Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Helpdesk: geen dynamische disks

Door: Edmond Varwijk | 09 maart 2011 15:51

None
Apps & Software

Vraag van een lezer: Ik heb een pc met twee partities: een C-partitie (Boot, NTFS) met Windows 7 Home Premium van 280GB en een D-partitie (Recovery, NTFS) met recoverysofware van 15GB. Nu wil ik ook XP installeren. Ik heb in Windows 7 het volume van mijn C-partitie verkleind naar 140GB en wil een partitie van 70GB aanmaken. Als ik dat probeer te doen krijg ik de volgende mededeling: “Door de geselecteerde bewerking worden de geselecteerde standaardschijven omgezet in dynamische schijven. Wanneer deze schijven eenmaal dynamisch zijn, is het niet meer mogelijk om een geïnstalleerd besturingssysteem vanaf een volume op deze schijven (behalve vanaf het huidige opstartvolume) op te starten. Weet u zeker dat u wilt doorgaan?” Wat betekent dit dialoogscherm eigenlijk en kunnen jullie mij verder helpen?

Ons antwoord: Bij het inrichten van een dualboot moet u geen gebruikmaken van een dynamische disk. Ieder OS moet een eigen partitie krijgen (niet strikt noodzakelijk maar absoluut aan te bevelen) en die partities of disks moeten zelfstandig functioneren. Een dynamische disk functioneert niet zelfstandig maar wordt actief beheerd door het besturingssysteem. Daarom ook dat u de melding krijgt bij het aanmaken van de dynamische disk dat dit tot gevolg heeft dat het daarna ‘niet meer mogelijk is om een geïnstalleerd besturingssysteem vanaf een volume op deze schijven op te starten’. En dat is toch net wat u wel wilt. Ik weet niet precies in welke staat de partitionering inmiddels verkeert, maar u zou de partitie kunnen wegggooien en een nieuwe maken die niet dynamisch is. Daartoe opent u Schijfbeheer in het Computermanagement. Selecteer de partitie en verwijder die. Klik dan op het lege gebied en kies voor Converteer naar standaard indeling. Daarna zou u de computer opnieuw kunnen starten en de dualboot-installatie uitvoeren. Voordat u het volume wijzigt moet u eerst een back-up maken van alle gegevens op de computer die u niet kwijt wilt raken. Er is altijd een kans dat er door het knutselen aan de schijven en volumes meer informatie verloren gaat dan vooraf bedoeld.

0 Reacties op: Helpdesk: geen dynamische disks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.