Trackers blokkeren met de Startpage Privacy Protection

Door: Justin Doornekamp | 15 april 2022 08:53

How To

Hoewel er geen tekort is aan apps en extensies die voorkomen dat websites over je schouders meekijken, is de nieuwe Privacy Protection-extensie van Startpage zeker het benoemen waard.

De extensie blokkeert trackers en cookies van derde partijen die graag een profiel van jou opbouwen. De tool geeft ook een score aan de website die je bezoekt op basis van hoeveel gegevens de betreffende website over jou probeert te verzamelen. 

Je kunt in je browser op het icoontje van de extensie klikken om meer informatie te krijgen over een website, maar in principe doet Privacy Protection al het werk op de achtergrond om je privacy beter te beschermen tijdens het surfen.

Wat opvalt is dat de extensie erg grondig te werk gaat. Onder Manage trackers and cookies zie je een lijst van elk domein dat door de tool werd geblokkeerd. In dit menu kun je de blokkade voor specifieke domeinen ook weer opheffen, zonder dat dit ten koste gaat van je bescherming voor de gehele website die je bezoekt.

Veel andere extensies en apps blokkeren namelijk vaak alle trackers op een site, waardoor de website in zijn geheel kan vastlopen.

Startpage bepaalt aan de hand van PrivacyBadger welke domeinen er geblokkeerd moeten worden. PrivacyBadger is een andere extensie die al sinds 2014 bestaat, maar die inmiddels wat gedateerd aanvoelt. Ook is er geen beoordelingssysteem om te bepalen hoever websites gaan in het verzamelen van je gegevens. Privacy Protection van Startpage geniet dus de voorkeur.

Zoekmachine krijg je erbij

StartPage is vooral bekend om zijn privacy-vriendelijke zoekmachine, die gebruikmaakt van de zoekresultaten van Google zonder dat de internetreus van alles over je te weten komt. Het is daarom geen grote verrassing dat je de zoekmachine er standaard bijkrijgt als je de Privacy Protection-extensie installeert. 

Zoals gezegd krijg je vergelijkbare zoekresultaten als bij Google, alleen kan het bedrijf niet een profiel van je opbouwen op basis van je zoekgeschiedenis.

De zoekmachine van StartPage moet je gebruiken als je de Privacy Protection-extensie aan hebt staan.

Zit je niet te wachten op de zoekmachine van StartPage, dan heb je wel een probleem als je de Privacy Protection-functie wil blijven gebruiken. De extensie werkt namelijk niet meer, zodra je van zoekmachine wisselt. Alleen als je de Vivaldi- of Firefox-browser gebruikt, blijft Privacy Protection werken in combinatie met bijvoorbeeld de zoekmachine van Google.

De Privacy Protection-extensie is nog niet beschikbaar voor Safari, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze ook voor de browser van Apple beschikbaar komt. De extensie werkt wel in andere browsers die op Chromium draaien, zoals Microsoft Edge, Brave, Opera, Vivaldi en natuurlijk Chrome. 

0 Reactie(s) op: Trackers blokkeren met de Startpage Privacy Protection

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.