iKiwi 2.0.2.4 RC

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 31 augustus 2011 14:04

Apps & Software

Peer-to-peer is allesbehalve nieuw. De techniek waarbij we met z'n allen bestanden met elkaar kunnen delen is een tijdlang extreem populair geweest, maar nu de wetgeving de techniek inhaalt, is die populariteit gedaald. Maar wat nou als u een peer-to-peernetwerkje zou kunnen opzetten met alleen maar mensen die u kent? Om die reden is iKiwi in het leven geroepen.

Peer-to-peer hoeft natuurlijk niet alleen gebruikt te worden voor illegale downloads. Het is simpelweg een snelle en krachtige manier om bestanden met elkaar te delen. iKiwi stelt u in staat om verbinding te maken met andere gebruikers van het programma, en op die manier bestanden te delen en binnen te halen, op dezelfde wijze waarop u dat deed met programma's als eMule, KaZaa en Napster. Het vervelende aan dit programma is dat het nogal een contrast vormt met zichzelf wat gebruiksvriendelijkheid betreft. Want zo eenvoudig als de interface is, zo lastig is het voor sommigen om het te installeren. Om het programma te laten werken, dient u namelijk handmatig een poort te openen op uw router, en deze in te stellen in het programma. Als u daar ervaring mee hebt en toegang hebt tot de router, dan is dat een fluitje van een cent. Echter, lang niet iedereen houdt zich bezig met dit soort zaken, en dan is dit ineens heel omslachtig.

Het is een beetje omslachtig dat u zelf een poort op uw router moet openzetten.

Wanneer u de installatie hebt voltooid en een poort hebt kunnen openen, dan dient u nog gebruikers toe te voegen. Dat gaat gelukkig heel eenvoudig door het IP-adres van de betreffende gebruiker in te vullen en te klikken op Add peer. Daarna is het werkelijk een fluitje van een cent. U plaatst bestanden die u wilt delen in de map die u hebt gedeeld tijdens de installatie. Wanneer u bestanden van de andere personen in uw iKiwi-netwerk wilt benaderen, dan kunt u daar simpelweg naar zoeken. Jammer is wel dat er geen uitgebreide bladerfunctie aanwezig is zodat u gewoon even kunt kijken welke bestanden deze gebruikers hebben, want de kans dat u net 'zoekt' wat zij hebben is natuurlijk klein. U dient dus van elkaar te weten wat u hebt en zoekt.

Het toevoegen van gebruikers gaat heel eenvoudig, aan de hand van een IP-adres.

iKiwi is een beetje omslachtig. In een tijdperk waarin diensten als Dropbox en WeTransfer bestaan (die niet geconfigureerd hoeven worden), is het vervelend (maar begrijpelijk) dat iKiwi router-aanpassingen vereist.

iKiwi 2.0.2.4 RC

Freeware

Taal Engels

Download 660 KB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 536 KB harde-schijfruimte

Maker Nicola Pesavento

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudige interface

Privé-P2P-netwerk is handig

Gebruikers toevoegen via IP-adres

Minpunten

Handmatig poort openen op router

Geen uitgebreide bladermogelijkheden

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: iKiwi 2.0.2.4 RC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.