HotCorners - Hoekjesdenken

Door: Toon van Daele | 07 november 2020 13:04

Review

MacOS-gebruikers zijn al langer vertrouwd met ‘hot corners’: schermhoeken die specifieke of vaak gebruikte functies activeren zodra je de muisaanwijzer op die plek houdt. Het programma HotCorners voegt deze functionaliteit ook aan Windows toe. Misschien is deze alternatieve methode voor snelkoppelingen iets voor jou?

HotCorners

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 10
Website
www.sourceforge.net/projects/hotcorners
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Aantal vooraf ingestelde functies
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Alleen op hoofdscherm
  • Handmatige verwijdering van ‘autostart’
  • Geen parameters

HotCorners is een lichtgewicht java-applicatie die standaard mee met Windows opstart. Handig, want zo zijn de ‘hot corners’ beschikbaar zodra het bureaublad opduikt. Heb je dat toch liever niet, dan moet je het hotcorners-programma wel zelf uit de opstart-apps halen.

Vier beeldschermhoeken, vier mogelijke acties.

Functielijst

Start je HotCorners de eerste keer op, dan gebeurt er nog niets wanneer je de muisaanwijzer in een van de vier schermhoeken houdt. Je moet de gewenste acties namelijk eerst zelf vastleggen. Dat doe je door met rechts te klikken op het bijbehorende programma-icoon in het Windows-systeemvak. Er duikt dan een programmavenster op waarin je voor een of meer schermhoeken de gewenste actie uit een reeks vooraf ingestelde items aanduidt. Je treft hier onder meer ShutDown, Log-off, Lock, Screen Off, Mute, Desktop en All Windows aan. In dit laatste geval krijg je de actieve programma’s te zien van Windows Taakbeheer.

Het is ook mogelijk een zelf gekozen applicatie aan zo’n hoek te koppelen. Het enige wat je hoeft te doen is in een verkenner-venster naar het programmabestand te verwijzen. HotCorners voorziet zelf niet in een parameter-veld (dat valt eventueel op te lossen door naar een batch-bestand te verwijzen waarin je het programma samen met de parameters hebt opgenomen). Mappen openen vanuit zo’n ‘hot corner’ blijkt jammer genoeg niet mogelijk.

Gevoeligheid

Bij elk hoek kun je ook de gevoeligheid instellen (van 0 tot 10). Standaard staat die op 0 en dat wil je wellicht wijzigen in bijvoorbeeld 1 of 2. Immers, laat je dat ingesteld op 0 dan voert HotCorners de gekoppelde actie telkens opnieuw uit zolang de muisaanwijzer in die hoek blijft. Stel je dat in op 1, dan wacht HotCorners één seconde om de actie te herhalen. Met de Reload-knop zet je wijzigingen onmiddellijk door. Houd er rekening mee dat de ‘hot corners’ alleen functioneren op je hoofdscherm.

Naast een reeks vooraf ingestelde acties kun je ook een eigen applicatie instellen.

Conclusie

HotCorners is een handig alternatief voor klassieke snelkoppelingen, vooral wanneer je snel en frequent een paar functies of applicaties wilt kunnen oproepen. Naast een lijst met typische systeemfuncties kun je hiermee ook eigen applicaties opstarten.

0 Reactie(s) op: HotCorners - Hoekjesdenken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.