Helpdesk: numerieke sortering Windows Verkenner

Door: theske-slijkerman | 09 december 2011 11:31

How To

Vraag van een lezer: Ik heb een map met bestanden waarvan de naam automatisch gegenereerd wordt. Tevens heb ik een lijst in Excel met dezelfde bestandsnaam, met daarbij wat opmerkingen over het bestand. Elke bestandsnaam bestaat uit een serie van getallen en letters, schijnbaar willekeurig. Nu is het voor mij handig als de volgorde van de bestanden in de Windows Verkenner van Windows 7 hetzelfde is als de volgorde van bestanden in deze Excel-lijst. Dat is nu niet zo, het lijkt wel of Excel en de verkenner er een andere sorteringsmethode op nahouden. Hoe krijg ik mijn bestanden in beide programma's in dezelfde volgorde zodat ik niet meer hoef te zoeken?

Ons antwoord: Nadat we uw situatie hebben nagebootst, zijn we erachter wat de oorzaak van dit probleem is. Inderdaad gebruiken beide programma's een andere methode om de bestandsnamen te sorteren. De Windows Verkenner in Windows 7 sorteert bestanden numeriek. Zo komt nummer 2 in de sortering boven nummer 11 te staan. Excel gebruikt voor cellen met cijfers en letters een alfabetische sortering. Om de volgorde in beide programma's gelijk te trekken kunt u de sortering van de verkenner aanpassen. Typ hiervoor gpedit.msc in het zoekvenster van het startmenu druk op Enter. Ga naar Gebruikersconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Verkenner. Zoek hier Numeriek sorteren uitschakelen in Windows Verkenner en dubbelklik erop. Selecteer Ingeschakeld en klik op OK. Nu zal uw verkenner de bestanden voortaan niet meer numeriek sorteren. Via dezelfde weg kunt u de instelling ongedaan maken.

Wilt u niet dat de volgorde van sorteren ook in al uw andere mappen verandert, dan kunt u beter een alternatieve verkenner gebruiken, zoals FreeCommander. Deze verkenner sorteert automatisch op alfabet. U downloadt FreeCommander gratis via www.freecommander.com.

Pas de instellingen van de verkenner aan om numerieke sortering op te heffen.

0 Reactie(s) op: Helpdesk: numerieke sortering Windows Verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.