2010 08:29

Apps & Software

Vraag van een lezer: Steeds weer wordt ervoor gewaarschuwd dat je een firewall moet hebben om te verhinderen dat onverlaten je computer binnenkomen. Een onbeschermde computer zou binnen een half uur besmet zijn. Dat is nogal wat, want meestal gebeurt er niks als ik vergeet mijn voordeur op slot te doen. Maar is het gevaar echt zo groot, ook als je voorzichtig surft en een router met NAT hebt?

Ons antwoord: Regel één in beveiliging is zelf nadenken en niet voor je laten denken, en dat doet u prima. E-mail speelt eigenlijk in besmettingen geen echte rol meer. Die rol is volledig overgenomen door websites, die via scripting ongewenste acties op de pc uitvoeren zoals het installeren van een heel klein stukje software: een downloader. En een van die downloads kan een programma zijn waarmee de pc daarna in een botnet komt te zitten en op afstand wordt gebruikt - zonder dat u daar iets van merkt. Klinkt als onmogelijk? Helaas niet. Malafide sites misbruiken fouten in de browser of het besturingssysteem. Met een programma als Proces Explorer ziet u welke processen op een pc actief zijn en wie ze heeft gestart. En dan zult u zien dat als u een dubieuze site bezoekt, er ineens processen bijkomen die niets op uw pc te zoeken hebben - alleen is het dan al te laat. Internet Explorer draait in Windows Vista en Windows 7 dan ook met ‘least privileges’. Zelfs als u als administrator de browser start, hebt u weinig rechten. Helaas is deze maatregel alleen niet voldoende, en hebt u aanvullende software en maatregelen nodig om de veiligheid van de pc te garanderen. Antispyware, antimalware, antiphishing, het uitschakelen van scripting. - allemaal maatregelen die u daarbij helpen.

Beveiliging van computers en netwerken is niet meer zo eenvoudig als het enkele jaren geleden was. De kwaliteit van de malware en de kennis van de internetcriminelen nemen toe, en daarmee ook de noodzaak en benodigde kwaliteit van beveiligingsmaatregelen. Hoe vervelend dit ook is.

1 Reactie(s) op: Helpdesk: Firewall verplicht?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 mei 2014 23:16 Anoniem
    Hey there! Do you know if they make any plugins to dgaacdeekfbddebc
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.