Hoe spot je fake apps in de Google Play Store?

© PXimport

Hoe spot je fake apps in de Google Play Store?

Geplaatst: 1 mei 2018 - 10:42

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Wanneer je een app downloadt in de Google Play Store, dan ga je er uiteraard van uit dat het een officiële app betreft. Helaas verschijnen er steeds meer fake apps in de store die lijken op populaire apps, maar in werkelijkheid gemaakt zijn door een ander bedrijf, en bedoeld zijn om onrechtmatig advertentie-inkomsten te genereren, of, erger nog, je gegevens te stelen. Wat kun je daaraan doen?

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen waarom het zo kwalijk is als een bedrijf probeert je gegevens te stelen. Echter, letten op fake apps is niet alleen in je eigen belang. Elke keer wanneer je een fake app downloadt, neemt de populariteit van de app toe, en zal hij hoger in de ranglijst klimmen, waardoor het probleem alleen nog maar groter wordt. Maar hoe herken je een fake app?

Bekijk de zoekresultaten

Een app van een grote ontwikkelaar kent doorgaans maar één versie. Er zijn niet negen varianten van WhatsApp, er is er maar eentje: WhatsApp. Toch zijn er heel veel mensen geweest die de fake WhatsApp-app hebben gedownload die enige tijd in de Google Play Store heeft gestaan. Wanneer je zoekt naar een bepaalde app en er verschijnen meer zoekresultaten met precies hetzelfde pictogram, dan is dat reden om wantrouwig te zijn. Kijk in dit geval heel goed naar de naam van de app en de naam van de ontwikkelaar. Dat is overigens nog geen garantie, want in het geval van de fake WhatsApp-app heette de ontwikkelaar WhatsApp Inc. met een spatie achter de naam, hetgeen natuurlijk met het blote oog niet te onderscheiden was.

Media has no description

© PXimport

Downloads en recensies

Een andere goede indicator is de downloadteller. Bekijk hoe vaak een app gedownload is. Op het moment van schrijven is de officiële WhatsApp-app meer dan een miljard keer gedownload. Zo’n aantal haalt een fake app natuurlijk nooit. Dus ben je op zoek naar een populaire app, twijfel je en zie je de downloadteller op een paar duizend staan, dan weet je dat er iets niet klopt. Daarnaast zeggen de recensies natuurlijk ook een heleboel. Wanneer gebruikers niet tevreden zijn of zich genept voelen, dan zullen ze snel in de pen klimmen.

Media has no description

© PXimport

Beschrijving en screenshots

Tot slot de beschrijving. Waar een grote ontwikkelaar tijd, geld en energie steekt in het schrijven van een goede beschrijving, zal de ontwikkelaar van een fake app dat doorgaans niet doen. Gebroken Engels / Nederlands, robot-achtige teksten, het zijn allemaal indicatoren dat er iets niet in orde is. Tot slot kun je ook de screenshots goed bekijken, om te zien of daar rare informatie in te zien is. Afzonderlijk is géén van deze tips doorslaggevend, maar wanneer je ze samen gebruikt, zul je bijna altijd in staat zijn om een fake-app van een echte te onderscheiden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten