ImageGlass -Plaatjes kijken

Door: Toon van Daele | 28 februari 2020 13:00

Headerbeeld
Review

Bij de installatie van Windows werpt de meegeleverde Foto’s-app zich meteen op als standaardtool voor het bekijken van foto’s. Er zijn betere alternatieven, zoals ImageGlass. Deze gratis tool ondersteunt ruim zeventig formaten, waaronder photoshop- en diverse raw-formaten.

ImageGlass

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows (ook portable)
Website
www.imageglass.org
7
Score
70
Score: 70

Bij de eerste opstart van ImageGlass zoek je vergeefs naar een Nederlandse taalinstelling. Pas na een download van het bijbehorende ‘language pack’ konden we dat alsnog instellen. Aanvankelijk is het programmavenster leeg, met bovenaan een knoppenbalk. Bij een fotoviewer is het natuurlijk de bedoeling dat je plaatjes kijkt en het volstaat een willekeurige foto uit je map op te halen om met de pijltjestoets door de collectie te kunnen bladeren.

Weergave

Met een druk op de knop krijg je ook een reeks andere afbeeldingen uit die map in miniatuur te zien en zoals het een fotoviewer betaamt, kun je plaatjes ook schermvullend bekijken, al dan niet als diashow. Standaard wordt elke foto vijf seconden getoond, maar dat is instelbaar. Je treft hier tevens knoppen aan om de getoonde foto te roteren of te spiegelen, evenals om die in- of uit te zoomen.

Weergave
In het contextmenu komen verschillende opties beschikbaar. Een editor moet je echter extern gaan zoeken.

Instellingen

In het instellingenvenster kun je overigens meer dan alleen de standaardduur van de dia’s wijzigen. Zo kun je zelf ook de diverse zoomniveaus instellen, de functie van het muiswiel bepalen, kiezen welke bestandsextensies je al dan niet aan ImageGlass wilt koppelen en welke editor(s) je met de diverse afbeeldingsformaten je wilt associëren.

Extra’s

ImageGlass heeft nog enkele handige extra’s aan boord. Zo kun je van foto’s ook een specifiek kleurkanaal bekijken, of je voegt met een muisklik een afbeelding toe als bureaubladachtergrond of aan je vergrendelingsscherm. ImageGlass dubbelt bovendien als converter, weliswaar zonder verdere instelopties: elke afbeelding laat zich namelijk in diverse formaten opslaan (bmp, emf, exif, gif, ico, jpg, png, tiff en wmf).

Instellingen
Loop ook even alle opties in het instellingsmenu na.

Conclusie

ImageGlass is een lichtvoetige fotoviewer die met talrijke afbeeldingsformaten overweg kan. Je kunt snel bladeren door je fotocollectie of die als een diashow bekijken. Foto’s laten zich ook makkelijk zoomen en spiegelen, maar als je ze wilt bewerken, dan moet je wel een externe editor aanspreken.

1 Reactie(s) op: ImageGlass -Plaatjes kijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 maart 2020 05:57 wondershare
    very good!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.