HostsMan - Koude kermis voor kapers

Door: Toon van Daele | 04 maart 2019 12:21

malware-as-a-service
Review

Malware tracht op verschillende manieren je systeem te manipuleren en het hosts-bestand is een populair doelwit. Langs deze weg wordt het mogelijk dat je ongemerkt naar allerlei malafide websites wordt omgeleid. Nu kun je dit bestand wel eigenhandig controleren en aanpassen, maar HostsMan maakt het je een stuk makkelijker.

HostsMan

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
http://www.abelhadigital.com/hostsman/
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Auto-updates van diverse injectielijsten
 • Eenvoudig back-upbeheer
 • Gebruiksvriendelijke editor
 • Minpunten
 • Vooral voor gevorderde gebruikers

Je vindt het tekstbestand hosts in de map %systemroot%\system32\drivers\etc. Afgezien van enkele commentaarregels vind je hier standaard alleen de regel 127.0.0.1 localhost terug, maar je kunt hier allerlei handige aanpassingen uitvoeren. Liever dan die vanuit Kladblok in te geven zet je hiervoor HostsMan in.

Blacklists

Voer HostsMan als administrator uit. Vanuit het programmavenster kun je vervolgens uit enkele betrouwbare bronnen kiezen, waaronder MVPS Hosts, hpHosts, Malware Domain List, et cetera. Dit zijn lijsten waarbij hostnamen van malafide servers of tracking-servers aan het lokale ip-adres 127.0.0.1 (of 0.0.0.0) worden gekoppeld. Wanneer je naderhand naar zo’n server wordt geleid, zal het hosts-bestand dat met deze lijsten is geïnjecteerd ervoor zorgen dat zo’n connectie niet wordt opgezet. Je kunt hier trouwens zelf nog andere online bronnen aan toevoegen. Als je dat verkiest, kun je updates van deze lijsten automatisch laten ophalen en installeren.

Editor

Dankzij een ingebouwde editor kun je het hosts-bestand ook zelf aanpassen. Wil je een regel laten negeren, dan hoef je in de editor alleen die regel aan te vinken. Vanuit het contextmenu kun je ook eigen ingangen toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn als 192.168.0.200 nas, zodat je voortaan slechts nas in de adresregel van je browser hoeft in te tikken in plaats van een lastig ip-adres. De editor bevat tevens een weergavefilter, zodat mogelijke malafide ingangen (hijacks) meteen in het oog springen.

Je kunt diverse kant-en-klare hosts-lijsten ophalen en injecteren.

Back-up

Voordat je wijzigingen doorvoert of een nieuwe lijst laat injecteren, doe je er goed aan een back-up van je huidige hosts-bestand te maken. Ook dat kan zeer eenvoudig vanuit de ingebouwde back-upmanager. Vervolgens hoef je de gewenste back-up maar te selecteren om die na een druk op de knop terug te kunnen zetten.

Conclusie

Veel gebruikers zijn zich niet bewust van het bestaan of de functie van het hosts-bestand. Dankzij HostsMan wordt het echter een stuk makkelijker om dit bestand als middel tegen hijackers en aanverwante malware in te zetten, om het op een gebruiksvriendelijke manier te bewerken en om back-ups te maken.

Een gebruiksvriendelijke editor stelt je in staat het hosts-bestand ook zelf te bewerken.

1 Reactie(s) op: HostsMan - Koude kermis voor kapers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 maart 2020 14:39 Buur
  Geniaal! Waarom lees ik dit nu pas? Works like a charm!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.