Honeyview - Snel je vakantiefoto's doorspitten

Door: ignace-de-groot | 28 juli 2015 08:47

Review

Foto's die je hebt gedownload of van je camera naar je pc hebt overgezet, wil je naderhand nog eens kunnen bekijken. In de vorm van een diapresentatie bijvoorbeeld, of met de bedoeling minder geslaagde exemplaren uit te wieden. Fotoviewer Honeyview dient zich aan.

Honeyview

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

www.bandisoft.com/honeyview

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ondersteunt veel formaten
  • Efficiënt gebruik van sneltoetsen
  • Bestaat ook in portabele versie
  • Minpunten
  • Weinig effecten diashow
  • Nauwelijks of geen fotobeheerfuncties

Honeyview kun je zien als een vervanger voor je Windows Image Viewer, het hoofddoel is namelijk foto's van je computer bekijken. Het programma start met een fraaie, donkergrijze en nagenoeg kale interface op. Lees ook: GIMP als gratis alternatief voor Photoshop.

Foto's of complete fotomappen toevoegen kan op allerlei manieren, waardoor er voor ieder wat wils is (vanuit het contextmenu van het venster, via een sneltoets, met een knop in de onderste menubalk of door een eenvoudige versleepbeweging). Honeyview kan met enkele tientallen formaten overweg en opent bovendien afbeeldingen uit bestandsarchieven (zip, 7z, rar) zonder dat je deze eerst uit moet pakken.

Fullscreen

Echte fotobeheerfuncties moet je niet verwachten. Snel bladeren tussen de verschillende foto's is wel mogelijk en ook roteren en in- en uitzoomen hoort erbij. Handig: bij een sterke zoomfactor verschijnt automatisch een fotominiatuur met verplaatsbaar navigatievenstertje zodat je snel naar de gewenste plek op de foto gaat.

Je kunt foto's ook schermvullend bekijken of instellen dat staande foto's met twee naast elkaar worden getoond. In een pop-upvenster kun je een overzicht krijgen van alle afbeeldingen uit de geselecteerde map. Wil je de foto's liever een diavoorstelling bekijken, dan kan dit, al zijn de mogelijkheden beperkt. Er zijn slechts drie transitie-effecten en verder kun je de duurtijd per dia instellen en aangeven of de volgorde willekeurig mag zijn.

Honeyview is op de eerste plaats een 'viewer', geen fotobeheerder.

Extra's

Als bepaalde foto's extra aandacht vergen, kun je ze als 'bladwijzer' opslaan, zodat ze daarna met een muisklik bereikbaar zijn. Overigens kun je die lijst met bladwijzers ook exporteren en importeren. Handig is nog dat een getoonde foto zich met een sneltoets naar het klembord laat kopiëren of dat je die naar een aparte fotomap kunt kopiëren of verplaatsen. Met een andere sneltoets toont het programma de bijhorende exif-informatie op de foto.

Bewerkingen

Er is een wat rudimentaire bewerkingsmodule ingebouwd, waarmee je individuele foto's roteert, schaalt of converteert (jpg, png, webp, bpg of bm). Vind je deze ingebouwde bewerkingsmogelijkheden ondermaats, geef Honeyview dan aan welk programma je wél gebruikt. Met een sneltoets stuur je de afgebeelde foto dan rechtstreeks naar die tool door.

Conclusie

Honeyview is vooral geschikt om individuele foto's uit een fotomap of -archief te bekijken. Met name (snel)toetsvaardige gebruikers hebben er een goede tool aan.

De ingebouwde editor laat enkele basale (rotatie-, schaal- en conversie-) operaties toe.

Meer lezen?

Honeyview is geschikt om foto's te bekijken. Om ze te bewerken zijn er ook veel gratis tools.

0 Reactie(s) op: Honeyview - Snel je vakantiefoto's doorspitten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.