Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Helpdesk: Thuisnetwerk tussen Windows XP en 7

Door: Edmond Varwijk | 19 januari 2011 10:55

Apps & Software

Vraag van een lezer: Ik ben nu in het bezit van een laptop (Compaq Presario V6066EA) met Windows XP. Binnenkort wil ik een desktop kopen met Windows 7. Nu heb ik een draadloze verbinding met een SpeedTouch 780 WL-router. Hoe moet ik de huidige en nieuwe pc laten communiceren in een netwerkje? Moet ik de nieuwe computer gebruiken als ‘hoofdcomputer’? Moet ik de router opnieuw configureren? Dus internet en bestanden delen. Kan ik ergens een duidelijke handleiding vinden met deze informatie?

Ons antwoord: De Speedtouch 780 WL is een zeer populair ADSL-modem. Het kan zowel draadloos als bedraad een netwerk bouwen. Voor het laatste beschikt het over vier LAN-poorten. Dit zijn de met Ethernet en nummers 1 tot en met 4 aangemerkte poorten, midden op de achterkant van de router. Het beste is om de dekstop via kabel te verbinden met de router en niet draadloos. Draad is niet zo zeer stabieler dan draadloos in de zin dat draadloos vaak zou wegvallen, wel is bedraad netwerken veelal sneller en ook minder gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals netwerken van de buren en een magnetron die aanspringt. En omdat de desktop toch niet mobiel wordt gebruikt is een kabel trekken handiger.

Met Windows 7 op de pc en de netwerkkabel tussen router en computer aangesloten aan beide zijden, zal er weinig meer nodig zijn om beide computers in het netwerk te hebben. Windows 7 zal de eerste keer vragen of u het netwerk kent waarmee u verbonden bent. Kies dan voor Thuisnetwerk om de firewall maximaal maar toch veilig open te zetten voor andere computers in hetzelfde netwerk, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. De router opnieuw configureren is dus niet nodig. De bedrade aansluiting heeft geen invloed op het draadloos netwerk en gebruikt, anders dan het draadloos netwerk, ook geen MAC-adres-beveiliging of WEP/WPA-versleuteling. De router heeft naar alle waarschijnlijkheid de DHCP-service geactiveerd en een voldoende groot subnet daarvoor gereserveerd. Mogelijk hebt u nog de begeleidende cd die met de SpeedTouch meekwam. Daarop staat nog een installatiewizard, de SpeedTouch Home Install Wizard maar die kan alleen maar meer stuk maken dan u lief is, niet gebruiken dus. De internetverbinding werkt immers al en het draadloos netwerk ook. Over het aanleggen van een thuisnetwerk vindt u verder ruimschoots informatie op onze website.

De SpeedTouch router kan zowel draadloos als bedraad computers aansluiten en toegang geven tot het internet en het thuisnetwerk.

0 Reacties op: Helpdesk: Thuisnetwerk tussen Windows XP en 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.