Het nieuwe Flickr: Wat zijn de gevolgen voor Flickr Pro gebruikers?

Door: kenneth-van-ouwerkerk | 21 mei 2013 11:00

Apps & Software

Yahoo heeft een aantal grote veranderingen voor fotodienst Flickr onthuld. Zo kreeg de dienst dinsdag enkele nieuwe functies en werd de website in een nieuw jasje gestoken. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat gratis gebruikers niet langer beperkt zijn tot een bepaald aantal foto’s. In plaats daarvan krijgt iedereen nu 1 terabyte (1000 gigabyte) aan opslagcapaciteit voor foto’s in volledige resolutie.

Met die verandering komt er een einde aan wat vroeger het grootste verschil was tussen de accounts op Flickr: de gratis Flickr-accounts en de Flickr Pro-accounts. Ondanks het opheffen van eerdere upload- en opslaggrenzen, gaat Flickr door met haar Pro-accounts: bestaande Pro-gebruikers kunnen Flickr Pro blijven gebruiken.

Er heeft alleen een verschuiving plaatsgevonden naar een ander type upgrade-model. Als je een bestaande Flickr Pro-gebruiker bent, zouden de nieuwe veranderingen verwarrend voor je kunnen zijn. Er zijn dan ook nogal wat vragen over de Pro-omgeving.

Welke voormalige Flickr Pro-mogelijkheden zijn nu (gratis) beschikbaar voor iedereen?

Het grootste voordeel van Flickr Pro was dat er meer dan 200 foto’s zichtbaar waren in een fotostream, en dat het aantal foto's dat je als Pro-gebruiker kon uploaden onbeperkt was.

Niet-betalende gebruikers konden enkel 100 MB aan foto’s uploaden per week en deze konden niet in volledige resolutie worden weergeven. Met het nieuwe Flickr krijgen gratis gebruikers nu 1 TB aan foto-uploads, en de maximale fotogrootte is nu 200 MB (voorheen was dat 10 MB voor gratis gebruikers). Alle gebruikers kunnen nu collecties aanmaken tot 60 groepen en hebben de mogelijkheid om de maximaal zichtbare resolutie te beperken voor anderen. Niet-betalende gebruikers kunnen nu ook full HD-video’s uploaden tot 1 GB, dit wel met een maximale duur van drie minuten.

Welke mogelijkheden zijn nog steeds beperkt tot Flickr Pro?

De Flickr Pro-gebruikers hebben een onbeperkte opslagruimte. Dit betekent dat zij de 1 TB aan opslag kunnen overschrijden. Flickr Pro-gebruikers hebben de mogelijkheid om de statistieken te bekijken van hun foto’s. Veel professionals gebruiken deze functie omdat het laat zien waar een foto is gebruikt of waar deze is gekoppeld op het web. Hoewel de opslag en bandbreedte onbeperkt zijn, komen ze wel met een waarschuwing. Flickr Pro-gebruikers zijn beperkt tot beeldformaten van 50 MB en videoformaten van 500 MB. Als je grotere bestanden wilt uploaden, moet je echter overstappen op een gratis account.

Kan ik nu een Flickr Pro-account kopen?

Nee. De verkoop van Flickr Pro-accounts is gestopt op 20 mei 2013. Bestaande Flickr Pro-gebruikers kunnen blijvend van hun Pro-account gebruik maken of overstappen op een gratis account.

Kan ik nog steeds mijn Flickr Pro-account behouden?

Ja. Zolang je account is gekoppeld aan een terugkerend abonnement (momenteel per kwartaal, jaarlijks of om de twee jaar), kun je doorgaan met je account te vernieuwen zodra het verloopt. Het vernieuwen van een contract zal ook hetzelfde blijven zoals het nu is.

Hoe lang kan ik mijn Pro-account actief houden?

Er is gevraagd aan Flickr hoe lang bestaande Flickr Pro-gebruikers hun account nog kunnen verlengen. Flickr: “Er zijn geen plannen om het verlengen van bestaande Pro-accounts stop te zetten”.

Wat gebeurt er als ik overstap naar een gratis account?

Bestaande Flickr Pro-gebruikers hebben de mogelijkheid over te stappen naar een gratis account. Overstappen naar een gratis account geeft de mogelijkheid om de uploadgrenzen te overschrijden (van 200 MB per foto en 1 GB per video), maar zal ook de gebruikers “beperken” tot 1 TB aan ruimte. Beperken tussen aanhalingstekens, omdat je met 1 TB aan opslagcapaciteit gedurende 40 jaar elk uur één foto kunt uploaden naar Flickr.

Andere mogelijkheden zoals het vervangen van foto’s en de mogelijkheden om verwijzingen en statistieken te bekijken, zullen ook verdwijnen. Niet-betalende gebruikers krijgen ook advertenties te zien.

Wat zijn de nieuwe upgrade-opties?

Flickr Pro verdwijnt, maar Flickr zal nog steeds nieuwe upgrades bieden. Voor 39 euro per jaar, kunnen gebruikers advertenties verwijderen uit Flickr. Dit is het dubbele wat een Flickr Pro-lidmaatschap voorheen kostte.

Voor 389 euro per jaar, kunnen gebruikers hun Flickr-opslagcapaciteit verdubbelen tot maximaal 2 TB. Inderdaad. Bijna 400 euro dus voor een extra TB aan opslagcapaciteit.

0 Reactie(s) op: Het nieuwe Flickr: Wat zijn de gevolgen voor Flickr Pro gebruikers?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.