Helpdesk: Onderdelen website ontleden

Door: Robbin Ooijevaar | 08 september 2010 13:34

Apps & Software

Vraag van een lezer: Er bestaat een commando - ik dacht in Firefox - waarmee men op een willekeurige website zichtbaar kan maken waar zich de diverse menu’s (‘User1’, ‘User2’, ‘Topmenu’) bevinden. De ‘User1’, ‘User2’, ‘Topmenu’-teksten worden na het invoeren van dit commando zichtbaar op de achtergrond. Bij het bouwen van een website is dit een handige tool als men een bestaande template gaat gebruiken. Kunt u mij vertellen welk commando dit is?

Ons antwoord: Elke zichzelf respecterende website wordt gebouwd rond een cms (‘content management system’). Hiermee is het mogelijk om online en zonder tussenkomst van een computerprogramma de inhoud van uw site bij te werken. De eenvoud van het bewerken is vergelijkbaar met het aanmaken van een advertentie op Marktplaats.nl. Bekende gratis voorbeelden zijn Joomla, Drupal en Website Baker.

De vormgeving van een cms wordt bepaald door een template. Het hart van de template wordt gevormd door één of meerdere stylesheets (css-bestanden: ‘cascading style sheets’). Er zijn verschillende programma’s en webbrowseruitbreidingen waarmee u stylesheets kunt inspecteren en aanpassen, maar de belangrijkste is misschien wel Web Developer. De uitbreiding is er voor meerdere webbrowsers, maar werkt het beste in Firefox. U vindt Web Developer in de uitbreidingsbibliotheek van Firefox. Web Developer is het onmisbare Zwitserse zakmes voor alles wat te maken heeft met css, html, kolomposities en andere technische zaken onder de motorkap van uw website. Het fijne van Web Developer is dat u aanpassingen kunt maken aan bijvoorbeeld een css-bestand zonder deze daadwerkelijk door te voeren. Dit helpt bij het programmeren, omdat u niet steeds een bestand hoeft op te slaan of te uploaden naar uw website om een live voorbeeldweergave van de aanpassingen te bekijken.

De Firefox-uitbreiding Web Developer is een onmisbaar gereedschap om onder de motorkap van uw website te sleutelen.

0 Reactie(s) op: Helpdesk: Onderdelen website ontleden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.