Herstel Windows 8.1 - Voorkom gegevensverlies

© PXimport

Herstel Windows 8.1 - Voorkom gegevensverlies

Geplaatst: 7 februari 2015 - 07:14

Aangepast: 24 november 2022 - 11:13

Robbin Ooijevaar

Je systeem is gecrasht. Wat nu? Windows 8.1 bevat enkele opties om je computer te herstellen. Het is handig om te weten hoe ze werken voordat je ze echt nodig hebt. Om je systeem goed te herstellen, is het verstandig een herstelimage te controleren en/of aan te maken.

1 Herstelmethoden

Er zijn diverse manieren om je computer te herstellen na een systeemcrash. In dit artikel richten we ons op de ingebouwde herstelprocedures van Windows 8.1. Hiermee kun je je systeem volledig herstellen naar de fabrieksinstellingen (Fabrieksherstel) of herstellen zonder dat je persoonlijke bestanden kwijtraakt (Pc vernieuwen). Die laatste optie is het interessantst.

In beide gevallen wordt gebruikgemaakt van een imagebestand, ook wel snapshot of momentopname genoemd. In dit artikel testen en controleren we het imagebestand. Hierbij bespreken we de ingebouwde routine van Windows 8.1. Dit werkt Spartaans, je moet commando's uitvoeren in de opdrachtprompt.

Als dit te veel van het goede is, kun je ook aan de slag met RecImg Manager. Dankzij deze tool kun je eenvoudiger werken met snapshots van je systeem. Voor experts is het goed om te weten hoe de snapshots achter de schermen functioneren en wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

 

© PXimport

Windows 8.1 heeft een ingebouwde herstelprocedure om je computer bij problemen weer aan de praat te krijgen.

2 Herstelmedia

De herstelprocedure van je computer is eenvoudig te activeren vanuit Windows 8.1. Maar wat moet je als je systeem niet meer opstart, snel vastloopt of zichzelf blijft herstarten? Voor dit scenario heb je een speciale usb-stick nodig. Deze kun je eenvoudig aanmaken, nu Windows nog werkt.

Plaats een lege usb-stick van minimaal 512 MB. Ga naar je Charms-balk (Windowstoets+C) en geef Een herstelstation maken als zoekopdracht. Start de gelijknamige procedure. Een wizard begeleidt je stap voor stap om de stick aan te maken. In geval van nood kun je je computer opstarten vanaf deze usb-stick en de in dit artikel genoemde herstelopties activeren.

 

© PXimport

Maak een speciale usb-stick aan voor het geval dat Windows ooit niet meer opstart.

3 Windows Systeemherstel of Pc vernieuwen?

Windows Systeemherstel is iets anders dan Pc vernieuwen. Systeemherstel, dat al aanwezig was in voorgaande Windows-versies, biedt in sommige gevallen een eenvoudige manier om problemen op te lossen. Pc vernieuwen en Fabrieksherstel zijn aanwezig in Windows 8.1 en vervangen de klassieke installatie-dvd van je computer. Het is echter nog steeds handig om te weten hoe je Windows Systeemherstel gebruikt. Als je computer bijvoorbeeld vreemd gedrag vertoont nadat je gisteren een nieuw programma hebt geïnstalleerd, heb je een goede kans dit op te lossen met Windows Systeemherstel. Als het goed is, maakt Windows bij belangrijke wijzigingen (zoals een software-installatie) automatisch een systeemherstelpunt.

 

© PXimport

Gebruik de functie Pc vernieuwen alleen bij ernstige problemen en als Systeemherstel niet werkt.

4 Tijdmachine met Systeemherstel

Windows Systeemherstel is op verschillende manieren te starten. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+X en kies Systeem. Klik op Geavanceerde systeeminstellingen en open het tabblad Systeembeveiliging. Als deze optie niet mogelijk is, klik je op Configureren om dit onderdeel alsnog in te stellen. Met de knop Maken forceer je Windows Systeemherstel om direct een herstelpunt te creëren. Met de knop Systeemherstel kun je terugkeren naar een eerder gemaakt herstelpunt.

Windows Systeemherstel is ook beschikbaar via de herstel-usb-stick. Start je computer op vanaf de usb-stick en kies Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Systeemherstel.

 

© PXimport

Windows Systeemherstel kan de redder in nood zijn om je computer weer aan de praat te krijgen.

Spelenderwijs?

De ingebouwde beveiliging via imagebestanden moet je zien als een laatste redmiddel. Het is essentieel om je computer in geval van ernstige problemen weer aan de praat te krijgen. Het is echter ook een procedure die je niet als speelgoed moet gebruiken! Elke vorm van computerherstel heeft gevolgen die mogelijk ook nadelig zijn. Hoewel Pc vernieuwen niet werkt met een complete image, moet je ook hiermee oppassen. Als het goed is, raak je met de optie Pc vernieuwen geen bestanden kwijt, maar de kans is aanwezig dat programma's nadien niet meer werken.

Ook kunnen de voorkeursinstellingen van programma's zijn ontregeld na het gebruik van persoonlijke Pc vernieuwen.

Externe back-up

In dit artikel gaan we ervan uit dat je harde schijf niet fysiek is gecrasht. Als dit wel gebeurt, werkt de optie Pc vernieuwen niet en ben je al je bestanden kwijt. Hiertegen kun je je wapenen met een back-up op een externe harde schijf, bijvoorbeeld met Acronis True Image Home (50 euro) of EaseUS Todo Backup Free (gratis).

5 Status controleren

Als je een computer met Windows 8.1 voorgeïnstalleerd hebt gekocht, zou er al een herstelimage aanwezig moeten zijn. Heb je de pc zelf geüpgraded naar Windows 8.1, bijvoorbeeld omdat Windows 8 erop stond, dan heb je nog geen goed herstelimage en dien je dit aan te maken. Het is in beide situaties aan te raden om je herstelimage te controleren. Gebruik Windows-toets+X en start Opdrachtprompt (administrator). Geef de opdracht recimg.exe /showcurrent. Als er geen herstelimage aanwezig is, krijg je de melding: There is no active custom recovery image. Als je systeem wel een herstelimage heeft gevonden, zie je het pad hiervan en krijg je de melding: Operation completed successfully.

 

© PXimport

Controleer of je computer een systeemherstelimage heeft.

6 Herstelimage maken

We gaan het imagebestand opslaan in een eigen map. Gebruik Windows-toets+X en start Opdrachtprompt (administrator). Maak nu een map aan voor je herstelimage met de opdracht md c:\herstelimage.

Geef nu de opdracht recimg.exe /createimage c:\herstelimage om je imagebestand aan te maken. Er wordt een soort 'digitale foto' van je systeem gemaakt, wat veel tijd in beslag neemt. De voortgangsindicator werkt niet lineair. Het kan dus zijn dat je tot 15% voortgang twee uur aan het wachten bent en de overige 90% zeer snel wordt doorlopen. Na het aanmaken van het imagebestand controleer je met de opdracht recimg.exe /showcurrent of Windows je nieuwe snapshot ook herkent.

 

© PXimport

Geef de opdracht om een nieuw herstelimage aan te maken in de map C:\herstelimage.

Voldoende vrije schijfruimte

Een herstelimage neemt veel schijfruimte in beslag. Als richtlijn kun je aanhouden dat de ruimte die momenteel door al je bestanden in beslag wordt genomen, ook aanwezig moet zijn als vrije ruimte voor je herstelimage. Dit is later eenvoudig te controleren door de eigenschappen van de map C:\herstelimage op te vragen. Op ons testsysteem met 78 GB aan bestanden neemt het herstelimage 37 GB in beslag. Dit verschilt per computer.

Heb je te weinig schijfruimte en wel een grote D-schijf? Dan kun je het imagebestand ook bewaren in een map op die schijf. Maak met de opdracht md d:\herstelimage een map aan op je D-schijf. De opdracht recimg.exe /createimage d:\herstelimage bewaart het herstelimage in deze map.

 

© PXimport

Zorg voor voldoende vrije schijfruimte voor je imagebestand.

7 Meer herstelmomenten

Het is mogelijk om diverse herstelimages aan te maken. Bewaar ze steeds in verschillende mappen, bijvoorbeeld in C:\herstelnov14 en C:\hersteldec14. Er kan slechts één imagebestand actief zijn. Het geactiveerde exemplaar is het imagebestand dat je kunt herstellen.

Standaard wordt het meest recente herstelmoment geactiveerd. Je kunt eenvoudig schakelen tussen je imagebestanden door een andere map actief te maken. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+X en start Opdrachtprompt (administrator). Geef de opdracht recimg.exe /showcurrent om te zien welk herstelpunt Windows nu heeft geactiveerd. Geef de opdracht recimg.exe /setcurrent c:\herstelnov14 om dit herstelmoment te activeren. Controleer je actieve herstelmoment met de opdracht recimg.exe /showcurrent.

 

© PXimport

Als je diverse herstelmomenten hebt, kun je met een speciaal commando een ouder herstelmoment activeren.

8 Herstellen vanuit Windows

Je herstelt je Windows 8.1-systeem het eenvoudigst als Windows nog in staat is om normaal op te starten. Open de Charms-balk en kies Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Bijwerken en herstellen / Systeemherstel. Klik bij Uw pc vernieuwen op Aan de slag. Er wordt een wizard gestart waarin je uitleg vindt over de gevolgen van je actie. Vervolgens wordt de herstelprocedure uitgevoerd. Je persoonlijke bestanden en programma-instellingen blijven behouden. De herstelprocedure neemt veel tijd in beslag, waarna je je computer weer kunt gebruiken vanaf het moment van je meest recente imagebestand.

 

© PXimport

Kies voor Uw pc vernieuwen om het actieve herstelmoment terug te zetten.

9 Herstel via usb-stick

Wil je computer niet meer opstarten? Dan heb je de herstelmedia-usb-stick nodig. Door je computer hiermee op te starten, kun je kiezen voor Problemen oplossen / Pc vernieuwen. Dit werkt uiteraard alleen als je harde schijf niet fysiek is gecrasht. Heb je geen herstelmedia-usb-stick aangemaakt? Dan kun je dit alsnog doen op een andere computer met Windows 8.1.

 

© PXimport

Start je computer op vanaf de usb-stick die je als herstelmedium hebt aangemaakt.

Imagebestanden op schijf

De herstelimagebestanden nemen veel schijfruimte in beslag. Als je niet weet hoeveel images er op je computer staan en waar deze staan opgeslagen, kun je ze op een eenvoudige manier opsporen. De bestanden hebben de extensie .wim. Je kunt alle wim-bestanden snel vinden vanaf de opdrachtprompt. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+X en start Opdrachtprompt (administrator). Als je je C-schijf wilt onderzoeken, open je deze schijf met de opdracht c:. Geef nu de opdracht cd\ en laat al je mappen onderzoeken met de opdracht dir /s /a *.wim. Met dir vraag je de inhoud op van een map en /s zorgt ervoor dat ook alle submappen worden doorzocht. Met /a worden speciale mappen doorzocht, bijvoorbeeld met het kenmerk 'systeem' en het kenmerk 'verborgen'. Bij deze opdracht is *.wim het zoekcriterium om alle bestanden te vinden die eindigen op .wim.

 

© PXimport

Het commando dir /s /a *.wim spoort alle aanwezige imagebestanden op.

10 RecImg Manager

Nu we de globale technische omgang met Windows 8.1-imagebestanden hebben besproken, komen we graag terug op RecImg Manager. Dit programma biedt een grafische omgeving waarmee je imagebestanden eenvoudiger kunt aanmaken, beheren en terugzetten. Een minpuntje heeft het programma ook. Wij zijn er niet in geslaagd om een imagebestand van de C-schijf te bewaren op de D-schijf. Dit kan handig zijn voor mensen met een snelle, maar kleine SSD als C-schijf en een grote harde schijf als D-schijf. Het is overigens wel mogelijk als je de opdrachtprompt, recimg.exe, eenmaal onder de knie hebt.

 

© PXimport

RecImg Manager werkt zeer eenvoudig, maar toch is het goed om de procedure van recimg.exe te kennen.

11 Back-up met RecImg Manager

Download en installeer RecImg Manager. Zodra je het programma hebt gestart, krijg je twee opties: Backup en Restore. Met de knop Backup kun je een imagebestand aanmaken voor Windows 8.1. RecImg Manager bewaart het imagebestand automatisch in een submap van C:\RecImg Snapshots. Geef altijd een goede omschrijving mee, zodat je later weet op welk moment je de back-up hebt gemaakt.

 

© PXimport

RecImg Manager bewaart je imagebestanden in een submap van C:\RecImg Snapshots.

12 Herstel via RecImg Manager

Met Restore kun je een imagebestand terugzetten. RecImg Manager maakt eveneens wim-bestanden aan, dus je kunt voor de herstelprocedure ook de standaardopties van Windows 8.1 (Pc vernieuwen) gebruiken.

Heb je met recimg.exe imagebestanden aangemaakt of staan ze standaard op je computer? Dan kun je deze herstelmomenten ook importeren en gebruiken in RecImg Manager. Klik hiervoor op Restore / Browse en wijs de map met het wim-imagebestand aan. Je krijgt nu in het scherm Restore een nieuw herstelmoment genaamd Imported snapshot.

 

© PXimport

Achter de knop Restore gaan een of meer herstelmomenten schuil, die je vervolgens kunt terugzetten.

Imagebestanden openen

Wil je de inhoud van een wim-bestand bekijken? Daarvoor zijn geavanceerde opdrachten nodig. Hierbij wordt een wim-bestand gekoppeld, wat ook wel mounten wordt genoemd. Het voert te ver om deze procedure hier stap voor stap te bespreken, omdat deze alleen is weggelegd voor doorgewinterde computerexperts. Als je imagebestanden wilt openen of ze achteraf wilt bewerken, kijk dan hier. Hier vind je uitgebreide informatie over DISM (Deployment Image Service and Management Tool), het programma waarmee je wim-imagebestanden kunt koppelen, openen en bewerken.

 

© PXimport

Met een speciale DISM-opdracht kun je een wim-bestand koppelen (mounten) en de inhoud ervan bekijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten