IBM vraagt werknemers voor Firefox te kiezen

Door: jasper-bakker | 05 juli 2010 16:18

Nieuws

Alle IBM-werknemers wordt gevraagd om Firefox te gebruiken als default browser. Nieuwe pc's voor het personeel krijgen de browser voorgeïnstalleerd.

Vice-president Bob Sutor, verantwoordelijk voor open source bij IBM, kondigt de 'overstap' aan op zijn blog. Hij stelt dat de ict-leverancier overgaat naar Firefox als standaardbrowser. "We voegen nu officieel een nieuw stuk software toe aan de lijst van default algemene applicaties waarvan we verwachten dat werknemers die gebruiken, en dat is de Mozilla Firefox-browser."

Keuze

"Het is geen nieuws dat sommige IBM-werknemers Firefox gebruiken. Het is nieuws dat alle IBM-werknemers wordt gevraagd om het te gebruiken als hun default browser." De 400.000 werknemers van IBM krijgen dus de keus om die browser te gebruiken.

Het bedrijf dringt de nieuwe standaardbrowser niet standaard op aan het eigen personeel. Sutor blogt positief dat werknemers die Firefox momenteel niet gebruiken, "met kracht worden aangemoedigd" om dat wel te doen. Het is niet duidelijk wat die aanmoediging inhoudt.

IBM hanteert eenzelfde benadering voor applicatiepakket Office van Microsoft. Een jaar geleden heeft IBM de eigen mensen gevraagd Office te laten vallen ten gunste van het eigen pakket Lotus Symphony, dat is gebaseerd op OpenOffice. Dat betreft dus geen algehele overstap. Berichten daarover zijn voorbarig, vertelde woordvoerder Jelmer Letterie van IBM Nederland toen aan Webwereld.

Leveranciersverzoek

De nu aan het personeel gestelde vraag om Firefox te gebruiken, is eveneens als verzoek voorgelegd aan IBM's eigen ict-leveranciers en partnerbedrijven die webapplicaties maken. "We blijven onze leveranciers die browser-based software hebben krachtig aanmoedigen om Firefox volledig te ondersteunen", stelt Sutor. Hij geeft niet aan om welke applicaties en leveranciers het gaat, en of IBM de aanmoediging voorziet van enige dwang of eisen.

Sutor meldt wel dat alle nieuwe computers voor IBM-personeel Firefox voorgeïnstalleerd krijgen. Die browser zou dan volgens de topman wel de default zijn op die pc's. Hij stelt dat er nu al duizenden IBM-werknemers zijn die Firefox gebruiken op hun desktops en laptops, op Linux, Mac OS X en Windows. "We voegen daar nu duizenden gebruikers meer aan toe."

Open standaarden en cloud

Een belangrijke reden voor deze browserpromotie is cloud computing, legt Sutor uit. Hij wil zoveel mogelijk IBM-werknemers zo snel mogelijk laten overstappen op Firefox, voor de cloud. Het succes van die vorm van computergebruik is namelijk afhankelijk van het gebruik van open standaarden, "in zowel de applicaties als de infrastructuur en in de manier waarop mensen data uitwisselen".

De topman van IBM roemt de ondersteuning van Firefox voor webstandaarden, de uitbreidbaarheid middels plug-ins, de robuuste beveiliging, en de innovativiteit die concurrerende browsers dwingt tot verbetering en snellere ontwikkeling.

Daarnaast stelt hij dat de interoperabiliteit middels open standaarden essentieel is voor IBM's strategie, en dat de open source-aard van de browser ervoor zorgt dat de ontwikkeling ervan niet gebonden is aan een enkele commerciële instantie. Dat laatste is wel het geval voor IE van Microsoft, maar ook voor Safari van Apple en Chrome van Google. Laatstgenoemde is wel als open source beschikbaar: Chromium.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: IBM vraagt werknemers voor Firefox te kiezen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.