Hornil StylePix 1.9.2

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 11 april 2012 13:01

Apps & Software

Het aantal gratis alternatieven voor fotobewerkingprogramma's als Photoshop is overweldigend. Toch blijven er nieuwe varianten komen van ontwikkelaars die menen iets nieuws te kunnen toevoegen. Zo ook het bedrijf Hornil dat met StylePix zegt een extreem lichtgewicht en krachtig programma voor fotobewerking te hebben.

Dat lichtgewicht is in ieder geval niet gelogen. Het programma neemt een fractie meer dan 10 MB aan ruimte in op uw harde schijf en tijdens het bewerken van flinke foto's blijft de systeembelasting behoorlijk laag. Goed, maar uiteraard niet iets dat we nog niet eerder hebben gezien. De grote vraag is dan ook, wat kunnen we precies met dit programma? Het antwoord is: opvallend veel. U kunt basisfunctionaliteiten verwachten zoals het gebruik van een lasso en een veelhoeklasso, het tekenen van basisvormen, het gebruik van lagen, effen kleuren, gradiënten en een lange lijst aan filters. De basisfunctionaliteit heeft dit programma dan ook zeer goed gedekt.

De interface is behoorlijk uitgebreid (al is dat ook best overweldigend).

Maar ook als we verder kijken, maakt dit programma indruk wat functionaliteit betreft. Zo maakt het programma gebruik van tabbladen, hebt u zeer veel invloed op het uiteindelijk effect van de filters en kent het programma een functie voor batchverwerking waarmee u veel afbeeldingen automatisch kunt laten bewerken aan de hand van voorgedefinieerde instellingen. Ook kunt u de lay-out van het programma aanpassen en die instelling opslaan, zodat u verschillende indelingen kunt gebruiken voor verschillende taken. Met de beloftes van de ontwikkelaar zit het dus wel snor, toch zal Hornil op dit moment nog niet ons favoriete programma worden. De reden daarvoor is niet eens het feit dat de Nederlandse vertaling echt belabberd is (de helft is nog Engels, en 'gratis lasso' als vertaling voor free lasso?) maar vooral dat de interface niet intuïtief aanvoelt. U wordt geconfronteerd met een wereld aan knoppen zonder uitleg, en bij een functie als batchverwerking zorgt dat er simpelweg voor dat u enorm moet zoeken.

Alleen biedt het programma u weinig uitleg.

Hornil StylePix heeft absoluut potentie, het is daadwerkelijk een handig programma met veel functies. Wel moet er aan de interface gewerkt worden. Vensters die op een onprettige manier uitklappen, een enorme overdaad aan knoppen en te weinig uitleg ... het doet de functionaliteit tekort.

Hornil StylePix 1.9.2

Freeware

Taal Nederlands

Download 2,07 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 10,01 MB harde-schijfruimte

Maker Hornil Co.

Oordeel 7/10

Pluspunten

Lichtgewicht

Veelzijdig en professionele bewerkingsopties

Verschillende lay-outs opslaan

Minpunten

Zeer slecht vertaald

Overdaad aan knoppen zonder intuïtieve interface

Weinig uitleg

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Hornil StylePix 1.9.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.