Herstel Windows 8.1 - Voorkom gegevensverlies

Door: Robbin Ooijevaar | 07 februari 2015 09:14

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je systeem is gecrasht. Wat nu? Windows 8.1 bevat enkele opties om je computer te herstellen. Het is handig om te weten hoe ze werken voordat je ze echt nodig hebt. Om je systeem goed te herstellen, is het verstandig een herstelimage te controleren en/of aan te maken.

1 Herstelmethoden

Er zijn diverse manieren om je computer te herstellen na een systeemcrash. In dit artikel richten we ons op de ingebouwde herstelprocedures van Windows 8.1. Hiermee kun je je systeem volledig herstellen naar de fabrieksinstellingen (Fabrieksherstel) of herstellen zonder dat je persoonlijke bestanden kwijtraakt (Pc vernieuwen). Die laatste optie is het interessantst.

In beide gevallen wordt gebruikgemaakt van een imagebestand, ook wel snapshot of momentopname genoemd. In dit artikel testen en controleren we het imagebestand. Hierbij bespreken we de ingebouwde routine van Windows 8.1. Dit werkt Spartaans, je moet commando's uitvoeren in de opdrachtprompt.

Als dit te veel van het goede is, kun je ook aan de slag met RecImg Manager. Dankzij deze tool kun je eenvoudiger werken met snapshots van je systeem. Voor experts is het goed om te weten hoe de snapshots achter de schermen functioneren en wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Windows 8.1 heeft een ingebouwde herstelprocedure om je computer bij problemen weer aan de praat te krijgen.

2 Herstelmedia

De herstelprocedure van je computer is eenvoudig te activeren vanuit Windows 8.1. Maar wat moet je als je systeem niet meer opstart, snel vastloopt of zichzelf blijft herstarten? Voor dit scenario heb je een speciale usb-stick nodig. Deze kun je eenvoudig aanmaken, nu Windows nog werkt.

Plaats een lege usb-stick van minimaal 512 MB. Ga naar je Charms-balk (Windowstoets+C) en geef Een herstelstation maken als zoekopdracht. Start de gelijknamige procedure. Een wizard begeleidt je stap voor stap om de stick aan te maken. In geval van nood kun je je computer opstarten vanaf deze usb-stick en de in dit artikel genoemde herstelopties activeren.

Maak een speciale usb-stick aan voor het geval dat Windows ooit niet meer opstart.

3 Windows Systeemherstel of Pc vernieuwen?

Windows Systeemherstel is iets anders dan Pc vernieuwen. Systeemherstel, dat al aanwezig was in voorgaande Windows-versies, biedt in sommige gevallen een eenvoudige manier om problemen op te lossen. Pc vernieuwen en Fabrieksherstel zijn aanwezig in Windows 8.1 en vervangen de klassieke installatie-dvd van je computer. Het is echter nog steeds handig om te weten hoe je Windows Systeemherstel gebruikt. Als je computer bijvoorbeeld vreemd gedrag vertoont nadat je gisteren een nieuw programma hebt geïnstalleerd, heb je een goede kans dit op te lossen met Windows Systeemherstel. Als het goed is, maakt Windows bij belangrijke wijzigingen (zoals een software-installatie) automatisch een systeemherstelpunt.

Gebruik de functie Pc vernieuwen alleen bij ernstige problemen en als Systeemherstel niet werkt.

4 Tijdmachine met Systeemherstel

Windows Systeemherstel is op verschillende manieren te starten. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+X en kies Systeem. Klik op Geavanceerde systeeminstellingen en open het tabblad Systeembeveiliging. Als deze optie niet mogelijk is, klik je op Configureren om dit onderdeel alsnog in te stellen. Met de knop Maken forceer je Windows Systeemherstel om direct een herstelpunt te creëren. Met de knop Systeemherstel kun je terugkeren naar een eerder gemaakt herstelpunt.

Windows Systeemherstel is ook beschikbaar via de herstel-usb-stick. Start je computer op vanaf de usb-stick en kies Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Systeemherstel.

Windows Systeemherstel kan de redder in nood zijn om je computer weer aan de praat te krijgen.

Spelenderwijs?

De ingebouwde beveiliging via imagebestanden moet je zien als een laatste redmiddel. Het is essentieel om je computer in geval van ernstige problemen weer aan de praat te krijgen. Het is echter ook een procedure die je niet als speelgoed moet gebruiken! Elke vorm van computerherstel heeft gevolgen die mogelijk ook nadelig zijn. Hoewel Pc vernieuwen niet werkt met een complete image, moet je ook hiermee oppassen. Als het goed is, raak je met de optie Pc vernieuwen geen bestanden kwijt, maar de kans is aanwezig dat programma's nadien niet meer werken.

Ook kunnen de voorkeursinstellingen van programma's zijn ontregeld na het gebruik van persoonlijke Pc vernieuwen.

Externe back-up

In dit artikel gaan we ervan uit dat je harde schijf niet fysiek is gecrasht. Als dit wel gebeurt, werkt de optie Pc vernieuwen niet en ben je al je bestanden kwijt. Hiertegen kun je je wapenen met een back-up op een externe harde schijf, bijvoorbeeld met Acronis True Image Home (50 euro) of EaseUS Todo Backup Free (gratis).

4 Reactie(s) op: Herstel Windows 8.1 - Voorkom gegevensverlies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 februari 2015 08:55 de jean
  je kan zelf de locatie kiezen waar je image wordt opgeslagen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 11:41 Anoniem
  Eenvoudiger in gebruik:
  MacriumReflect FREE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2015 22:05 Anoniem
  systeemherstel werkt niet meer met een ssd schijf????????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2015 17:18 Anoniem
  De ongevraagde popup reclame is buitengewoon hinderlijk!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.