ICQ 7.0

Door: koen-vervloesem | 02 maart 2010 15:24

Review

Eind jaren '90 was ICQ (I seek you) een populair programma voor instant messaging. Ondertussen is het in veel landen ingehaald door Windows Live Messenger dat profiteerde van zijn bundeling met Windows. De laatste jaren wordt instant messaging bovendien meer en meer onder de voet gelopen door sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. ICQ probeert in zijn recentste versie 7.0 terug een deel van de koek te krijgen door sociale netwerken in het programma te integreren.

De vorige versie van ICQ is al bijna twee jaar oud. In die zesde versie probeerde de nestor van de IM-programma's zijn blazoen op te poetsen met een restyling. Zo introduceerde het programma tabbladen, verborg het alle overbodige knoppen en maakte het de interface in het algemeen eenvoudiger.

In ICQ 7 ligt de nadruk op meer mogelijkheden. Het opvallendste is een uitbreiding van het programma in het domein van sociale netwerken. U kunt nog altijd met uw ICQ-contacten chatten, maar het programma voegt een nieuwe tab toe met een stroom van boodschappen van uw vrienden op Twitter, Facebook en MySpace. Deze berichten komen tussen de statusboodschappen van uw ICQ-contacten te staan. En wanneer uw vrienden foto's op Flickr of filmpjes op YouTube hebben toegevoegd, krijgt u in hetzelfde tabblad een preview te zien. Op boodschappen kunt u rechtstreeks vanuit ICQ antwoorden.

De integratie gaat nog verder: wanneer u bijvoorbeeld Facebook verbindt met ICQ, kunt u instellen wie op ICQ uw activiteiten op Facebook kan zien. Zo kiest u er bijvoorbeeld voor dat al uw Facebook-updates ook gedeeld worden met uw ICQ-contacten of zelfs op uw publiek ICQ-profiel gepubliceerd worden.

Twitteren vanuit ICQ.

Netwerken koppelen

Met ICQ 7 kunt u dus vanuit één programma op de hoogte blijven van wat uw vrienden online doen. U hoeft dus niet uw browser te openen om naar alle verschillende pagina's van uw sociale netwerken te surfen. Als u de sociale netwerken koppelt, hoeft u een boodschap ook maar één keer te plaatsen om deze op verschillende netwerken te tonen. Met een klein icoontje wordt overigens altijd duidelijk aangegeven van welk netwerk een update komt.

Of ICQ 7 een succes gaat worden is nog maar de vraag. Voor wie geen ICQ-account heeft bestaan er andere programma's die sociale netwerken en IM-accounts integreren, zoals Digsby. Bovendien toont ICQ onderaan in beeld voortdurend opvallende advertenties. Maar voor trouwe ICQ-gebruikers is de nieuwe versie een welkome aanvulling: More fun, more friends, zoals AOL zijn nieuwste IM-programma aanprijst. Let overigens op tijdens de installatie: als u niet op Customize Installation klikt en een aantal opties afvinkt, wordt uw browser opgescheept met de ICQ toolbar en met ICQ Search als standaard zoekmachine en homepage. Dat vinden we niet echt sociaal gedrag van ICQ.

ICQ 7.0

Freeware

Taal Engels

Medium 12 MB download

OS Windows XP SP2/Vista/7

Systeemeisen 512 MB RAM, 50 MB harde-schijfruimte, Adobe Flash

Maker ICQ

Oordeel 7/10

Pluspunten

Uitgebreide koppelingen met uw sociale netwerken mogelijk

Minpunten

Geen Nederlandse vertaling

Installatieprogramma dringt u van alles op

Vervelende Flash-advertenties onderaan

0 Reactie(s) op: ICQ 7.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.