Zo kom je in de veilige modus van Windows

Door: | 11 februari 2015 13:02

Apps & Software

De veilige modus is de uitgeklede Windows-omgeving met minimale drivers. Jarenlang was op F8 drukken een snelle manier om in de veilige modus terecht te komen. Maar die truc werkt niet op alle pc's die op Windows 8 draaien.

Waarom

De veilige modus biedt een visueel onaantrekkelijke Windows omgeving met beperkte functionaliteit en een lage resolutie, die handig is voor diagnostische en reparatiedoeleinden. Je zal in de veilige modus geen PowerPoint-presentatie willen maken, maar als er iets misgaat, kan het een handige modus zijn om te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een programma steeds niet kunt deïnstalleren, kan het zijn dat het in de veilige modus wel lukt. Lees ook: 19 tips voor Windows 8.1.

Een van de dingen die de standaard veilige modus niet kan, is netwerken. Maar omdat je voor sommige diagnostische taken netwerken en internettoegang nodig hebt - zoals het scannen op malware en het updaten van drivers - biedt Windows ook een alternatieve veilige modus omgeving met Networking.

Hoe

De conventionele manier om de veilige modus binnen te komen werkt nog steeds in Windows 7 en Vista, en op sommige Windows 8 pc's. Start de computer op en druk een flink aantal keer op F8. Zodra het Advanced Boot Options-menu verschijnt, kun je Safe Mode of Safe Mode with Networking selecteren.

In het menu kun je kiezen tussen verschillende versies van de veilige modus.

Als dat niet werkt is hier iets dat specifiek voor Windows 8 is:

1. Houd Shift ingedrukt terwijl je de Restart-optie in het Shutdown-menu selecteert. Dit werkt met de Settings charm en - in Windows 8.1 - door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken.

Als je Shift ingedrukt houd, kun je Windows in de veilige modus opstarten.

2. In het Choose an option-scherm dat verschijnt, selecteer Troubleshoot > Advanced options > Startup Settings > Restart.

3. Wanneer het Startup Settings-menu verschijnt, typ 4 voor Safe Mode of 5 voor Safe Mode with Networking.

Er is nog een weg naar veilige modus, en deze werkt in Windows 7, 8, en Vista:

1. In het Search-veld van het Start menu of in de Search charm in Windows 8 typ je msconfig en open je het programma dat tevoorschijn komt.

2. Klik op het tabblad Boot.

3. Vink de Safe boot-optie aan.

Via de tweede manier kun je via Safe boot in de veilige modus komen.

4. Selecteer daaronder een optie. Safe boot brengt je naar de standaard veilige modus. With networking doet precies wat je verwacht.

5. Klik op OK en klik vervolgens op Restart.

Er is echter een probleem met deze laatste methode. Als je klaar bent en Windows opnieuw opstart, word je terug naar de veilige modus gebracht. Dus moet je - terwijl je je nog in de veilige modus bevindt - msconfig openen en het vinkje weghalen bij de Safe boot-optie.