Helpdesk: WordPerfect 8 onder Windows 7

Door: Edmond Varwijk | 09 februari 2011 13:53

Apps & Software

Vraag van een lezer: Sinds kort is bij mij een upgrade geïnstalleerd van Windows Vista naar Windows 7. Alles werkt prima op een ding na: bij WordPerfect 8 (dat op Vista prima werkte) kan ik geen documenten meer ‘Opslaan als’. Zodra ik kies voor Opslaan als kan ik wel de naam wijzigen, maar zodra ik op Opslaan klik, kom ik terug in het document met de naam van het originele document. De wijziging is dan ook doorgevoerd in het originele bestand. Er wordt dus geen nieuw document opgeslagen met de door mij ingegeven naam. WordPerfect 8 heeft tot nu onder alle besturingssystemen perfect gewerkt. Op internet heb ik nog geen oplossing kunnen vinden. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

Ons antwoord: om uw vraag te beantwoorden ben ik wel even in de kast gedoken en heb de originele verpakking erbij genomen. Op de doos staat vermeld “Designed for Intel MMX” en “Voor Windows 95 en Windows NT 4.0”. Kortom, WordPerfect 8 is een oudje. Het programma stamt uit 1997 en is dus inmiddels zo’n 14 jaar oud. Gebruikers van de software die up-to-date zijn gebleven, gebruiken inmiddels de X5-versie, wat staat voor WordPerfect Office 15. In tegenstelling tot de X5-versie is WordPerfect 8 niet compatibel met Windows 7. De makers van het product, (toen net in handen van Corel), hadden al moeite genoeg het product geschikt te maken voor Windows, want erg stabiel was het toen niet. Dat het product onder Windows Vista goed werkte, zegt dan ook meer over de kwaliteit van Windows Vista op het gebied van terugwaartse compatibiliteit (compatibiliteit met oudere software) en zal toch ook voor een deel samenhangen met eenvoudigweg ‘geluk dat het nog werkt’. Daarmee kan ik eigenlijk maar één echt advies geven en dat is upgraden. U vindt een uitgebreide review van de nieuwste versie op onze website, samen met informatie over de los te kopen module om in elk geval de tekstverwerker weer van een Nederlandse interface te voorzien. Daarmee steunt u dan ook nog Corel, dat toch telkens een nieuwe versie van het product ontwikkelt en bestaande gebruikers ondersteunt.

Dan uw probleem: een oplossing heb ik niet. Althans niet een die de bestaande situatie corrigeert. Want het lukte niet uw probleem te reproduceren. Wat wel lukte was op een redelijk schone Windows 7-pc gewoon weer WordPerfect Suite 8 te installeren en te gebruiken. En daarbij trad het probleem dat u nu ondervindt niet op. Mijn advies is dan ook wel in stijl met software uit 1997 – toen ook voor Windows-problemen een herinstallatie vaak het antwoord was – om de gegevens van uw de computer te back-uppen en W7 opnieuw te installeren. Dit keer niet als upgrade over Vista heen, maar als schone installatie. Als het goed is hebt u daarna een optimaal presterend systeem. Voer dan Windows Update uit tot alle updates op de computer geïnstalleerd zijn. Installeer vervolgens antivirussoftware, bijvoorbeeld het gratis Microsoft Security Essentials, en wacht tot ook dat klaar is. Herstart de pc, plaats dan de Corel WordPerfect Suite 8-cd (of ga dus voor versie X5) en wacht tot de installatie begint. Doorloop de installatie en wacht tot deze is afgerond. Daarna kon ik in een beperkte test de software zonder problemen gebruiken inclusief de Opslaan als-functie.

WordPerfect 8 draaide in onze korte test vrij probleemloos onder Windows 7.

0 Reactie(s) op: Helpdesk: WordPerfect 8 onder Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.