Zo kun je videobellen met Zoom

Door: Stefanie Katzenbauer | 14 december 2020 13:51

How To

Sinds de coronacrisis, is de populariteit van apps voor videoconferenties fors gestegen. Vooral Zoom wordt tegenwoordig veel gebruikt om met collega's te overleggen of met vrienden te kletsen. Zoom biedt vele mogelijkheden om een videoconferentie op te zetten. Wij leggen uit hoe de dienst werkt.

Vooral wanneer je aan het thuiswerken bent is het wel zo praktisch om via een videoconferentie zaken te bespreken. Een soort vergaderen, maar dan thuis. Natuurlijk ligt Microsoft's Skype voor de hand voor videobellen. Ben je aan je mobiel gebonden, dan kun je zelfs WhatsApp hiervoor inzetten. Maar er zijn ook andere alternatieven. Ook Zoom is een handig alternatief voor als je snel even iemand één-op-één wilt spreken, of juist met je hele team wilt sparren.

Controverse rondom Zoom

De videobel-app kwam enkele dagen geleden onder vuur te liggen vanwege privacy-problemen. Er werd ontdekt dat het bedrijf stiekem data verstuurde naar Facebook. Dit gebeurde middels de iOS-versie van de app. Ongevraagd werden via de functie 'Inloggen via Facebook' gegevens als provider en schermformaat buitgemaakt. Zoom heeft aangegeven de privacy van de gebruikers hoog in het vaandel te hebben en heeft laten weten dat dit euvel is opgelost.

Echter kwam het bedrijf nogmaals onder vuur te liggen. De hoofdaanklager van New York gaat onderzoek doen in hoeverre de gratis app bestand is tegen hackers. Aangezien veel mensen deze app nu gebruiken omdat ze thuiswerken, komt het video-belprogramma onder een vergrootglas te liggen. Zoom spoort niet snel genoeg beveiligingsproblemen op. De toename in gebruikers zou slecht zijn voor het beveiligingssysteem.

Ook je Windows 10-wachtwoord is niet veilig. Via de app kun je linkjes met elkaar delen die toegang tot je wachtwoord zouden kunnen verlenen. Wanneer je op een linkje klikt dat naar een bestand op jouw computer gaat wordt het wachtwoord automatisch meegestuurd naar de ontvanger(s). Klik vooral niet op linkjes met Windows in de naam of linkjes die naar bijvoorbeeld de c-schijf verwijzen.

Probeer altijd de meest recente versie van Zoom te gebruiken. Voor dit laatste probleem is er nog geen oplossing verschenen. Apple heeft al een update voor MacOS uitgerold om de eerder genoemde privacy-problemen te verhelpen. Een goed alternatief dat beter met de privacy van de gebruikers omgaat is Jitsi.

Wat is Zoom?

Zoom heeft verschillende programma’s waar je gebruik van kan maken. Voor één op één gesprekken is Zoom gewoon gratis en ongelimiteerd. Daarnaast kun je, met een limiet van 40 minuten tot aan 100 mensen laten deelnemen aan je gesprek. Het voordeel van Zoom is dat je deelnemers geen Zoomaccount hoeven te hebben om deel te nemen. Je deelt vooraf simpelweg een link waarop de deelnemer kan klikken op het afgesproken tijdstip.

Natuurlijk heeft Zoom ook pakketten waarvoor je moet betalen. Maar of je dit echt nodig hebt, is een terechte vraag.

Je kunt Zoom eenvoudig gebruiken vanaf je desktop of laptop, maar er zijn tevens apps beschikbaar voor je smartphone en tablet.

Een meeting hosten

Een meeting plannen en hosten begint met het aanmaken van een account. Dit doe je door rechtsboven op Sign up te klikken. Als je eenmaal een account hebt, zie je in je profiel links My meetings staan. Dit is het overzicht van al je gesprekken en hier kun je ook een nieuwe meeting plannen.

Kies een naam en beschrijving voor je videogesprek en selecteer vervolgens de datum en het tijdstip waarom de meeting moet plaatsvinden. Let op dat je de goede tijdzone selecteert! Omdat Zoom een Amerikaans bedrijf is, staat alles automatisch op Amerikaanse standaarden ingesteld. Beter kun je hier CET+1 kiezen, de centrale Europese tijdzone waar wij ons in bevinden.

Zoom Meeting

Een meeting specificeren

Een videogesprek is natuurlijk geen videogesprek zonder beeld. Zoom biedt natuurlijk de mogelijkheid om alleen via audio te communiceren. Daarnaast kun je instellen of alle partijen hun video dienen in te schakelen of niet.

Als je alleen met elkaar wil praten zonder beeld, kun je ook met je telefoon inbellen. Let er hierbij op dat je het juiste land selecteert. Op deze manier krijg je in de uitnodiging die je verstuurt automatisch het juiste telefoonnummer waarmee iedereen kan inbellen.

Zoom meeting

Wanneer je alle instellingen voor je meeting juist hebt, kun je de meeting opslaan. Je krijgt dat een overzicht van de specificaties én een URL die je met de deelnemers kan delen. Kopieer de uitnodiging en mail deze naar iedereen. 

Zoom meeting

Deelnemen aan de meeting

Als de tijd gekomen is voor je videogesprek, ga je óf naar je account en klik je onder My meetings op de geplande meeting en vervolgens op Start this meeting. Daarnaast kun je ook zelf op de link klikken die je aan je deelnemers verstuurd hebt.

In je browser opent dan automatisch een nieuw scherm. Het kan zijn dat jij en/of je deelnemers een klein softwareprogramma dienen te installeren voordat het gesprek kan beginnen. Zoom Meetings is een app die het gesprek ondersteunt. Zodra iedereen voldoet aan de eisen, komen jullie automatisch in dezelfde conferencecall terecht.

Zoom is ook beschikbaar voor Android, iOS en iPadOS, dit maakt het gemakkelijk om altijd en overal deel te nemen aan een videogesprek.

Zoom meeting

Meer tips

Heb je Zoom inmiddels een paar keer gebruikt en kun je nog wel wat extra tips gebruiken? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt zien wie zich heeft aangemeld bij de Zoom-meeting, hoe je een meeting kunt opnemen en hoe je een wachtkamer of poll aanmaakt.

5 Reactie(s) op: Zo kun je videobellen met Zoom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2020 15:22 francesco
  Dank voor artikel. Hoe verhoudt Zoom zich tot Windows Teams?
  Hoe is het gebruiksgemak? Is het echt gratis voor een-op-een geprekken?
  Zo niet, is het zijn geld waard?
  Wat zijn de voordelen, wat de nadelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2020 15:32 JanMeijsen
  Beste Stefanie, dank voor het artikel wat ik mis echter is de waarschuwing voor eventuele privacy issues zoals bekend bij bijvoorbeeld Zoom. De zoekvraag "security issues zoom" op Internet levert redelijk wat kritische artikelen hierover op. Ik vind het ieders persoonlijke verantwoordelijkheid wat hij of zij aan ICT-achtige tools wenst te gebruiken, maar ik vind dat een blad als Computer!Totaal daar juist ook vandaag de dag in deze tijden van onzekerheid e.d. wel de eventuele risico's bij hoort te vermelden. Nogmaals het blijft de keuze van de gebruiker, maar soms zijn lezers /gebruikers ook redelijk goed van vertrouwen, zeker als het van een vakblad afkomstig is. Succes en pas op je zelf !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2020 16:54 dorhout
  Jan, je hebt volkomen gelijk. Bij reviews van nieuwe modellen auto's mis ik ook de waarschuwing dat het deelnemen aan het verkeer gevaar kan opleveren. Die gevaren zijn immers ook niet te onderschatten!!! Zullen we samen de autobladen vragen hier beter op te letten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2020 19:19 josvanree
  Hallo,

  De beschrijving van het artikel was aanleiding om het te willen lezen. Deel van de beschrijving was: ".. Zo installeer je een Android-app uit een APK-bestand. Dit zijn de beste opties voor je tablet op vakantie. ..". In het artikel geen letter gevonden over tablets of vakantie. Komt dat nog?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2021 14:30 rveijkwwnl
  Maart 2021

  Hoe veilig is Zoom en hoe zit het met privacy?

  Zoom is in korte tijd erg populair geworden. Toch zijn er regelmatig vragen over de veiligheid van deze dienst voor videobellen. Kun je Zoom veilig gebruiken, hoe zit het met je privacy? In deze tip proberen we de belangrijkste punten op een rij te zetten.

  >> https://www.iculture.nl/tips/zoom-beveiliging/

  https://www.aob.nl/nieuws/autoriteit-persoonsgegevens-waarschuwt-voor-zoom/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.