Hof: ISP's moeten data copyrightschenders vrijgeven

Door: rene-schoemaker | 19 april 2012 17:06

Nieuws

Internetserviceproviders kunnen worden gedwongen gegevens van hun klanten over te dragen aan antipiraterijorganisaties en copyrighthouders. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Het Europese Hof van Justitie ziet in de Europese wetgeving geen enkel bezwaar tegen het opeisen van klantgegevens bij isp's . Copyrighthouders mogen isp's dwingen de gegevens van hun klanten af te staan als die worden verdacht van ernstige copyrightschending. Dat heeft het Hof vanmiddag besloten naar aanleiding van vragen van het Hooggerechtshof in Zweden.

Audioboekendownloader

Het Zweedse Hooggerechtshof kon niet tot een besluit komen in een zaak waarin een lokale Zweedse isp werd gesommeerd de gegevens van een notoire downloader van audioboeken af te geven. De antipiratenorganisatie Antipiratbyrån wilde de gegevens van een persoon die meer dan 2000 audioboeken had gedownload. Zo'n 27 daarvan zouden een inbreuk zijn op het copyright van de uitgevers die deze zaak aanhangig hebben gemaakt.

De Zweedse rechter oordeelde in juni van het vorige jaar al dat de betrokken isp ePhone de gegevens van zijn klant moest overdragen. De provider weigerde dit en ging in beroep. De beroepsrechter gaf de isp weer gelijk en de partijen gingen vervolgens naar het hoogste Zweedse rechtscollege. Die kwam er niet uit en vroeg advies aan het Europese Hof.

Die hoogste gerechtelijke instantie van de Europese Unie ziet geen bezwaren. Het Hof kenmerkt het Zweeds recht als gebalanceerd in de rechtsbescherming van copyrighthouders en het recht op privacy voor de burgers. De zaak wordt nu voortgezet door het Hooggerechtshof in Zweden.

'Bewaarplicht misbruikt'

De Nederlandse digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom reageert verbijsterd op deze uitspraak. Rejo Zenger van BoF vertelt Webwereld aan de telefoon dat de bewaarplicht voor telecomgegevens hiermee ineens hele andere doeleinden dient. Die verplichte bewaring van verkeersgegevens is officieel alleen voor de bestrijding van zware criminaliteit en terrorisme. Volgens Zenger stelt het Europese Hof nu dat dit doel niet van toepassing is op civielrechtelijke zaken, zoals die in Zweden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Hof: ISP's moeten data copyrightschenders vrijgeven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.