Helpdesk: Zelf een printserver maken

Vraag van een lezer: In de Computer!Totaal van september 2009 las ik over het delen van printer delen in het netwerk. Dat lijkt mij interessant voor thuis. De situatie: mijn printer, een Canon Pixma MP600 met een vrije usb-poort, is met een kabel aan mijn desktop-pc met Windows XP verbonden. Beiden staan boven, evenals mijn Tele2 modem/router van Davolink voor twee bekabelde verbindingen en draadloos verkeer. Beneden staat een laptop met Vista Basic en Ubuntu, en een laptop met Vista Premium, beiden draadloos verbonden met de Davolink boven. Mijn vraag is: hoe kan ik met de laptops printen met de Canon? Ik heb Canon om raad gevraagd. Men raadde mij aan een BU-20-adapter te kopen, waarmee ik dan via Bluetooth verbinding kan maken. In de specificaties van de adapter staat dat deze binnen een afstand van tien meter werkzaam is. Dat lijkt mij te weinig, zeker als er een vloer en enkele wanden tussen laptops en de adapter zitten. Nu is de vraag dus: kan de verbinding van de laptops wel met een printserver via ethernet met de Canon-printer tot stand worden gebracht?

Ons antwoord: Het beste wat u kunt proberen is de printer te installeren op een Windows XP-machine. Als de printer is geïnstalleerd en gedeeld op de XP-machine, navigeert u op de Vista-laptop naar Netwerk en de pc waarop de printer is geïnstalleerd. Zorg er wel voor dat de optie Bestanden delen is ingeschakeld en alle computers in dezelfde werkgroep zitten. Klik twee maal op de printer om deze toe te voegen aan de printers in Vista.

© PXimport

In Vista navigeert u via het netwerk naar de gedeelde printer.

In Ubuntu gaat u naar System / Administration en Printing. Klik op New en klap het menu Network Printer uit. Selecteer Windows Printer via SAMBA. Vul in het tekstvenster uw werkgroep en het ip-adres van de Windows XP-machine in en de naam van de gedeelde printer en klik vervolgens op Forward. Er wordt nu gezocht naar de drivers, waarschijnlijk krijgt u het verzoek om zelf het merk en type op te geven.

© PXimport

Het zoeken naar de printer in Ubuntu.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten