Het beste van 2014: 6 clouddiensten

© PXimport

Het beste van 2014: 6 clouddiensten

Geplaatst: 27 december 2014 - 10:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:53

Redactie Computer!Totaal

USB-sticks zijn handige dingen om je bestanden op te slaan, totdat je ze een keer vergeet. Wil je nooit meer zonder je belangrijke papieren zitten? Dan bieden clouddiensten de oplossing. Wij zochten zes handige diensten voor je uit.

Dropbox

Het grote voordeel van Dropbox is dat het enorm stabiel en betrouwbaar is, bestanden worden snel geüpload en je kunt de voortgang vanuit het menu van Windows of OS X zien.

De dienst stelt bovendien geen maximum aan de bestandsgrootte en legt je geen beperkingen op aan de inhoud van je bestanden. Dropbox is beschikbaar voor alle grote besturingssystemen.

 

© PXimport

Waar OneDrive en Google Drive je 15 gigabyte vrije schijfruimte bieden, blijft Dropbox enorm achter met 2 gigabyte ruimte. Beveel je de dienst aan je vrienden, dan kun je per vriend echter wel 500 megabyte extra verdienen tot een maximum van 16 gigabyte.

Lees hier alles over Dropbox.

Dropbox

Pluspunten

Upgrades zijn goedkoop

Deel-mogelijkheden

Ondersteuning voor veel besturingssystemen

Intelligente synchronisatie

Minpunten

Weinig gratis gigabytes

Fabrikant: Dropbox

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Linux, Android, iOS, BlackberryOS, Kindle Fire

Website: www.dropbox.com

Prijs: Gratis (2 GB), € 9,99 per maand

SCORE: 8/10

Box

Bij Box krijg je 10 gigabyte gratis ruimte, maar een bestand mag maximaal 250 megabyte groot zijn. Wil je deze beperking opheffen, dan kun je voor 8 euro per maand je abonnement upgraden. De maximale bestandsgrootte is dan 5 gigabyte en je hebt 100 gigabyte tot je beschikking.

 

© PXimport

Box heeft bovendien een handige dienst voor iOS en Android: met Box OneCloud heb je toegang tot honderden apps. Vooral op een gesloten systeem als de iPhone of iPad is dit erg handig. Zo kun je vanuit de OneCloud-app een document openen en bewerken met een andere app op je mobiele apparaat en zorgen dat dit op je Box-account komt te staan.

Box

Pluspunten

Veel gratis opslagruimte

Goede encryptie

Veel besturingssystemen

Box OneCloud

Minpunten

Upgrades prijzig

Limiet bestandsgrootte

Fabrikant: Box

Taal: Engels

OS: Windows, OS X, Android, iOS, Windows Phone, Blackberry OS

Website: www.box.com

Prijs: Gratis (10 GB), € 8,- per maand (100 GB

SCORE: 8/10

SpiderOak

SpiderOak adverteert met privacy. Met de 'zero-knowledge privacy guarantee' garanderen ze dat ze op geen enkele manier toegang kunnen krijgen tot jouw data.

In tegenstelling tot voorgaande bedrijven slaat SpiderOak geen mastersleutel of wachtwoord op zijn servers op. De bestanden die je in de cloud wilt opslaan, worden eerst lokaal op je computer versleuteld. Jij bent de enige die met een uniek wachtwoord je bestanden weer kunt ontgrendelen.

 

© PXimport

Je krijgt standaard 2 gigabyte ruimte, een upgrade naar 100 gigabyte kost je 10 dollar (ca. 7,60 euro) per maand. SpiderOak is ook verkrijgbaar voor Linux.

SpiderOak

Pluspunten

Versleuteling op computer

Zero-knowledge

Ondersteuning voor alle desktop-systemen

Minpunten

Weinig gratis ruimte

Upgrade prijzig

Fabrikant: SpiderOak

Taal: Engels

OS: Windows, OS X, Linux, Android, iOS

Website: www.spideroak.com

Prijs: Gratis (2 GB), ca. € 7,60 per maand (100 GB)

SCORE: 8/10

Onedrive

OneDrive is de clouddienst van Microsoft, eerder bekend onder de naam SkyDrive. Via je browser of een apart programma heb je toegang tot bestanden die je op de OneDrive-cloud hebt gezet.

Het grote voordeel van OneDrive is de vrije schijfruimte, je krijgt maar liefst 15 gigabyte gratis als je je bij de dienst aanmeldt. Bestanden mogen echter niet groter zijn dan 2 gigabyte. Gebruik je OneDrive via je browser, dan is de limiet 300 megabyte.

 

© PXimport

OneDrive biedt je de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijkertijd aan een document te werken. Je kunt kiezen om een bestand te openen in Word Online, een uitgeklede versie van Word. Toch voelt de online-variant beslist niet karig, alle belangrijke functies vind je er terug.

Lees hier alles over OneDrive.

OneDrive

Pluspunten

Microsoft Office-integratie

Veel gratis opslagruimte

Goedkope upgrades

Voor alle grote besturingssystemen

Minpunten

Bestanden op servers niet versleuteld

Content-restricties

Bestanden mogen niet groter zijn dan 2 gigabyte

Fabrikant: Microsoft

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Android, iOS, Windows Phone, Xbox

Website: www.onedrive.com

Prijs: Gratis (15 GB), € 1,99 per maand (100 GB)

SCORE: 7/10

Google Drive

Google Drive is een goede keuze als je sowieso al veel diensten van Google gebruikt. Google heeft bovendien al jaren ervaring heeft met het aanbieden van Google Docs vanuit de browser. Het samenwerken aan tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties is daarom met Google Drive een fluitje van een cent.

De dienst is bovendien iets trager dan OneDrive met het synchroniseren van bestanden en in één geval brak Google Drive tijdens de test een upload af vanwege een verbroken verbinding met de Google-servers.

 

© PXimport

Het grootste nadeel van Google Drive is uiteraard de verzamelwoede van Google. De privacy-voorwaarden zijn cryptisch en in het meest nadelige geval te interpreteren dat je al je rechten weggeeft aan Google.

Lees hier alles over Google Drive.

Google Drive

Pluspunten

Geen installatie noodzakelijk

Goede deel-functies

Veel gratis megabytes

Minpunten

Bestanden op servers niet versleuteld

Slechte privacy-voorwaarden

Performance

Fabrikant: Google

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, Android, iOS

Website: www.google.com/drive

Prijs: Gratis (15 GB), € 2,- per maand (100 GB)

SCORE: 7/10

iCloud

Heb je thuis vooral Mac-computers staan en heb je daarnaast een iPhone of

iPad, dan is iCloud een logische keuze. De dienst is compleet geïntegreerd in zowel iOS als OS X. iCloud is niet geschikt als pure bestandsopslag, je vindt dan ook geen map terug in de Finder van je Mac. Je kunt echter wel documenten synchroniseren tussen verschillende apparaten.

iCloud is veel meer dan een standaard clouddienst, ook al je Safari-bladwijzers, wachtwoorden en creditcardgegevens synchroniseer je via iCloud met andere apparaten.

 

© PXimport

Onderdeel van iCloud is ook Zoek mijn iPhone, een dienst waarmee je verloren Apple-apparatuur terugvindt of op afstand leegmaakt. Op de Mac is iCloud al geïnstalleerd, op een pc moet je het configuratie-programma apart downloaden.

Lees hier alles over iCloud.

iCloud

Pluspunten

Goede integratie in OS X en iOS

iCloud-sleutelhanger

Zoek mijn iPhone

Onmisbaar voor Apple-gebruikers

Minpunten

Voor Windows-gebruikers minder interessant

Geen bestandsopslag

Fabrikant: Apple

Taal: Nederlands

OS: Windows, OS X, iOS

Website: www.icloud.com

Prijs: Gratis (5 GB), € 6,67 per maand (50 GB)

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten